Ortalama 7 gün içinde çilekler kuruyacaktır. Eşit miktarda kuruması için her gün diğer taraflarını çevirin. Çileğin nemlenmesini önlemek için geceleri içeri alabilirsiniz. Üzerinin tozlanmasını önlemek için, çileklerin üzerini ince bir bezle örtebilirsiniz.
Onun da çözümü var! Şekersiz ve tatsız çileklerin bir nebze olsun tadını yerine getirmek için öncelikle çilekleri ikiye bölün. Cam kavanozun içine koyduğunuz çileklerin üzerine dilediğiniz miktarda pudra şekeri serpiştirin. Kavanozun ağzını kapatıp çilekler az bir miktar sulanana kadar bekletin.
Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır.
Çilek kurusu soğuk ve sıcak çaylar yapılırken kullanılır. Aynı zamanda sağlıklı atıştırmalık, ara öğün olarak da sıklıkla tüketilir. Çilek kurusu aynı zamanda tatlılarda, sunumlarda, kek ve kurabiyelerde, browni yapımında kullanılır. Çilek kurusu ile harika sunumlar da yapılmaktadır.
Kurutulmuş çilek, taze çileğin kurutulmuş şeklidir. Çilek yaklaşık %90-92 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 12 kg çilekten 1 kg kuru çilek kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
İlgili 26 soru bulundu
Müsli, tahıl gevreği, granola, yulaf lapası, süt ve yoğurt ile beraber de tüketilebilir. Bunların dışında; aroma verici olarak kullanılabilir, pasta veya kekleri süslemede kullanılabilir.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Çilekleri ince dilimler halinde kesin. Çilek dilimlerini örtünün üzerine birbiriyle temas etmeyecek şekilde yerleştirin. Doğrudan güneş ışığı almayan ama hava sıcaklığının 20 derece ve üzeri olduğu bir yere yerleştirin. Ortalama 7 gün içinde çilekler kuruyacaktır.
Çilek kurusu sağlıklı bir atıştırmalıktır. Diyetlerin vazgeçilmezidir. Tatlılara ve çaylara aroma verir. Turta, kek ve kurabiyelerde süsleme için kullanılabilir.
Ticari olarak meyveyi dondurarak kurutma işlemi, meyveleri veya meyve parçalarını donma sıcaklığının altında bir vakum odasına konmasıyla başlar. Meyvenin içindeki katı su molekülleri gaz haline gelerek yiyeceğe ayrılır ve dağılır.
Çilek su ile dolu, yumuşak bir meyvedir. Oda sıcaklığındansa buzdolabında saklamak gerekir. Buzdolabında ise 2-3 güne kadar saklanabilir. Çilekler kese, poşet ya da saklama kabı içerisinde buzdolabında saklanmalıdır.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, bu durumun doğanın döngüsü olduğunu ve sağlık açısından risk oluşturmayacağını açıkladı."
Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilir. Damlama sulama yöntemi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan en ideal yöntemdir.
Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Etkili bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
Peki, çilek yaprağı nasıl tüketilir? Kuru yahut yaş halinden yapılan çay ile tüketildiği takdirde pek çok rahatsızlığa şifa olabiliyor. Çilek yaprağı çayı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kum ve taş rahatsızlıklarında hastalara fayda veriyor.
Kurutma ile kurutulan taze üründeki su oranı çok düşük değerlere indirilir. Kurutma sonucunda yaklaşık 10 kg çilek kullanılarak 1 kg kuru toz çilek elde edilir. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Bütün yaz boyunca tüketilen meyvelerden biri olan çilek doğru yıkanmadığı takdirde zehirleyebilir. Tam da mevsimi gelen çilek marketlerde çoktan yerini aldı. Bütün yaz boyunca tüketilen meyvelerden biri olan çilek doğru yıkanmadığı takdirde zehirleyebilir.
Çilekler ve diğer taze meyveler oldukça gözenekli ve bu özellikleri nedeniyle ortamdaki nemi zahmetsizce emiyor. Bu da yüzeylerinde küf sporlarının gelişmesi için ideal. Bu yüzden çilek en çabuk bozulan meyveler arasında yer alıyor.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Kilo Vermeye Yardımcı
Meyve ve sebzeler en iyi lif kaynağı besin gruplarından birisi. 1 porsiyon çilek de yaklaşık 3-4 gram diyet lifi içeriyor. Ara öğünlerde yanında 5-6 badem ile beraber tüketirseniz tokluk süresini uzatacak ve kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır.
Çileğin aslında gerçek bir meyve olmamasının ve “yalancı meyve” olarak adlandırılmasının nedenlerinden biri, diğer meyvelerde olduğu gibi çekirdeklerini içinde bulundurmamasıdır. Bu özelliği bakımından birçok bitkiden de ayrılan çilek, çekirdekleri dışında bulunan tek bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri