Erkeklerin genital muayenesinde normal testis büyüklüğü olmasına rağmen epididim adını verdiğimiz sperm kanallarının başlangıç kısmının bir bölümü ile vaz
Ejakulatuar kanal tıkanıklığının tanısı rektal ultrasonografi ile koyulabilmekte ve bu durumda ultrason rehberliğinde aspirasyon ile sperm elde edilmesi mümkün olabilmektedir. Bu yöntemle sperm elde edilemezse diğer biyopsi yöntemleriyle testisten sperm elde edilmesi mümkün olacaktır.
Vas deferens kanalı veya duktus deferens, birçok omurgalının erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Kanallar, spermi epididimisden boşalma kanallarına taşır. Vas deferens, inguinal kanal yoluyla karın boşluğundan çıkan kısmen kıvrılmış bir tüptür.
Vas deferens konjenital ikili yokluğu, testis borularının düzgün bir şekilde gelişememesi anlamına gelmektedir. Testis genellikle normal olarak gelişmesine ve işlev görmesine rağmen sperm, spermin bir parçası olmak için vas deferens boyunca taşınamaz.
Erkek üreme sisteminde epididimde, vas deferens ve ejekulatuar kanallarında tıkanıklıklar meydana gelmektedir. Bazı durumlarda ise bu kanallar doğuştan oluşmamaktadır. Daha önce geçirilmiş olan tüberküloz, bel soğukluğu ya da gonore gibi enfeksiyonlar sonucunda bu tarz tıkanıklar meydana gelebilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Skrotum (testis torbası) içinde yer alan testisler “spermatik kordon” adı verilen ve içinde testise ait damar ve sinirlerin yanında “vas deferens” denilen meni kanalının bulunduğu bir kordon ile vücuda bağlanır.
Her testis içinde küçük ve oldukça kıvrımlı sperm kanalcıkları bulunur. Bu kanalcıklar beyinde bulunan hipofiz bezinin salgıladığı “FSH hormonu”nun etkisi ile sperm hücreleri üretmektedir.
Rete testis yolu ile testisi terk eden sperm, bu yoldan epididime ulaşır, epididimden vas deferens yoluyla prostat içerisinde bulunan ejakülatuar kanallara varır. Ejakülatuar kanallar da idrar yolu olan üretra'ya açılır, üretra yoluyla meni içerisindeki sperm dışarı atılır.
Spermlerin küçük bir bölümü epididim'de, çoğunluğu ise vas deferens'te depolanır ve fertilizasyon özelliklerini en az 1 ay kaybetmezler.
Sperm testislerde normal olarak üretilse bile eğer sperm kanallarında tıkanıklık varsa sperm hücreleri meniye ulaşamaz. Sonuç olarak menideki sperm sayısında ciddi azalma görülür veya azospermi dediğimiz (meni de sperm hücresi yokluğu) durum ortaya çıkabilmektedir.
- Spermler erkeklerin testislerinde üretilir ve her bir spermin olgunlaşması için 10 hafta gereklidir. - Olgun spermler 'büyük gün' için 2 hafta bekleyebilir. O zamana kadar ise epididmis denilen bölümde dururlar. - Eğer sperm boşalma ile dışarı atılmazsa kırılır ve vücut tarafından emilir.
Boşalma Esnasında Meni Gelmemesinin Nedenleri
Vücuttaki meni üretme mekanizmasında sorun yaşanması Meninin geldiği kanallarda yaşanan tıkanıklıklar. Ejakülat olarak da adlandırılan meninin mesaneye doğru geri gitmesi.
Normal sperm sayısı bir mililitrede bulunan menideki spermi ifade eder. Bu değerde 15 milyon ile 200 milyon arasında tüm miktarlar normaldir. Mililitre başına 15 milyondan daha az spermi olan ya da ejakülat başına 39 milyondan az olan spermler düşük sperm sayısı olarak kabul edilir.
Vazektomi, erkeklere uygulanan cerrahi bir doğum kontrol yöntemidir. Sperm kanallarının kesilmesi, bağlanması veya mühürlenmesi ile uygulanır. Testislerde üretilen spermler kanalla önce penis içindeki idrar kanalı olarak bilinen üretraya daha sonra da dışarıya atılmaktadır.
Erkek üreme sistemi, erkek üreme hücresi olan sperm üretiminin yapıldığı, 2 adet oval şekilli testis dokusu içerir. Testislerden spermi, uretraya taşıyan kanlalar, vas deferens adını alır. Uretra, penis içerisinde, idrar ve spermin taşındığı kanaldır.
-Günde 1,5-2 lt su içmek sperm miktarı artırmak için hayati öneme sahip. -Düzenli eksersiz ve Günde 10000 bin adım yürüyüş yapmak sperm sayı ve kalitesini artırmada ve hormonları düzenlemede çok önemli.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Üretra. Üretra mesaneden vücudun dışına idrarı taşıyan tüptür. Orgazm esnasında semenin vücut dışına atılımı da uretra yolu ile olur.
Penis: Penis, erişkin bir erkekte 6-8 santimetre uzunluğunda, 3-5 santimetre çapında silindir şeklinde bir organdır.Sertleşmede boyu iki katına çıkabilmektedir. Penis uzunluğu kişiden kişiye değişebilmektedir.
Sperm hücreleri vücut dışında hava ile teması sonrası uzun süre hayatta kalamaz. Bu hücrelerin ne kadar yaşayacağı ise dış ortam şartlarına bağlı olarak içerisinde yüzdükleri sıvının kuruma hızına göre değişkenlik gösterir. Ejakülasyon sonrasında spermlerin rahim içerisindeki ömrü yaklaşık olarak 5 gündür.
Bazı durumlarda meni prostatın bulunduğu bölümden idrar yoluna girdikten sonra mesaneye geri döner, dışarı çıkmaz. Bu duruma retrograd ejakülasyon denir. Retrograd boşalma en yaygın olanıdır. Tıpta ters boşalmanın diğer adıdır.
Testis Torsiyonu (Testis Dönmesi) Nedir? Testisin kendini besleyen damarlar ile birlikte kendi etrafında dönmesi durumuna testis torsiyonu denir. Testis torsiyonu acil girişim gerektiren bir durumdur. Genellikle genç erkeklerde görülür ve tedavisi yapılmaz ise testis kaybına neden olabilir.
Gerçek İnmemiş Testis
Muayene ile sıvazlanarak torbaya kadar indirilemeyen veya elle indirildikten sonra hemen yukarı kaçan, kasık kanalında veya kanalın dış ağzında bir yerde kalan testisler için kullanılan bir terimdir.
Testis tümörleri erkeklerin kendi kendine fark ederek tanı koyabildikleri hastalıklardır. Genellikle kadınların kendilerinde fark ettikleri şişlikler ile doktora gittikleri meme kanseri ile benzer şekilde tanı konulur. Hastalar genellikle doktora Testis içerisinde fark ettikleri bir şişlik ile başvururlar.
Normal sperm sayısı olarak 1 mililitrede 15 milyon ile 200 milyon arasındaki tüm değerler normaldir. Kişide her mililitrede 15 milyondan düşük sperm sayısı varsa düşük sperm sayısı olarak nitelendirilir. Ayrıca ejakülat başına 39 milyondan az sperm de bu şekilde kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri