Mekke'nin yanında (el-Feth 48/24) Bekke (Âl-i İmrân 3/96) ve yeryüzündeki bütün yerleşim birimlerinin merkezi ve müslümanların kıblesi kabul edilmesinden dolayı “ümmülkurâ” (el-En'âm 6/92; eş-Şûrâ 42/7) adları da Kur'an'da şehrin diğer isimleri olarak yer alır.
MEKKE-İ MÜKERREME: Allah Teâlâ'nın rızası için yeryüzünde ilk inşa edilen mescid; Beytullah'ın bulunduğu Mukaddes şehir. Bu şehrin Kur'ân-ı Kerim'de geçen Bekke, Ümmü'l-Kura ve Beledü'l-Emin şeklinde değişik isimleri vardır.
Bununla birlikte bu iki yapının/mekânın ismi Kur'ân-ı Kerim'de Kâbe, Beyt, Beytullah, el-Beytü'l-Atîk, el-Beytü'l-Harâm, el-Beytü'l-Muharrem, el-Mescidü'l-Harâm ve el-Beytü'l-Ma'mûr olarak da geçmektedir.
Medine (Arapça: المدينة), resmî adıyla Medine-i Münevvere (Arapça: المدينة المنورة) veya eski adıyla Yesrib (İbranice: יתריב; Arapça: يثرب), bugünkü Suudi Arabistan'ın Hicaz bölgesinde, Mekke'nin kuzeyinde yer alan şehir.
İlgili 25 soru bulundu
Medine adı kız çocuklarına verilmekte olan bir isimdir. Medine İsminin Anlamı Nedir? Medine Ne Demek? Şehir, kent ve peygamber beldesi anlamlarına gelmektedir.
Bir Arap ülkesi olan Suudi Arabistan, Basra Körfezi'nin güneyinde yer alır ve Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi olma unvanına sahiptir. İki kutsal camiinin arazisi olarak bilinen ülke, İslamiyet'e göre kutsal sayılan Mekke ve Medine şehirlerine ev sahipliği yapar.
Kabe, İslam'ın en kutsal yeridir ve genellikle Beytullah (Allah'ın evi) ve Beyt Allah al-Haram (Allah'ın Kutsal Evi) şeklinde anılır.
Kabe'nin tek bir sahibi vardır - Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi - YouTube.
Kabe'nin olduğu yere kıble denir ve namaz kılarken kıbleye yönelik namaz kılınır. Ayrıca Kabe yeryüzünde bilinen ilk mabet sayılır.
Kâbe'ye Beytullah (Allah'ın evi) denilmesi, Allah'a (c.c.) ibadet etmek için yeryüzünde yapılan ilk mâbed olması, insanların hidâyeti ve putperestliğin yıkılıp tevhid inancının yerleşmesi için gönderilmiş olan Hanîf dininin sembolü ve bütün Müslümanların namazlarında yöneldikleri yer olması gibi sebeplere dayanır.
Umrenin yapılacağı yer Mekke'dir ve bu Suudi Arabistan'da bulunmaktadır. İnsanlar dini ibadetlerini yapmak için umre turları ile Mekke'ye gidebilir. Kişilerin Suudi Arabistan'a gitmesi için pasaport ve ilgili ülkeden vize alması zorunludur.
Medine'nin bilinen en eski adı Yesrib olup bu adın, buraya ilk yerleşen kişi olduğu rivayet edilen Yesrib b. Vâil b. Kâyine b. Mehlâbil'in isminden geldiği kaydedilmektedir (Semhûdî, I, 156).
Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan Kabe'nin ilk defa ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı hususunda ihtilaf bulunsa da Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerden Kabe'nin Hazreti İbrahim'den önce de var olduğu biliniyor.
Mekke ve Bekke, Babil dili'nde 'ev' anlamında olup, Amelikalılar tarafından bu yerin ismi olarak kullanılmıştır.
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Mescid-i Haramda Kâbe-i muazzamanın kuzey duvarı önünde bulunan ve annesi Hacer'in de kabrinin bulunduğu Hatim denilen yere defnedildi. İsmail aleyhisselamın mucizeleri: 1.
Mahir bin Hamad el-Muaykli (ماهر بن حمد المعيقلي) Mescid-i Haram imamı. 7 Ocak 1969 (hicri 1388) tarihinde Medine'de doğdu.
Kâbe kapısı üzerinde: „Allah celle celaluhu, Muhammed“ ve; Hicr Suresi, ayet 46 „Onlara: "Selametle güven içinde oraya girin" denir.
Kâbe örtüsü ya da diğer adıyla Kisve-i Şerif; Mekke, Suudi Arabistan'da yer alan Kâbe'yi örten kumaştır. Hicrî takvime göre her yılın zilhicce ayının 9. gününde, Hac sırasında değiştirilir. Üzerinde altın işlemeli hüsn-i hat yazıları bulunan örtü, ipekli bir kumaştan dokunmuş siyah renklidir.
Eş-Şeblencî der ki: Hz. Ali Mekke'de Kâbe'nin içinde doğdu. Doğum günü hicretten 23 yıl önce, Receb ayının 13'ünde bir Cuma gününe (29 Temmuz 599) rastlar. Kendisinden önce ya da sonra hiç kimse Kâbe'nin içinde doğmamıştır.
Bu şehir hemen hemen bütün Arabistan'ın kutsal saydığı bir başkent konumundaydı. O gün için Mekke'deki dini hayata gelecek olursak, Hicaz Arapları arasında putperestlik en yaygın inançtı. Bununla beraber Yahudilik, Hıristiyanlık ve haniflik müntesibi insanlar da vardı.
Müslümanların Kabesi Mekke ile Hazreti Muhammed'in kabrinin bulunduğu Medine kentini barındırması nedeniyle her yıl milyonlarca Müslüman hac ve umre için Suudi Arabistan'a gidiyor.
Genel Olarak Açık. En yüksek 34°C. Rüzgâr GB, 10 - 15 km/saat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri