Ahşabın daha uzun süre kullanımını sağlamak ve daha estetik bir görünüm kazandırmak için ahşap koruyucu vernik kullanılır. Vernik çeşitleri, sürüldükleri yüzeye; parlak, mat ya da yarımat görünüm verirler. Ahşabın gerçek rengini ortaya çıkarırken uzun yıllar boyunca yüzeyi darbelerden ve bozulmalardan korur.
Saf hâlde kullanıldığında malzeme, ahşap yüzeylerde kalın bir tabaka oluşturarak koruyuculuğu artırır. Böylece ürünü ahşap tabanlı mobilya, mutfak dolapları ve dekoratif aksesuarlar üzerinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Vernik, tinerle karıştırıldığında oluşturduğu tabaka incelir.
Evde ahşap boyama yapmayı tercih ettiğin takdirde ihtiyacın olacak bazı malzemeler var. Bunlar arasında öncelikle boya ve vernik, fırça, zımpara ve temizlik bezi sayılabilir. Bunun yanında ne boyayacağına bağlı etrafı korumak adına muşambaya ihtiyacın olabilir.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir. Yağ ya da alkol içinde çözünmüş reçineden oluşur ve yüzeye, çeşidine göre parlak veya mat görünüm verir. Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir.
İlgili 16 soru bulundu
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Su bazlı boya ile ahşap boyanır mı? Su bazlı olmayan tüm boyalarla vernikli veya verniksiz şekilde ahşabı boyaması yapabilirsiniz.
Vernik uygulamalarında en iyi sonuç için Kadife Rulo Fırça (Moher) yada Sentetik zemin fırça kullanılması gerekir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
"Akrilik boyadan sonra vernik ne zaman atılır?” için de akrilik boya üzerine verniğin atılması için boyanın tamamen kuruması beklenmektedir. Bunun için 1-2 günlük sürenin önerilmesi vurgulanmaktadır.
Bitmiş su bazlı akrilik veya yağlı boyanın en iyi şekilde görünmesini sağlamak için doğru verniği doğru şekilde uygulamak en iyi seçim olacaktır. Vernik, boyayı kir ve tozdan korur ve boyananın görünümünü eşitler, boyanmış yüzeye parlak veya mat görünüm kazandırarak her yerinin eşit derecede olmasını sağlar.
Basınç uygulanmayan yöntemler: Ahşabın yüzeyine fırça ile koruyucu bir boya, vernik gibi malzemeler sürülür. Bu sürme yöntemidir. ikinci basınç uygulanmayan yöntem ise batırmadır. Batırma yönteminde ise ahşaplar bir çözeltiye batırıp çıkarılarak dış etkenlerden gelebilecek zararlara karşı korunmuş olur.
Vernik Ne İşe Yarar? Vernik, uygulandığı yüzeylerde bir süre bekletildikten sonra kalın bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, başta mutfak dolapları ve koltuklar üzere birçok mobilyanın çok daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Tiner ile karıştırılıp inceltildiğinde metal yüzeylerin daha parlak görünmesinde etkilidir.
En iyi ahşap koruyucu markası arasında gösterilen Permolit Ahşap Koruyucu Vernik, şeffaf görünümüyle ahşabın doğal görüntüsünü kapatmadan korur. UV ışınlarına karşı dayanıklı yapısıyla güneşin ahşaba zarar vermesini ve renginin bozulmasını engeller. Bu sayede ahşap yeni görünümünü uzun süre kaybetmez.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Marshall Wood Art Vernikli Ahşap Koruyucu , ahşabın nefes almasını sağlayarak nem oluşumunu önler ve böylece çürüme riskini azaltır. Ayrıca yüzey küflerine , ahşabın güzelliğini bozan mavi leke ve çürümelere yol açan mantarlar gibi organik oluşumlara karşı koruma sağlar.
Ahşabın su yalıtımı için kullanılan üç yaygın yağ keten tohumu, ceviz ve tung'dur. Tung yağı tipik olarak çoğu ticari üründe bir karışım olarak bulunur. Ham tung yağı genellikle diğer yağlardan daha pahalıdır, bu nedenle genellikle daha küçük ahşap projelerinde kullanılır.
Ahşap boyamada tercih edilen boya çeşitleri farklıdır. Akrilik boyalar, yağlı boya ve sprey boya çeşitleri boyamada kullanılabilir. Su bazlı ahşap boyası akrilik olarak da adlandırılır ve çevreye karşı duyarlı, sağlıklı bir boya olduğu için çoğu yüzeye uygundur.
Ahşap Cila ve Koruyucu. Ahşap Cila ve Koruyucu ürünleri birçok ahşap mobilya ve parke için çokça tercih edilen ürünlerdendir özel olarak hazırlanan bu kimyasallar ahşabın kolay aşınabilmesini engelleyerek yüzeylerine zarar vermeden koruyucu bir tabaka oluşturur.
Ahşap vernikleri aslında her biri kendine has rengi olan malzemelerdir ve ahşap dokusunu korumak istiyorsanız mobilyalarınızı su bazlı boyalar yerine doğrudan vernikle renklendirebilirsiniz.
Verniği sulandırmadan direkt uygulamanız tavsiye edilir. Vernik uygulaması yapılırken fırça yönünün hep aynı yöne doğru vurulmasına dikkat etmeliyiz. Vernik işlemi en az 2 kat uygulanmalıdır. 2 Kat yeterli gelmemesi halinde daha fazla kat uygulayabilirsiniz. (uygulayacağınız yüzeye göre değişebilir.)
Vernikler kalın yapıda ve bal kıvamında olur. Hazır olarak uygulanabileceği gibi inceltilerek de uygulanabilir. Su bazlı vernik için su ile, sentetik vernik sentetik için tiner, selülozik vernik için de selülozik tiner kullanarak doğru şekilde inceltici kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri