Güneş kremlerinin üzerinde SPF (Sun protection factor) adı altında bir değer bulunur ve bu değer, kremin cildi güneşten koruma gücünün bir göstergesidir. Uzmanların büyük bir kısmı en az 15 SPF, açık havada uzun vakit geçirilen durumlarda ise en az 30 SPF içeren güneş kremlerinin kullanımını önerir.
Şehirdeyken ve Güneşlenirken Hangi SPF Kullanılmalı? Yapılan çalışmalar gösteriyor ki SPF 30 bir ürün, zararlı ışınlara karşı ortalama %96-97'ye varan oranda bir koruma sağlamaya yardımcı olurken, SPF 50 bir üründe bu oran maksimum %98'e çıkıyor.
Yüz için kullanılan güneş kreminin SPF değeri cilt tipinize, hassasiyetine, yaşına ve güneşe maruz kalma süresine göre değişir. Yüz için genellikle 30 SPF kullanmak yeterlidir ancak cilt hassasiyeti yüksek olan kişiler için daha yüksek bir SPF kullanmak daha uygun olabilir.
Buna göre SPF 4 ila 12 arası hafif, SPF 12 ila 30 arası orta ve SPF 30 üzeri değerler yüksek koruma sağlıyor. Bunlar arasında en bilinen ve en çok tercih edilen ise genellikle SPF 15, SPF 30 ve SPF 50 değerlerindeki güneş koruyucular oluyor.
UVB'ye karşı koruma için Uluslararası Güneş Koruma Test Yöntemi (International Sun Protection Factor Test Method 2006) ile ya da herhangi bir in vitro yöntem ile elde edilen güneşten koruma faktörü (GKF veya SPF) değeri 6 olmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir. Güneş kremleri çoğunlukla UVB ışınlara karşı koruma sağlar. UVA ışınlar güneş yanığına sebep olmadığından etkileri hemen görülemeyebilir.
Cilt kanserinin önüne geçmek için yazın olduğu kadar kışın da güneş kremi kullanmayı ihmal etmemeliyiz. Güneş koruyucuların etkinlik süresi en fazla 4 saat olduğu için 30 faktör ve üzeri korumaya sahip kremlerin 4 saatte bir yenilenmesi gerektiği bilinmektedir.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Bu dönemlerde ise 50 SPF değerine sahip güneş kremlerinin tercih edilmesi doğru olacaktır. Kış aylarındaki bulutlu günlerde ise 30 SPF değerine sahip kremleri tercih edebilirsiniz. Kışın güneş kremi kullanılır mı sorusunu soran kişilerin aklına takılanlardan biri de karlı havalarda sürülmesi gerekip gerekmediğidir.
30 SPF ultraviyole ışınlarını %97 oranında engeller. 50 SPF ultraviyole ışınlarını %98 oranında engeller. 100 SPF ultraviyole ışınlarını %99 oranında engeller.
Sabah veya akşam saatleri gibi güneş ışınlarının etkisinin daha az olduğu zamanlarda düşük SPF'li koruyucular kullanabilirsiniz. Güneş ürünlerinde en çok tercih edilen SPF30 ve SPF50 ürünlerdir. Öğle saatlerinde güneşe maruz kalacaksanız SPF50 ve üzeri koruyuculuğa sahip ürünler kullanmanız önerilir.
En az 15 koruma faktörü olan kremleri seçmelisiniz; çünkü 15 koruma faktörü güneş ışınlarının yüzde 93'ünü filtreliyor. 30 veya 50 koruma faktörlü kremler de beyaz tenliler için öneriliyor.
Sadece siz yetişkinleri değil bebeklerinizi ve küçük çocuklarınızı da güneşin zararlı etkilerinden doğal bir şekilde koruyan herbal güneş koruyucu krem spf 100 max, tüm cilt tipleri için uygundur.
Zararlı UV ışınlarına maruz kalan bir cildi daha fazla muhafaza eden 50 faktör güneş kremleri, 500 dakikaya kadar koruma sağlar.
Güneş Kremi D Vitaminini Engeller mi? Güneş koruyucu kullanmak cildin D vitamini üretimini azaltabilir. Yeterli D vitamini almadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzla seçenekleri konuşabilirsiniz. Birçok insan, ihtiyaç duyduğu vitamin D'yi gıdalardan ve / veya vitamin takviyelerinden alabilir.
Güneş kremlerini 3 yıldan fazla kullanmamalısın.
Güneş kremleri ciltten iyi bir şekilde temizlenmezse gözenekleri tıkayacaktır. Cildinizi iyi bir şekilde temizlediğinizden ve güneş kremini cildinizden arındırdığınızdan eminseniz bu durumdan korkmanıza hiç gerek yok.
Güneşin cilde olan zararlı etkilerinden korunmak ve erken yaşlanmanın önüne geçmek için her gün güneş kremi kullanmalısın. Yeri gelmişken "Kışın güneş kremi kullanılır mı?" sorusunu da yanıtlayalım: Evet. Hava güneşli olmasa bile UV ışınları cildimize zarar vermeye devam ediyor.
Güneş kremlerinin yalnızca güneşlenme esnasında değil, yaz veya kış fark etmeksizin gündüz saatlerinde her açık havaya çıkmadan önce kullanılması ve gerektiğinden, düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır.
Evden çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucuları sürmek gün içinde korumaya da yol açacaktır. Gün içinde 2-3 saatte bir sürülen güneş koruyucu yenilenmelidir. Duşa girdikten sonra ya da yüzdükten sonra da güneş koruyucuyu tekrarlamak cildi sağlıklı tutmak için önemlidir.
Güneş kremini iki parmak kuralı ile işaret ve orta parmağınıza uzunlamasına iki şerit halinde uygulamanız gerekiyor. Bu miktar ile yüz ve boyun bölgeniz için tam koruma sağlayacaktır. Yazın giydikleriniz güneşten korunmak için alabileceğiniz en basit ve öncelikli önlemlerden birisidir.
Altı ayında altındaki bebekler için eğer güneşten koruyamayacağınız bir durum varsa çok az miktarda yüz kısmına güneş kremi sürülmelidir. Altı ayın üzerindeki bütün bebek ve çocuklara güneş kremi kullanılabilir.
Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle cildi temizlemek ve arındırmak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri