Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Sözsüz iletişim; söz ve sözcük gerektirmeden, jest, mimik, göz kontağı gibi beden dili unsurlarıyla gerçekleştirilen iletişim çeşididir. Sözsüz iletişim sözlü iletişime güç katar.
Sözlü iletişim; yüz yüze görüşmeler, sohbetler, toplantılardaki konuşmalar, hitaplar, sunumlar, telefon konuşmaları, konferanslar, seminerler, resmi konuşmalar, kongrelerde yapılan konuşmalar gibi çeşitli şekillerde oluşur.
Sözsüz iletişimde, kişinin yüz ifadeleri, göz hareketleri, duruşu ve giyim kuşamı sesin özelliklerini içerir.
İlgili 27 soru bulundu
Beden Dili
Sözsüz iletişim akla ilk olarak en popüler olan sözsüz iletişim türü beden dilidir. Beden dili, bireyin kurduğu iletişime, anlık hissettiği duygulara, çevreye göre vücudunu konumlandırması ile gerçekleştirdiği iletişim türüdür.
Sözlü iletişimde dikkatli ve anlaşılır konuşma, etkin dinleme ve geri bildirim becerilerinin geliştirilmesi önemlidir. Sözsüz iletişimde ise, beden dili, mimik ve jestler sayesinde iletilen mesajların doğru anlaşılması ve yorumlanması gerekmektedir.
Sözlü iletişimde iletişim kuran kişilerin birbirlerini görmeleri gerekmemektedir ancak sözsüz iletişimde kaynak ve alıcının mutlaka birbirini görebilmeleri gerekmektedir. Sözlü iletişim işitme kanalı üzerinden gerçekleşirken sözsüz iletişimde farklı duyu organları kullanılabilmektedir.
Cevap B seçeneği olacaktır. Yani beden dili. Sözlü iletişim değildir beden dili. Ayrıca beden dili yaparken ağzımızdan bir ses bile çıkamaz.
Sessiz sözsüz iletişim davranışları
Konuşurken yaptığınız jestler, yüz ifadeleriniz, mekanı kullanım biçiminiz de bu kategori içine girer. • Ayrıca dokunma davranışları da burada değerlendirilir. Sözsüz iletişim olarak en çok değerlendirilen iletişim davranışları bu kategorideki iletişim davranışlarıdır.
İlgili mesajın ses yoluyla ya da konuşma yolu üzerinden karşı kişiye aktarılması sözlü iletişim olarak bilinir. Bunlar içerisinde Televizyon, radyo ve röportaj ile sohbet sözlü iletişim şeklinde bilinmektedir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
⇒Sözsüz iletişim: Hiç bir şekilde söz içermeyen bir iletişim kurma yöntemidir. ⇒Jestler, mimikler, yüz ifadeleri bunlara örnektir.
Konuşma dilinin duyguları aktarmadaki sınırlılığı sözsüz iletişimle aşılabilir. -- Mimik, jest, bakış, dokunuş, uzak duruş, el, kol, baş sallamak. İlişkileri tanımlama ve belirlemede rol oynar. Kişinin ses tonu, uzak duruşu, giyimi onunla ilişkilerimizi belirlememize yardımcı olur.
Yazılı iletişim • Sözsüz iletişimdir.
Bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar sözsüz iletişim mesajlarını daha iyi okuyabilen bireylerin, sosyal ilişkilere daha fazla dahil edildiklerini saptamışlardır. Bu mesajların doğru bir biçimde okunması, çevremizdeki insanların amaçlarının ve tutumlarının yorumlanması gibi sosyal ilişkilerde önemli bir araçtır.
Sözlü iletişim, sesin iletilmesi ve duymanın gerçekleşmesi eylemlerini kapsar. Bir tarafın konuşan diğer tarafın dinleyen rollerini aldığı bu iletişim yapısında, konuşanın ifade etmeye çalıştığı duygu, düşünce, tutum ve bilgilerin dinleyen tarafından anlaşılması gerekmektedir.
Sözlü iletişimin iki temel ögesi vardır. Bunlar; konuşmak ve dinlemektir. En az iki kişi arasında gerçekleşen sözlü iletişimde, konuşmayı yapan da dinleyen de belli başlı kurallara dikkat etmelidir.
Sözlü iletişimin en önemli unsuru dildir. Sözlü iletişimi doğru kullanabilmek içinse; konuşma, dinleme, soru sorma ve geri bildirim konularında gelişmek gereklidir.
1.Sözel iletişimin yerine geçebilir. 2.Sözel mesajın tekrarlanmasını sağlayabilir. 3.Sözel mesajın tersini ifade etmek için kullanılabilir. 4.Sözlü iletişimi tamamlayıcı ve güçlendirici rolü vardır.
1) Anlatım jest ve mimikleri, özellikle yüz ifadelerinde ortaya çıkan, biyolojik ve psikolojik kökenli temel duyguları dile getiren hareketlerdir. Mutluluk, korku, öfke, şaşkınlık, üzüntü ve tiksinti duyguları ile ilgili bu hareketler, kökenleri bakımından evrenseldirler, tüm insanlarda doğuştan ortaktırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri