Genel olarak 3200 ile 7200 RPM'lik harddiskler kullanılmaktadır. Ortalama bir okuma-yazma hızı belirtmek gerekirse okuma 110 mb/s yazma 85 MB/s civarındadır.
Bu sebeple daha hızlı bir sabit diske ihtiyacınız olacaktır. Genel olarak SSD har disklerde okuma ve yazma hızı 300 ve 500 MB/s değerinde karşınıza çıkacaktır. Bu okuma ve yazma hızı ne kadar artarsa kalite ve verim de o kadar artacaktır. Nu noktada normal bir hard diskte hız değeri 543 MB ve 516 MB civarındadır.
Dönme hızları dışında tüm özellikleri aynı olan disklerden 7200 RPM hızına sahip olan 245 MB/s aygıttan bilgisayar okuma yapabilirken 5400 RPM hızındaki disk 213 MB/s okuma yapabilir.
Yazma performansı ölçümü için kullanılan bir yöntem, Disk Speed Test yazılımıdır. Bu yazılım, sabit diske veri yazma işlemi gerçekleştirerek, yazma hızını ölçer. Bu test sonucunda, hangi hard disk türünün yüksek yazma performansına sahip olduğu belirlenebilir.
HDD'lerin ortalama yazma/okuma hızları genellikle saniyede 100 MB olur.
İlgili 33 soru bulundu
Seagate markası tarafından lansmanı yapılan Mach.2 Exos 2X14 HDD adındaki yeni sürücü 524MB/s sürdürülebilir aktarım hızlarına ulaşarak yeni bir rekora imza atıyor ve en hızlı HDD modeli haline geliyor.
Hectopat. HDD için ortalama %50-%100 arası normal iken SSD de %0-%70 arası normaldir. Yani kısaca gayet normal.
Performans arıyorsanız, 7200 RPM sabit disklerini göz önünde bulundurmalısınız. Ancak, yalnızca dosyaları depolamak istiyorsanız, 5400 RPM lik sabit diskler pekala işinizi görecektir. Bilinen en kesin yöntem Sabit diskin üzerindeki etikete bakmaktır.
Genel anlamda SSD paketlerinde okuma- yazma hızı 300- 500 MB/sn şeklinde karşınıza çıkar. Tercih edeceğiniz SSD'nin okuma- yazma hızı değerleri ne kadar yüksek olursa elde edeceğiniz hız ve kalite o denli artacaktır. Bu noktada normal bir SSD kullanımı için sunulan hız değerleri 543 MB ve 516 MB'dir.
HDD disklerin dakikadaki devir sayısına RPM (Revolutions Per Minute) denmektedir. Sayı arttıkça hız konusu da artar. Yani 7200 en ideal sayıdır.
5400 rpm bir HDD, oyunları etkileyebilir. Program, HDD'deki dosyalara devamlı erişim sağlıyor. 5900, 7200, 10000 rpm HDD'ler mağazalarda sizi bekliyor.
Daha yüksek bir RPM değerinde çalışan fan, daha iyi soğutma sağlayacaktır; keza RPM'i yüksek olan hard disk de daha performanslıdır. Kısacası değer ve performans, konu RPM olunca paralel olarak seyreder. Bir de “Rounds per Minute” vardır ki, yukarıda bahsettiğim “Revolutions per Minute” ile karıştırılır.
RPM, “rotations per minute” (dakikadaki devir sayısı) kelimelerinin kısaltmasıdır ve sıklıkla fan hızını, sabit disk sürücüleri veya optik disk sürücülerinin hızını ifade etmek için kullanılır.
Eğitim seviyesi de ortalama okuma hızını önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur. İlkokul 1. Sınıf öğrencisi bir çocuk dakikada yalnızca 60-70 kelime okurken; 5. Sınıf öğrencisi bir çocuk 110-120 kelime civarında okuyabilir. Üniversite mezunu bir yetişkin dakikada 200'ü aşkın kelime okuyabilir.
Eski diskini kullanmak isteyen kullanıcılar ya da sistemindeki çok sayıda veriyi harici diskinde tutmak isteyen deneyimli kullanıcılar için eğer 500MB/s hız sınırı sorun olmayacak ise USB 3.0 harici disk kutuları mükemmel çözüm olacaktır.
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
Depolama birimleri FPS'e etki etmez.
Yüksek okuma yazma hızlarına sahip olan SSD, gecikme sürelerini de ortadan kaldırmaktadır. Mevcut özellikler ve avantajlar, sadece yüksek önyükleme, okuma ve yazma ile sınırlı değildir. Oyunlarda daha hızlı bir okuma-yazma ile birlikte veriler daha hızlı yüklenmektedir.
7200 RPM bir disk, 5400 RPM bir diske göre iyidir gibi bir sonuç doğru değildir. Ek donanım bileşenlerin yapısı, ana kart yapısı, erişim süresi, aktarma hızı değerlerin toplamı ancak bize net bir sonuç verebilir.
Normal ısı değerlerinde 2500 -3000 d/dk. 50 C ve üzeri değerlerde de fanına göre 3000-5000d/dk.
SSD ortalama 2-3 watt tüketim yaparken pil tüketiminde de 30 dakika kazandırır. HDD ise 6-7 watt çeker ve bu nedenle daha fazla pil gücü kullanır.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
RPM (dakika başına devir sayısı), kasa fanının ne kadar hızlı döndüğünü ifade eder. Fanın dönme hızı, daha fazla hava akışı ve soğutma sağlar. Daha yüksek RPM değerleri, daha fazla hava hareketi anlamına gelir ve bileşenlerin daha düşük sıcaklıkta çalışmasını sağlayabilir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri