Saçınız temiz ve düzgün olsun yeter. Aşırıya kaçmamalısınız. Örneğin saçınızı çok kabartmadan modeller yapmalısınız. Makyajınızda da makyaj yapma ile yapmama arasında bir görüntünüz olmalı, açık ve hafif renkler tercih etmelisiniz.
Mülakatlarda siyah takım elbise kullanımı resmiyeti daha da fazla arttıracağından doğru bulunmaz. Onun yerine lacivert, gri gibi daha nötr renkler tercih edilmelidir. Takım elbisenin içine giyeceğiniz gömlek ise düz ve sade olmalıdır. Genellikle beyaz tercih edilir.
Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir. Siyah veya koyu renkli bir etek de uygun bir seçenek olabilir. Ayrıca, iş görüşmesinde, çok fazla takı veya makyajdan kaçınmak da önemlidir.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Bu nedenle, kişinin selam verme şekline ve giriş şekline özen göstermesi gerekmektedir. Mülakata başlarken, yetkili kişinin elini sıkmak yerine başla selam verilerek hafifçe gülümsemek daha uygun olacaktır. Kendini tanıtma kısmında, öz güvenli bir şekilde kısa ve öz bir açıklama yapmak daha etkili olacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Nasılsınız gibi bir soru sorulduğunda “iyiyim, teşekkür ederim efendim” yanıtı gibi bir yanıtla yetinilmeli “siz nasılsınız” gibi devam sorularından kaçınılmalıdır.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Görüşmecinin elini dengeli bir şekilde kavrayarak, göz temasından dikkat ederek tokalaşın. Ortalama 2-3 saniye süren bu seremoninin mülakat bütününü etkileyeceğini unutmayın. Tokalaşma mesafesi çok uzak olmamalı ve elinizi acele ile çekmemelisiniz.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
İş görüşmesine/Mülakata Giderken Ne Giyilmeli? Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil. Eğer işletmede çalışan birinde bir tüyo almadıysanız (örneğin kot pantolon giymek sorun değil) kesinlikle giymeyin. İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil.
Mavi çoğu zaman güven ve gücü temsil ederken, sarı iyimser olmayı temsil eder. Bu iki rengin bir arada kullanılması hem iyimser ve dost bir marka, hem de güven veren bir marka olduğu izlenimini verir.
Oje ve el bakımına gelirsek, uçuk pembe ya da rakı beyazı denilen french tabanı rengini kullanmanızı tavsiye ederiz. Kırmızı, siyah, rengarenk, taşlı, süslü ojeler iş görüşmelerinde hoş karşılanmayacaktır.
Oturmadan önce ceket düğmesinin ilikli olması gerektiğini hatırlatalım ve otururken ceket düğmesi açılmalıdır. Oturduktan sonra aday hiçbir şekilde konuşmamalıdır, komisyonun sorduğu soruya gerekli cevabı verip diğer soruları beklemesi gereklidir.
Stres mükakatları; yatırım bankacılığı, polis, pilot, broker, asker, hava trafik kontrolörü gibi; kişinin, stres altında iken, kendini, durumu ve çevreyi nasıl kontrol altına aldığının ölçülmesi için yapılması gereken görevler için tercih edilmesi gereken bir mülakat türüdür.
EVET: Sandalyenize hafifçe açı verin.
Mülakat sırasında İK uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmenize neden olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet hissi uyandırır. Sandalyenize açı verin ya da görüşmeyi yaptığınız kişinin sağ tarafında oturmaya özen gösterin.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
İşverenlerin adayların kariyer planlarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Bu soruya cevap verirken, kısa ve uzun vadeli kariyer hedeflerinizi belirtebilirsiniz. Örnek Cevap: Kısa vadede, bu şirkette çalışmaya başlayarak kendimi geliştirmek ve şirketin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak istiyorum diyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri