Spinal anestezinin etkisi anestezik sıvı uygulandıktan birkaç dakika sonra başlar. Etki süresi kullanılan sıvıya göre değişebilir. Anestezi etkisi ile birlikte alt göğüs bölgesinden ayaklara kadar olan bölge hissizleşir. Ortalama olarak uyuşma etkisi 3 saat kadar sürer.
Spinal anestezi:
En önemli yan etkisi başağrısıdır. Ancak bu yan etki ameliyattan sonra bol bol sıvı alınarak ve dinlenerek minimuma indirilebilir.
Spinal anestezinin uyuşukluğu epidurel anesteziye göre daha uzundur. Spinal anestezi de sezaryen olduktan sonra 2-3 saat daha uyuşukluk sürebilir. Epidurel de 10-15 dakika sürer. Spinal anesteziyi sadece sezaryen doğum yapacak olanlar tercih edebilir.
Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir.
Spinal anestezi sonrası baş ağrısı, yaz, kış ve ilkbahar gruplarında en fazla 48-72. saatler, sonbahar grubunda ise 72 saat-7.gün döneminde gözlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Genellikle etkilenen hastaların % 92'sinde dura delinmesinden 24-48 saat sonra görülür. Fakat bazı hastalarda 5 güne kadar gecikebileceği gösterilmiştir.
Spinal Anestezinin Yan Etkileri Nelerdir ? Nadiren gözükmekle beraber ameliyat sonrasında; Baş ağrısı Bel ağrısı Sırt ağrısı Titreme Kan basıncı düşüklüğü İdrar retansiyonu görülebilen yan etkileridir.
Spinal anestezide epidurale kıyasla hem daha düşük dozda ilaç verilmekte, hem de anestezi etkisi daha kısa sürede ortaya çıkmaktadır. Hastanın belden aşağısında tam bir hissizlik durumu oluşmasına rağmen spinal anestezi daha az yan etkiye yol açar. Bu nedenle daha avantajlıdır.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Narkozun etkisiyle birlikte halsizlik ve yorgunluk hissi olabilir. Bu durum zamanla düzelir. Bazı hastalar ameliyat sonrasında mide bulantısı ve kusma hissi yaşayabilirler, bu da narkozun bir yan etkisidir. Narkozun etkileri kişiden kişiye değişebilir ve genellikle birkaç saat sürer.
Bundan sonraki aşamada bel bölgenizden epidural veya spinal anestezi uygulanır, sonra mesanenize bir idrar sondası yerleştirilir.
Spinal Anestezi Nedir? Tek bir enjeksiyonla uyuşmanın sağlanması spinal anestezi olarak tanımlanıyor. Omurilik, bel bölgesinde belirli bir seviyede sonlanıyor. Onun iki ya da üç omur aşağısına, omurların arasından girilerek enjeksiyon yapılıyor.
Sezaryen doğumda ise doğum eyleminin başlayıp başlamasından bağımsız olarak bebeğin ameliyat ile karın ve rahim kesilerek doğumun gerçekleştirilmesidir.
Spinal anestezinin avantajları teknik olarak epidural anesteziye göre daha kolay uygulanabilmesi, etki başlama süresinin çok daha kısa olması gibi avantajlarına karşın, bacaklarda 4-5 saat süren hareketsizlik, bazen uygulama sonrası görülen baş ağrısı, bulantı ve tansiyon düşmesi gibi bazı istenmeyen etkileri vardır.
Spinal anestezi için doğru pozisyonu almanız sağlanacaktır. Ya yatağın yanında ayaklarınız alçak bir taburede olacak şekilde oturacaksınız ya da dizleriniz göğsünüze doğru kıvrılmış halde yan şekilde uzanacaksınız. Anestezi ekibi yapılan işlemleri size açıklayacaktır, bu sayede neler olduğunun farkında olursunuz.
SPİNAL-EPİDURAL ANESTEZİ; Sezaryende spinal-epidural anestezi sıkça uygulanan güvenli bir anestezi şeklidir. Ancak nadiren görülse de yeni annede ciddi baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Anestezi sırasında bu hava ile anestezik gazlar karıştırılarak ameliyat sırasında uykuda kalmanıza yardımcı olur. Anestezi uzmanları anestezi uygulamanın yanı sıra ameliyat süresince sağlığınızdan da sorumludur. Anestezi altındayken akciğerlerinizin oksijen almaya devam etmesinin sağlanması da bu kapsamdadır.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Sezaryen ameliyatı öncesinde sonda takmayı tercih ederiz çünkü operasyon sırasında dolu olan idrar torbası hasarlanabilir. Ameliyat sonrasında da anne hemen ayağa kalkıp tuvalete gidemeyeceği için ve idrar çıkış miktarının takibi için birkaç saat sondayla kalması gerekir.
Kateter yerleştirildikten sonra iğne çıkarılıyor ve kateterin dışarıda kalan kısmı flaster ile cilde sabitleniyor. Birkaç dakika sonra da anne adayının belden aşağısı tamamen hissizleşiyor. Genel olarak anlatılan bu işlemin süresi sanıldığı kadar uzun değil. Uzmanlar; 2-3 dakika içinde bu işlemi bitiriyor.
Günümüzde genel anestezi yöntemi, özellikle sezaryen doğum sürecinde sıklıkla kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anestezi sırasında anne tamamen uyutulmakta ve bu nedenle bebeğin doğumuna tanık olamamaktadır. Genel anestezinin en önemli aşamasını, entübasyon adı verilen aşama oluşturmaktadır.
Eğer anestetik madde, beyin omurilik sıvısının da bulunduğu dura mater ile araknoid mater arasındaki boşluğa uygulanırsa buna subdural veya spinal anestezi adı verilir. Eğer anestezik madde; dura mater ile bunun dışındaki bağ dokularının arasındaki kısıtlı boşluğa uygulanırsa, buna epidural anestezi adı verilir.
Spinal blokta tercih edilmesi gereken girişim noktası en geniş aralık olan L4-L5 aralığı olmalıdır.
Dural yırtık sonrası, dural defektten dışarı sızan BOS 'un (Beyin Omurilik Sıvısı) meydana getirdiği BOS basıncındaki düşme ve sonrasında oluşan serebral venöz dilatasyon, DPSB nedeni olarak görülmektedir. Dura ponksiyonu sonrası başağrısı, spinal anestezinin en sık karşılaşılan komplikasyonlarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri