Baş bölgesi dölleme sürecindeki en önemli bölümdür ve spermin genetik materyalini içerir. Boyun bölgesi, sperm hareketi için gerekli enerjiyi, kuyruk kısmı ise sperm hareketini (motiliteyi) sağlar. Normal bir spermin baş uzunluğu 4 ila 5 µm, eni 2.5 ila 3.5 µm, başın uzunluk/en oranı 1.50-1.75 olmalıdır.
Sperm, baş bölümünün %40 ile %70'ini kaplayan bir akrozom (spermin başında bulunan, yumurta hücresine giriş için kullanılan bir enzim cebi) ile 5-6 mikrometre uzunluğunda ve 3 mikrometre genişliğinde oval şekilli bir başa sahipse normal olarak tanımlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), 2010'da yayımladığı verilere göre “normal sınırlarda bir sperm testinde” spermlerin sayısı tüm örnekte 39 milyon (mililitrede 15 milyon), ileri doğru hareketliliği %32, pH'ı >7,2; hacmi >2 ml, normal şekilli sperm oranı (morfoloji) %4 üzerinde olmalıdır.
Total Sperm Sayısı : 33 -36 milyon, Mililitredeki sperm konsantrasyonu: 12- 16 milyon; Total hareketlilik (A : İleri hızlı hareketli, B: İleri yavaş hareketli ; C: Yerinde Hareketli toplamı) : %40. İleri hareketlilik (A+B): %32.
Sperm testi için verilen meni örneği hacminin 1.5 ila 6 ml. aralığında olması gerekir. Bu değerin altındaki meni örneğinin doğru şekilde test edilebilmesi mümkün değildir. 6 ml. ve üzerindeki meni hacmi ise ejakülatta fazla sıvı olduğunun göstergesidir.
İlgili 35 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), belirli aralıklar ile androloji çalışmaları için kılavuzlar yayınlıyor ve bu kılavuzlara göre; sperm sayısı için alt limit militrede 15 milyon, toplam semen örneğinde ise 40 milyon olmalı. Bu sayının altında sperm sayısına sahip bireylerde çocuk sahibi olabilme süresi uzuyor.
Gebeliğin ortaya çıkması için tüm spermlerin hareket etmesi gerekli değildir. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2010 yılında belirlediği kriterlere göre, bir semen analiz testinde verilen numunedeki spermlerin toplam hareketliliği en az %40 olmalıdır.
Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür. Sperm kalitesi düşüklüğü; uygunsuz beslenme ve kötü alışkanlıkların miktarı ve süresine göre değişkenlik gösterir.
Hiç sperm hücresi olmamasına ise azoospermia adı verilir. Eğer, meniniz içerisinde mililitre başına 15 milyondan daha az sperm hücresi bulunuyorsa, düşük sperm sayısı problemine sahip olabilirsiniz.
Ancak, ortalama olarak tam bir sperm yenilenme döngüsü 64 gün sürmektedir.
Sperm yapısı (morfoloji): %4 ve üzeri normal yapıda (Kruger kriterlerine göre) olmalıdır. Sperm değerlendirmesinde bir kaç farklı kriter vardır. 'Kruger kriterleri' özellikle spermdeki şekil bozukluklarını göz önüne alan, mikroskobik bir değerlendirme metodudur.
Kılavuzda ileri sperm hareketinin normal değeri yüzde 32 olarak belirtilmiştir. Bu değerin altında saptanan değerler sperm ileri hareketliliğinin düşük olduğu yönünde yorumlanmalıdır. Bu değer ise hızlı ileri hareketli ve yavaş ileri hareketli spermlerin oranının toplanması ile bulunur.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen rakamlara göre sağlıklı bir sperm sayısında mililitrede 20 milyon sperm olmalıdır. Spermle birlikte hareketlilik, şekil ve canlılık gibi faktörler bir araya gelirse doğurganlık direkt olarak etkilenir.
Kullanılan medikal ilaçlar, kimyasallara maruz kalınması, testis ısısının artması, alkol tüketimi, sigara içimi, genetik faktörler ve DNA anomalileri gibi farklı nedenlerle spermlerin baş, boyun ve kuyruk yapısının bozulması sperm şekil bozukluğu olarak adlandırılır.
Morfoloji sonucu olarak normal formun %0 gelmesi durumunda, ister doğal yolla olsun isterse tüp bebekle, gebelik şansının da düşük olacağı söylenir. Hatta tüp bebek başarısızlıklarında da sıklıkla sperm morfolojisindeki düşüklük sorumlu tutulur.
Kruger 1 ne demek? Fakat Kruger değerlendirmesi sperm yapısında çok ufak bir problem olduğunda bile spermi anormal olarak kabul eden bir sistemdir. Dolayısıyla değerlendirme çok katı olup sonuçlar çok düşük oranlarda olabilmektedir. Örneğin Kruger'e göre morfoloji değeri %1 olan bir erkek doğurgan olabilir.
Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir? Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
SPERM KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR? Spermin sayısına, hareketliliğine ve yapısal bozukluğu olup olmadığına sperm analizi ile bakılır. Sperm analizinde temel olarak; sperm sayısı, sperm hücrelerinin yapısı ve spermlerin hareket kabiliyeti değerlendirilir.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Özellikle zencefilin sperm sayısını ve hızını artırdığı bilinmektedir. B6 vitamini içermesi nedeniyle karnabahar tüketimi önemlidir. B6 karnabaharın yanı sıra ıspanak, su teresi, muz, bamya, soğan, brokoli, kabak, karalahana, bezelye ve turpta bulunur.
Şayet bir neden bulunamıyorsa ya da tedaviden fayda sağlanamamışsa, bu olguların tedavisinde canlılık testleri yönlendirici olur. Çünkü hareketsiz spermlerin canlı olduğunu gösterirsek bunlar tüp bebekte kullanılabilir.
Sperm sayısını artırmak için öncelikle hastalıklar ve kullanılan ilaçlar gözden geçirilir, enfeksiyon kontrol edilir. Bunlarda sorun yoksa, varikosel için muayene ve ultrason yapılır. Varikosel varsa ameliyat ile sperm sayısı düzelir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı kılavuza göre, baba olabilmek için bir erkeğin mililitrede en az 15 milyon sperme sahip olması, toplam semen örneğinde ise 40 milyon sperm olması gereklidir. Bu sayının altında sperm değerine sahip erkeklerin çocuk sahibi olmak için tedavi görmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri