TBK m. 138 hükmü, kira sözleşmesinin akdedilmesinden sonra meydana gelen olağanüstü durumlar sebebiyle sözleşme şartlarında esaslı ve şiddetli bir değişiklik olması halinde sözleşmenin taraflarına sözleşme şartlarının yeni durum ve koşullara uyarlanmasını talep etme imkânı tanımaktadır.
"TBK m.138 hükmü emredici nitelik taşımadığından taraflar anlaşarak TBK m.138'de öngürülen uyarlama şartlarını hafifletebilirler, örneğin sosyal boyutu olmayan ve/veya önceden öngörülebilir olaylarda da uyarlama imkanı kabul edebilirler (olumlu uyarlama) veya olumsuz uyarlama hükmü getirerek sözleşmenin uyarlanma ...
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu (TBK) m.100 hükmü ise “Borçlu, faiz veya giderleri ödemede gecikmemiş ise, kısmen yaptığı ödemeyi ana borçtan düşme hakkına sahiptir.
Genel işlem koşulları ya da genel işlem şartları, önceden hazırlanmış bir sözleşme metni çeşididir. Sözleşmenin taraflarından birisi, diğer tarafa, daha önceden hazırlanmış olan bir metni empoze eder. Bunun en yaygın örneklerinden birisi, kredi hesabı başvurularında görülür.
İlgili 15 soru bulundu
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Hukuki İşlemler 4'e ayrılır. Bunlar; Tek Taraflı ve Çok Taraflı Hukuki İşlemler: Sadece bir tarafın yapmış olduğu irade açıklamaları ile meydana gelen hukuki sonuçlar tek taraflı hukuki işlem olarak isimlendirilmektedir.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kira bedelinin belirlenmesi davasının dava koşulları ve dava sonunda verilecek hükmün etkisi Türk Borçlar Kanunu'nda 345. maddede özel olarak düzenlenmiştir. Buna göre yenilenen dönemde tarafların kira sözleşmesi kurulurken serbestçe belirledikleri kira bedelinde artış istenebilir.
TBK m. 136/1; “Borcun ifası borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşırsa, borç sona erer.” ifadesiyle ana kuralı koymaktadır.
Türk Borçlar Kanununun 321 . maddesinde, kiracının kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması konusunda yeni düzenlemeler yapılmıştır . Her şeyden önce kiracı, ancak kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yeni- lik ve değişiklikler yapabilir (TBK .m .321/I) .
Kira uyarlama davalarında, davanın kazanılması durumunda yargılama giderleri (ihtarname ücreti, davanın açılması için yapılan masraflar, bilirkişi, keşif, tanık vb.) tamamı davalı kiralayandan alınacaktır. Ancak dava kaybedilirse yapılan yargılama giderleri davacı kiracı üzerine kalacaktır.
Kira tespit davasında hakim TÜFE oranı, emsal taşınmazların kira bedelleri ve kiralanın taşınmazın durumunu göz önünde bulundurarak bir kira bedeli belirleyecektir. Kiralanan taşınmazın durumu ve emsal taşınmazların kira bedellerini öğrenmek için genellikle yargılama sürecinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılır.
Kira tespit davalarında 5 yıl süresi önem taşımaktadır. Kira bedellerinin değişimi talepli açılacak davalarda 5 yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra tekrarlanan kira sözleşmelerinde bundan sonraki her 5 yılın sonunda uygulanacak kira bedeli; Kira hakkaniyete uygun olmalıdır.
Uyarlama davası ise 1 yıldan kısa süreli sözleşmelerde bile somut olayın durumuna göre mümkün olabilir. Uyarlama davası ileriye etki eden bir dava türüdür. Dava açılmasında herhangi bir süre sınırlaması olmamakla birlikte ihtirazı kayıtla ödenmeyen geçmiş kira bedellerine yönelik uyarlama talebinde bulunulamaz.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 36. maddesinde yer alan aldatma, bir kimseyi belirli bir hususu yapmaya sevk etmek, o yönde bir irade açıklamasında bulunmasını sağlamak kastı ile o kimsede yanlış bir kanı uyandırmak ya da esasen var olan yanlış (hatalı) fikrinin devamını sağlamaktır.
Borçlar Kanunu'nun 117. Maddesine göre; muaccel bir borcun borçlusu, alacaklının ihtarıyla temerrüde düşer. Kanun metninde borçlu temerrüdü bakımından muacceliyet ve ihtar olmak üzere iki şartın varlığının arandığı görülmektedir. Fakat borçlunun temerrüde düşmesi için sadece bu iki şartın varlığı yeterli değildir.
Madde 116 - Borçlu, borcun ifasını veya bir borç ilişkisinden doğan hakkın kullanılmasını, birlikte yaşadığı kişiler ya da yanında çalışanlar gibi yardımcılarına kanuna uygun surette bırakmış olsa bile, onların işi yürüttükleri sırada diğer tarafa verdikleri zararı gidermekle yükümlüdür.
TBK m. 177/1 hükmüne göre, sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para, bağlanma parası (pey akçesi) olarak, yani sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak verilmiş sayılır. Yani sözleşmenin yapıldığı sırada verilen paranın bağlanma parası (pey akçesi) olduğu karinedir.
Madde 115 - Borçlunun ağır kusurundan sorumlu olmayacağına ilişkin önceden yapılan anlaşma kesin olarak hükümsüzdür. Borçlunun alacaklı ile hizmet sözleşmesinden kaynaklanan herhangi bir borç sebebiyle sorumlu olmayacağına ilişkin olarak önceden yaptığı her türlü anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.
Madde 97 - Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmenin ifası isteminde bulunan tarafın, sözleşmenin koşullarına ve özelliklerine göre daha sonra ifa etme hakkı olmadıkça, kendi borcunu ifa etmiş ya da ifasını önermiş olması gerekir.
Madde 347 - Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Eğer bir kural, Page 7 6 normlar hiyerarşisinde en üstte yer almaktaysa ve kanunlardan daha zor bir usulle değiştirilebiliyorsa o kural içerik olarak neye ilişkin olursa olsun bir anayasa kuralıdır. Anayasalar, “yazılı-yazısız” ayrımına da tâbi tutulabilir.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri