Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Niyet etmek, yapılacak ibadetin ismini ve amacını ortaya koyacağı için gereklidir. Ancak, sözlü olarak dile getirmeden kalben dileyerek de ibadet edilebilir. Oruç için niyet etmek faydalıdır. Sahura kalkmak veya gecesinde ertesi gün oruç tutmaya karar vererek uyumak da niyet sayılabilir.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz.
Dinimizce, oruç tutmak için sahura kalkma zorunluluğu yoktur; ancak sahura kalkarak oruç tutmak hoş görülmektedir. Eğer, niyet bakımından sahura kalkmadan oruç tutulup tutulamayacağını sorguluyorsanız o günün öğlen namazı öncesi, kuşluk zamanına kadar niyet edebilirsiniz.
SORU: Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir? CEVAP: Ramazan orucu için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir.
İlgili 42 soru bulundu
Sahura kalkamayan bireyler sabah uyandıklarında niyet ederek oruçlarını tutmak istemektedir. “Niyet etmek oruç tutmanın şartlarından biridir. Sahura kalkıp niyet etmeden oruç tutmak sahi değildir.'' Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir.
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Sahura kalkamamak oruç tutmamak için mazeret değildir. Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir. Ancak sahur yapmadan oruç tutmaya takat getiremeyeceği için oruç tutmayanlar ramazandan sonra bir gün olarak kaza eder. keffaret (61 gün oruç)gerekmez.
Sahura kalkınca da, daha önce niyet edilmiş olsa da, imsak vaktine kadar yiyip içilebilir. Ramazanda, (Yarın dişim ağrımazsa oruç tutarım, ağrırsa tutmam) diye akşamdan niyet edilse, böyle şüpheli niyetle oruç tutmak sahih olmaz. Niyetin son vaktinden önce, kesin karar vermek gerekir.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz.
Bu aşamada saat önemli değildir; sabah, öğlen ya da iftara az bir vakit kala da orucunuzu bozabilirsiniz. Regl bitimine kadar oruç tutulamaz.
Ramazan orucuna yahut nafile oruca niyetlenecek kişi, imsak vakti girmeden önce yahut imsak vakti girdikten sonra (eğer yiyip-içmediyse ve oruca mani olacak bir şey yapmadıysa) oruca niyet etmelidir.
Ramazan ayının da yaklaşmasıyla beraber Müslüman vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında ezandan sonra niyet edilir mi sorusu gelir. Oruç için sahura kalkamayan veya kalkmak istemeyen kişilerin niyetini daha sonra yapmasında bir sakıncası olmadığı Diyanet tarafından da onaylanmıştır.
Allah Teâlâ, bir kimseye gücünün üzerinde yük yüklemez. Tutamadığınızı tahmin ettiğiniz günlerin orucunu kaza edersiniz. Bu sebeple eğer kaza borcunuzun on gün olduğunu zannediyorsanız, on gün oruç tutarsınız. On günden fazla veya az olduğunu zannediyorsanız, zannınıza göre hareket ederek oruç tutarsınız.
Ramazan'ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127). Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Sahura kalkmadan, niyet etmeden oruç tutulur mu? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre, "Niyetsiz sahursuz oruç tutulur mu?" sorusuna verilecek en net cevap, bu durumun orucu sarsacağı yönünde olacaktır. Zira, niyet etmek orucun temel şartlarından biridir. Dolayısıyla niyetsiz oruç sahih değildir.
Şafii mezhebine göre niyetin vakti oruç farz olursa gecedir. Gündüze bırakılmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 dini takvimiyle birlikte Ramazan ayının başlangıç tarihi belli oldu. Buna göre; 2024 Ramazan ayı 11 Mart 2024 Pazartesi günü idrak edilecek.
Ergenlik dönemi öncesinde olan çocuklar için farz olmayan oruç tutmak, tekne orucu şeklinde tutulabilir. Tekne orucu ortalama 15 yaşına veya ergenlik başlayıncaya kadar tutulabilir.
Ramazan gecelerinde sahur hazırlıkları imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha karşı, gün doğmaya yakın saatlerde bu hazırlıklar ve yemek yeme, su içme bitmelidir. Niyet edilip tutulan oruç imsak vakti ile başlar, akşam ezanı yani iftar vakti ile son bulur.
Oruç tutacak kişinin bu andan itibaren yeme içmeye son vermesi gerekir. Ancak, oruca niyet zamanı ile oruca başlama zamanının çakışması şart olmadığı için daha önceden de niyet edilebilir. Bu itibarla, yatmadan önce yemek yiyip oruç tutmaya niyet eden kişi, geceleyin uyandığında imsak vaktine kadar yiyip içebilir.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri