Standart kütleçekim g ile gösterilir ve değeri g = 9.80665 m/s2 (32.1740 ft/s2) 'dir. Bu 9.80665 m/s2'lik değer, Uluslararası Ağırlıklar ve Uzunluklar Komitesi tarafından ilk seferinde benimsenmiş olan değerdir.
Kütle çekimi, objeleri birbirine doğru çeken görünmez bir kuvvettir. Dünya'nın kütle çekim kuvveti sizi bastığınız yerde tutar ve aynı zamanda attığımız objelerin düşmesini sağlar. Kütlesi olan her şeyin bir çekimi vardır. Cisimler büyüdükçe etraflarına uyguladıkları çekim yani kütle çekimi artar.
Newton'un kütle çekim teorisi kesinlikle bilimsel bir gerçektir. En önemli nedeni; Einstein Genel Görelilik teorisini ortaya koyarken, Newton'un ürettiği üç temel teori üzerine geliştirmiştir. -Tekdüze hareket halinde olan bütün cisimler dış kuvvet uygulanmadıkça hareketini sürdürür.
Yerçekimi; Dünyanın uyguladığı kütle çekimine verilen ad. Yoksa ikisi de aynı şey.
Aynı zaman da büyük kütleli cisimlere daha çok yerçekimi kuvveti etki eder. Yani büyük kütleli cisimlerin ağırlıkları da büyük olur. Örneğin Dünya'nın yerçekimi ivmesi 9.8 N/kg dır. Demekki kütlesi 1 kg olan bir cismin dünyadaki ağırlığı 9.8 N (9.8 Newton).
İlgili 30 soru bulundu
Sabit bir kütleçekimsel çekim kuvveti varsayımı altında, Newton'un evrensel çekim kuvveti kanunu, F=mg formülüne indirgenir. Burada m, cismin kütlesi, g ise Dünya üzerindeki ortalama büyüklük değeri 9.81m/s2 olan sabit bir vektördür.
Kütleçekim sabiti MKS sisteminde yaklaşık 6,67x10ˉ¹¹ değerine sahiptir ve de G harfi ile gösterilir. Kütleçekimi kuvveti hesaplarına katılan fiziksel bir sabittir. Genellikle Sir Isaac Newton'un evrensel gravitasyon yasasında ve de Albert Einstein'in Genel görelilik kuramında karşımıza çıkar.
Bilinen temel kuvvetlerden dördüncüsü olan kütle çekim kuvveti en zayıf kuvvet olmakla beraber etki alanı en büyük olan kuvvettir. Kütle çekim kuvveti; moleküllerden, gezegenlere, gezegenlerden evrenin en uç noktalarına kadar etkileri görülmektedir.
Dünya, yeryüzünde bulunan cisimlere bu yüzden çekim kuvveti uygular, bu sayede cisimler sahip olduğu kütle oranıyla, diğer cisim yapılarını etkiler ve kendilerine doğru çeker. Tüm bu çekim alanı ise kütle çekim kuvveti olarak ifade edilir. Kütlenin büyüklüğünün artması, çekim kuvvetini de aynı doğrultuda arttırır.
Bu sebeple, etkileşim kelimesi kuvvet yerine daha doğru bulunmaktadır. Bu etkileşimleri güç sıralamasına sokarsak en güçlüden, en güçsüze bunlar; güçlü etkileşim, elektromanyetik etkileşim, zayıf etkileşim ve kütle çekim etkileşimidir.
Dünya'nın Ekvator hizasındaki çapı kutuplardakinden yaklaşık 40 kilometre daha uzundur. İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator'dakinden %0,66 daha fazladır.
Yerçekimini ortadan kaldırmak, ipi bırakmakla aynı şeydir. Dünya üzerine yapışık olmayan her şey, atmosfer, okyanuslar, göller, nehirler uzaya fırlayacak, uzayda kaybolacaktır. Yerçekimsizliğin bir süre sonra dünyayı parçalaması ve bu parçaların uzayda dağılması da söz konusu elbette.
Yerküre- nin, üzerinde bulunan cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvveti ise yer çekimi kuvveti olarak adlandırılır. Yer çekimi kuvvetinin yönü daima yerin merkezine doğrudur. Kütleye etki eden yer çekimi kuvvetine ağırlık denir.
Cismin kütlesi ağırlığa çevirilirken yer çekimi kuvvetiyle çarpılır. Newton birim kuvvetken, kilogram kütlenin birimidir. Cismin kütlesi her yerde aynı çıkarken, ağırlığı Dünya yerine Mars'ta ölçülürse yer çekimi düşük olduğundan dolayı daha düşük olacaktır.
Kütlesi büyük olan cisim, küçük olan cisme göre uzay-zamanı daha çok eğer. Bu yüzden de küçük kütleli cisim, büyük kütleli cisme doğru bir düşme eğilimi gösterir. Yani basitçe anlatmak gerekirse cisimler, kütleleri nedeniyle uzay-zamanı eğerek birbirlerini çeker. İşte bu durum kütle çekimi olarak adlandırılır.
1687'de İngiliz matematikçi Isaac Newton evrensel kütleçekiminin ters kare kuralını hipotez haline getirdiği Principia'yı yayınlamıştır. Newton'un teorisi en büyük başarısını, Uranüs'ün diğer gezegenlerin etkileriyle açıklanamayan hareketleri kullanılarak Neptün'ün keşfini sağlamasıyla yaşamıştır.
Kütle çekiminin bir kütleye nasıl etki ettiğinin bir ölçüsüdür. Eğer Dünya'da 60 kilogramlık bir kütleye sahipseniz Ay yüzeyinde de 60 kilogramlık bir kütleye sahip olursunuz. Ancak Ay'daki çekim kuvveti Dünya'dakinin yaklaşık 6'da 1'i olduğu için Ay'daki ağırlığınız Dünya'dakine kıyasla 6'da 1'dir.
Yerçekimi ivmesi
Newton'un ikinci yasasına göre F = m1 a1, a1 = F / m1'dır. Fi önceki denklemden yerine koyarsak: olur. Aynı şekilde a2'de buna benzerdir.
Kütleçekim, iki nedenden dolayı astronomik mesafelerde astronomik nesneler için dört temel kuvvetten en önemlisidir.
E = mc2, fizikte kütle-enerji eşdeğerliğinin temel formülüdür. Bu formül, enerji ile kütle arasında ilişki kurar.
Aslında benzer şekilde Ay da Dünya'ya kütle çekim kuvveti uygular. Bu iki kuvvet bir etki ve tepki çiftidir.
Özellikle Kütle çekimi ile beraber ağırlıktan ortaya çıkan Yerçekimi ivmesi konusunda, basınç problemleri üzerinden alternatifte şekilde değerlendirilebilir. Bu doğrultuda ele alınacak formül ile beraber; N = F = m x a ise; kg x m/s², buna bağlı olarak, N/kg = m/s² üzerinden hesaplama işlemi gerçekleştirilebilir.
Ağırlık = Kütle x G-Kuvveti
Normalde basit hesaplarda, eğer Dünya üzerindeki bir cisim hareket etmiyorsa, üzerine etkiyen g-kuvveti yaklaşık olarak 9.81 metre/saniye-karedir. Bu değer, 1-g olarak bilinir. Yani Dünya'nın standart kütle çekim ivmesi veya g-kuvveti.
Simgesi “F” olup birimi Newton, “N” dir. 1 Newton: 1 kg'lik bir kütleye 1 metre/saniye2' lik ivme veren kuvvettir.
Fizikte G sembolü, yer çekimi ivmesinin simgesi olarak ifade edilmektedir. Cisimlere uygulanan yer çekimine bağlı olarak cisimlerin ağırlığı meydana gelmektedir. Oluşan bu çekim ise fizikte G sembolü ile gösterilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri