İlişki sırasında erkeğin menisi vajinaya boşalmadan hissedemez. Ancak vajinaya meni atıldıktan sonra vajinada ıslaklığın artışı, akıntının artması şeklinde hisseder.
Cinsel aktivitenin “çözülme” aşaması olan orgazmın hemen sonrasında, aslında fiziksel ve psikolojik bir gevşeme hissedilir. Bu çözülmeyle beraber baskılanmış ve ertelenmiş stres tepkilerinin hüzün, öfke, keyifsizlik gibi duygularla ortaya çıkması oldukça olasıdır.
Yani gözle görülemez veya hissedilemez. Ancak mikroskop ile incelendiğinde spermin yumurtaya girdiği anlaşılabilir. İlişki sonrası hissedilen ağrı, sancı yanlışlıkla döllenme olarak yorumlanmamalıdır.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Sperm yumurta içine girdikten sonra kromozomlar birleşir ve kromozom sayısı 46 olur. Spermlerin yarısı erkek(Y) yarısı kız(X) cinsiyet kromozomu taşır. Yumurtaya giren sperm X kromozomu taşıyorsa kız,Y taşıyorsa erkek bebek doğar. Döllenen yumurta rahime doğru yolculuğuna devam eder.
İlgili 43 soru bulundu
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik (hamilelik) belirtileri başlar.
Karın ve kasık bölgesindeki ağrı, gebeliğin doğal bir sonucudur, vücudun bu sürece uyum sağlamaya çalışırken verdiği fizyolojik tepkilerden biridir. Döllenme gerçekleştiğinde bu, genellikle rahim bölgesinde kramp tarzı ağrılara yol açar. Söz konusu ağrılar, adet sancılarıyla benzerlik gösterir.
İlişkiden sonra, sperm ve yumurta birleştiğinde döllenmiş yumurta gelişir ve bu embriyo rahmin iç yüzeyine tutunur. İmplantasyon genellikle döllenmeden sonra 6 ila 10 gün içinde gerçekleşir, ancak bu süreç kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlarda bu süreç daha erken veya daha geç olabilir.
Her 28 günde bir düzenli olarak adet gören bir kişide yumurtlama, adet periyodunda görülen ilk kanamanın ardından geçen 14. günde gerçekleşir. Kişi gebe kalmak istiyorsa adet kanamasını takip eden 9. günden itibaren cinsel ilişkiye girmelidir. Bu, yumurta ile spermin karşılaşma şansını artırır.
Döllenme, spermin yumurtanın kabuğuna ulaşmasıyla başlayıp, sperm ve yumurtadan gelen, 23 tane, 2 yarı kromozom takımının birleşip yeni bireyin 46 tane (23 çift) tam kromozom takımını oluşturmasıyla sona erer. Sonuç; insan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embryodur.
Sperm yumurtayı başarıyla döllerse döllenen yumurta hücresi-embryo fallop tüplerinden rahim boşluğuna doğru ilerler ve rahim içine giderek rahim duvarına tutunur. Embryonun rahim duvarına yerleşmesi ile gebelik gerçekleşmiş olur. Döllenme sonrası rahim duvarına tutunma yaklaşık 5-6 gün sürer.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Spermler yaklaşık 24 ile 72 saat kadar canlılığını koruyabilmektedir. Kadınlarda olgunlaşıp çatlayan yumurta 24 saat süreyle canlı olarak kalabilmektedir. En hızlı spermin yaklaşık 45 dakikada en yavaş spermin de yaklaşık 12 saatte yumurtaya ulaşması beklenir.
İlişkiden Sonra Tuvalete Gitmek Hamileliğe Engel Mi? Hayır, ilişkiden sonra tuvalete gitmek hamileliğe engel değildir. Spermler, vajinaya boşaldıktan sonra rahim boyunca fallop tüplerine doğru hareket ederler. Bu süreç, birkaç dakika içinde gerçekleşir ve idrara çıkmak bu süreci etkilemez.
Retrograd boşalma durumunda mesane boynu kası düzgün bir şekilde kasılmaz ve orgazm sırasında meni sıvısı dış ortam yerine mesaneye kaçar dışarı atılmak yerine mesaneye boşalır. Boşalma sırasında mesaneyi ağzını kapatan kasla ilgili sorunlar retrograd boşalmaya neden olabilir.
Hamilelik korunmasız cinsel ilişki sonrasında yaklaşık 2 ila 3 hafta içinde meydana gelir. Bazı kadınlar hamilelik belirtilerini hamileliğin başlamasından bir hafta sonra, yani döllenmiş bir yumurta rahminizin duvarına yapıştığında ortaya çıkan yerleşme kanaması ile fark edebilir.
Örneğin, 28 günde bir adet gören bir kadın için, adet bitiminden itibaren 10 günlük dönemde her gün ya da günaşırı cinsel ilişkide bulunulması, yumurta ile spermin karşılaşma olasılığını ve gebe kalma ihtimalini artıracaktır. Bu zaman dilimi sonrasındaki günlerde cinsel birliktelik açısından özel bir zamanlama yoktur.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurta çatlaması beklenen günlerde saat hesabı yapmadan iki günde bir cinsel yaşam olması hamile kalma şansını belirgin olarak arttırır.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemlidir. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır.
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir. Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir.
Yaygın ilk hafta belirtileri; vajinal akıntıların artışı, sık idrara çıkma isteği, lekelenme denilen hafif kanamalar, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı ve kusma, duygu durum değişimler, halsizlik, kasık ve karında kramplar, memelerde hassasiyettir.
Erken hamilelik belirtileri dendiğinde ilk akla gelen adet gecikmesidir. Adet gecikmesi dışında adet olacakmış gibi kasıklarda ağrı, halsizlik, kokulara aşırı hassasiyet, memelerde dolgunluk ve ağrı da erken hamilelik belirtilerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri