Cevap : Temlik Kaldırma 6098 Sayılı Borçlar Kanununun 183 ve müteakip maddeleri gereğince Temlik eden alacaklının rızası olmadan Temlik Borcunu gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini beyan, kabul ve taahhüt edebilir ve bir daha geri dönemez.
Borçlar Kanununda düzenlenmiĢ olan en genel kanunî temlik hali ise madde 109‟daki “kanunî halefiyet” halidir. Kural olarak üçüncü Ģahıslar tarafından yapılan ifa borcu sona erdirir ama kanunda öngörülen bazı hallerde üçüncü Ģahsın ifası alacaklıyı tatmin eder ancak bununla beraber borcu da sona erdirmez.
ile yaptığı satış vaadi sözleş- mesine dayanmıştır. Yüklenici tarafından ...'na yapılan temlik işlemine ilişkin sözleşmenin noterde dü- zenlenmesinin bir önemi yoktur. Çünkü yukarıda sözü edildiği üzere Borçlar Kanununun 163. maddesi hükmü gereğince temlik işleminin yazılı olarak yapılması yeterlidir.
verebilir. Evet, yazılı şekilde olmak kaydıyla devredilebilir.
Alacağın temliki (devri), mevcut bir alacağın alacaklısının değişmesi işlemidir. Alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını borçlunun rızasına gerek olmadan bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devretmesine alacağın temliki adı verilir (Eren, F.: Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 21.
İlgili 32 soru bulundu
Cevap : Temlik Kaldırma
6098 Sayılı Borçlar Kanununun 183 ve müteakip maddeleri gereğince Temlik eden alacaklının rızası olmadan Temlik Borcunu gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini beyan, kabul ve taahhüt edebilir ve bir daha geri dönemez.
Temlik Harç ve Masrafları
Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir.
İçtihada ve öğretiye göre yasaklanmış bulunan bazı temlik durumları şunlardır; nafaka alacakları, evin bütçesine kadının katkısı, destekten yoksun kalma hakkı, asıl alacağa bağlı kefaletler, eser sözleşmesinde müteahhidin kişisel bilgi ve becerisine bağlı işler.
Alacaklı ve borçlu, yapacakları anlaşma ile, alacağın temlikini mutlak surette yasaklayabilir veya temlikin yapılabilmesini bazı sınırlamalara tabi tutabilir ya da bazı tamamlayıcı unsurların gerçekleşmesi şartına bağlay abilirler.
Alacağı devreden sözleşme noter huzurunda yapılabileceği gibi, taraflar arasında el yazısı ile yazılıp imzalanarak ta yapılabilir. Alacağı devredenin imzası yeterlidir. Alacağın devri belli bir bedel karşılığı olabileceği gibi bedelsiz de olabilir.
TEMLİK HARÇ VE MASRAFLARI NELERDİR? Temlik işlerinde temlik bedeli üzerinden; Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları alınmaktadır. Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir.
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
Alacağın temliki 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 183-194. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Alacaklı kanun, sözleşme veya işin niteliğinde engel olmadığı takdirde borçlunun rızasını almaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir. Bu nedenle alacağın devrinde borçlunun haberdar olmasına gerek yoktur.
Keza bir alacağın devrinde devredenin kişiliğine özgü olmayan öncelik hakları ile yan haklar da kanundan ötürü devralana geçer (TBK m. 183/1). Yine TMK m. 599 uyarınca, miras bırakanın ölümü halinde miras bırakana ait olan alacaklar mirasçılara geçer.
Temlik ile devralana geçen hakların kapsamına kefalet ve rehin gibi teminat hakları dahil olduğu gibi, kanuni ipotek hakkı, hapis hakkı, mülkiyeti saklı tutma hakkı, dava açma ve icra takibinde bulunma hakkı da dahildir.
İcra Müdürlüğü'nün 2012/1615 Esas sayılı takip dosyasında yapılan temlik işleminden önce doğup kesinleştiğinden şikayet edenlere temlik edilen alacak üzerine haciz uygulanmasında Yasa'ya aykırı bir yön bulunmamaktadır.
Alacağın temliki, alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını borçlunun muvafakatine gerek olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devretmesidir. Alacağın devrinin geçerliliği, yazılı şekil şartına tabidir ve geçerlilik için adi yazılı şekil yeterlidir.
Bir borcun alacaklısının, borcu tahsil etmeden ölmesi durumunda alacak temlik yoluyla mirasçılarına geçmektedir. Bu durumda borcun el değiştirmesi için herhangi bir sözleşme ya da mahkeme kararına gereksinim duyulmamaktadır. Yargısal Temlik: Yargısal temlik ise borcun alacaklısının mahkeme kararı ile değiştirilmesidir.
-Rızai temlik: Malı alan ve veren kişi arasındaki sözleşmeye dayalı yapılan bir temlik türüdür.
Hukuki bir terim olarak temlik mülkiyetin devri anlamına gelir. Menkul, gayri menkul veya alacağın bir bedel karşılığında ve bütün haklarıyla birlikte bir başka kişiye devredilmesini sağlayan hukuki bir işlemdir.
Dolayısı ile belediyelerin borçlu olduğu hukuki durumlarda alacağın devredilmesi halinde, belediyelerin üçüncü kişilere ödeme yapabilmesi, temliknamenin noter huzurunda düzenlenmesi ile mümkün olabilecektir.
Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
Müvekkilin, avukatın yasadan kaynaklanan bu alacağını üçüncü kişiye temlik etmesi, açıkça yasaya aykırı olduğundan hüküm ve sonuç doğurmaz.
İleride doğacak alacaklar teminat olarak bankaya devredilebilmektedir. Henüz mevcut olmayan fakat ileride doğacak alacakların devri bakımından süren hukuki tartışmalar bir yana, Yargıtay yerleşik içtihatlarında ileride doğacak alacakların da belli şartların varlığı halinde temlik(devir) edilebileceğini belirtmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri