LRF ile Spin arasındaki temel fark ekipmanların ve avlanma tarzının farklı oluşudur. Spin balık avında ağır ekipmanlar kullanılır. LRF balık avında ise hafif olta ekipmanları tercih edilir.
Spin (At-Çek) balık avı tekniği, onlarca yıldır kullanılan son dönemde de fazlasıyla popüler olan bir avlanma yöntemidir. Yemli bir kanca atmayı ve onu dönen bir makaraya sararak balık avı gerçekleştirmenize olanak tanır. Bu yöntem, çok çeşitli balık türlerinin yakalanmasında etkilidir ve öğrenmesi de oldukça kolaydır.
Yemlerin kıyı şeridinden daha uzağa atılmasına yardımcı olan bir tür olta takımıdır. Bir eğirme çubuğu, makara, misina ve yem içerir. Spin olta takımları tatlı su ve tuzlu su balıkçılığı için kullanılabilir.
Spin kamış 2.70 ebadında olan modeller, kıyı bölgelerinde ve tekne ile açılarak balık avlama ihtiyacınızda kolaylıkla kullanılabilir. Tekli veya set halindeki kamış modellerinden tercih ederek keyifli bir balık avcılığı yapabilirsiniz.
Spin avında sürprizlere açık olmanda fayda vardır. Türkiye deniz, akarsu ve göllerine uygun olan spin olta balıkçılığında Karadeniz ve Marmara sularında lüfer, çinekop gibi balıkların peşinde olurken; Ege Denizi'nde levrek için şansını deneyebilirsin.
İlgili 19 soru bulundu
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Spin Kamış Kaç KG Çeker? Spin kamışın çekme gücü, genel olarak etiketlenen lb ile ifade edilir. Bu etiketler; 2lb ile 30lb arasında değişiklik gösterebilir. Eğer kamış satın alınacaksa kullanım alanına ve hedeflenen balığa göre doğru bir çekim gücüne sahip çeşit tercih etmek önemlidir.
Kamış kullanımınızı kolaylaştıracaktır. Bu mesafenin kısa olması ise, kamışı koltuk altına alma şansınız olmadığı için, bileklerinizin aşırı şekilde yorulmasına neden olacaktır. Sahte Balıklar için, 15-40gr atarlı spin kamışlar, silikonlar için ise, 5-25gr atarlı spin kamışlar yeterlidir.
Not: Spin veya bot kamışı ile seğirtme tekniği yapmak mümkün olsa dabu kamışlar dikey yük taşımaya uygun olmadığı için çok tercih edilmemelidir.
Set içinde gönderilen kurşun, çapari, iğne, misina gibi malzemelerin birbirine uyumu önemlidir. Kamışınızın atamayacağı ağırlıkta bir kurşun ya da kurşunu atarken kopacak bir dayanıksız bir misina balık avı keyfinizi kaçıracaktır.
yürümeyi ve sürekli hareket etmeyi seviyorsanız kesinlikle LRF ye bulaşın derim. Hem birde LRF nin avantajı her türlü balığı yakalamnıza olanak tanır. Mesela SPin ile karagöz yakalanmaz genelde istisnalar haric cunki karagöz yemli avcılıktır ama lrf karagöz yakalar uygun yemle silikonla.
Kamış boyuna göre 6lı çapari veya yemli takım yapabilirsiniz. Ucuna da uygun boyutta bir kurşun ile çok da güzel olur.
Özellikle gece avında vuruşlar hiç kesilmedi. Öğrendiğim kadarıyla merada Spin (Atçek) ile Levrek, Yemli olarakda Çupra, Karagöz, İsparoz ve Kefal avları yapılabiliyor.
Küçükten büyüğe doğru 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000'lik olta makinesi çeşitli kafa boyutlarını ifade eder. Yanındaki sıfırlar atılarak 20'lik, 40'lık gibi isimlerle de kısaltılır. 1000-3000 arası hafif, 4000-5000 orta, 6000-10000 arası modeller iri balıklar için uygundur.
Tabiki yapabilirsin. Ama dikkat etmen gereken bir çok husus var özellikle boğazda. Başlıca dikkat edeceğin noktaları aşağıda belirteyim, gerisi detaylı araştırma ve edineceğin pratik tecrübeyle oluşacaktır.
Kıyıdan av yaparken 180-240 cm arası kamışlar uygun olabilirken tekne üzerinde ise 240-300 cm arası kamışlar tercih edilebilir. Spin kamış 270 bu gruptadır. Hedeflenen balık türüne göre de kamış uzunluğu önemlidir. Büyük yemlerle avladığınız büyük balıklar için daha güçlü ve uzun kamışlar tercih etmelisiniz.
İyi bir spin kamışı çok ağır balıkları dahi çeker durumda olmalıdır. Bu yüzden satın almadan önce üretildiği maddenin karbon ve türevi esneklik sağlayan materyalden imal edildiğine dikkat etmelisin. Spin avı sahte ile yapılan bir avdır. Sahte yeme verilen aksiyon spin avındaki başarının temel kuralıdır.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Kullanılan yemler ağırlıklı olarak 15-25 gram aralığında ise 10-30 atar değerlerine sahip bir kamış bizim için idealdir diyebiliriz. Eğer yemler 10 ila 20 gram aralıklarında ise 5-25 gram atar aralığına sahip bir kamış bizim için uygun olacaktır.
6000 lik veya 60 lık, 0.60 mm. misinada ortalama 100 m. sarım kapasitesi vardır; demek gibi bir şey.
ekim - mart arası diyebilirim.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Spin avı için makine seçimi hakkında balıkçılar arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Buna rağmen spin olta makinesi için spin avcıları tarafından uygun görülen makine değerleri 2500-5000 kafa çapı şeklindedir.
Jigging, bilinen balık avlama metotlarıyla tutamayacağınız derinliklerdeki balıkları, jig diye adlandırılan ve ağır, metal suni yemlerle kandırmaya dayalı balıkçılık yöntemidir. Avrupa'da yıllardır kullanılan Jigging balıkçılığı ülkemizde de son 3-4 yılda oldukça popüler bir avlanma stili haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri