Spinal anestezinin uygulanması, uygulama yapılacak bölge kısıtlı bir alan olduğu için dikkat gerektiren bir işlemdir. Önce kişi yan yatırılır ya da sabit şekilde durabileceği rahat bir oturma pozisyonu alır. Bel bölgesi açılır. Omurganın alt kısmına denk gelen bölgeden iğne ile uyuşturan anestetik madde verilir.
C kollu skopi denilen özel bir röntgen cihazı eşliğinde yapılmaktadır. Bu cihaz ile bel omurgası 3 farklı planda görüntülenerek iğne, doğru bir şekilde sinir kanalına yerleştirilir. İşlem ortalama 10 dakika sürmektedir. Hafif bir uyuşturma yapılarak hastanın işlem sırasında ağrı hissetmesi engellenir.
Hastanın ağrılarını azaltmak için doktor spinal enjeksiyon yapılmasını tavsiye edebilir. Bu işlem inflamasyonu (şişlik ve tahriş) azaltarak ağrıyı geçirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda enjeksiyon, kişinin bel ve sırt bölgesini uyuşturarak doktora ağrının kaynağı hakkında bilgi verebilir.
Spinal iğne acıtır mı? İşlemin her aşamasında lokal anestezik ilaçlarla uyuşturma sağlandığından işlemler ağrısızdır.
Spinal anestezi; sezaryen doğumda yaygın olarak kullanılan bir anestezi yöntemidir. Bel ve bel seviyesinin altında yapılan bazı operasyonlar için de uygulanabilir. Bölgesel anestezi yöntemleri arasında en sık tercih edilen teknik spinal anestezidir.
İlgili 40 soru bulundu
Spinal sinirler, omurilikten başlar. Vücutun diğer işlevlerini kontrol eder. İnsanda 31 çift spinal sinir bulunur: 8 servikal, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sakral ve 1 coccygeal.
Omurlar, omurilik ve sinir liflerini çevreleyen kemik yapılarıdır. Omuriliği çevreleyen kemikler ve bağ dokularının ortasındaki boşluk “spinal kanal” veya “omurilik kanalı” olarak bilinmektedir.
Spinal enjeksiyonların bazı riskleri ve komplikasyonları vardır. Bunların arasında, başağrısı, kanama (nadir), enfeksiyon (nadir) sayılabilir. Yan etki olarak ağrının kısa bir süre için artabilir. Sonrasında tekrar azalacaktır.
Spinal anestezide epidural anesteziye kıyasla çok daha düşük doz ilaç verilmesine rağmen anestezinin etkisi çok daha kısa sürede başlıyor. Epidural anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalksa da anne adayı sezaryen operasyonu sırasında dokunmayı ve dokuların çekilmesi ve gerilmesini hissedebiliyor.
Bu durum ameliyattan sonraki 3-4 saate kadar sürer sonra oynatabilir. Hastanın bilinci açıktır ,ağrısı yoktur .3-4 saat sonra ağrı başlamadan yapılan ek ağrı kesicilerle ağrı genel anesteziye göre daha kolay kontrol edilebilir. Bu sayede bebeğini doğduktan hemen sonra görebilir.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara, kanama bozukluğu olanlara, girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara, bel fıtığı ya da başka bir nedenden dolayı bel operasyonu geçirmiş olan hastalara kesinlikle spinal epidural anestezi uygulanmamaktadır.
Spinal iğne yöntemi, bel ve bacak ağrısı tedavisinde yaygın kullanılan bir yöntemdir. Omurga enjeksiyonları ile doğrudan hasarlı bölgelere ağrıyı giderecek çeşitli ilaçlar verilebilmektedir. Bu enjeksiyonlar varsa sinirin etrafındaki şişliği azaltır.
Bel ağrısı tedavisinde en çok uyguladığımız enjeksiyon yöntemi tüm dünyada olduğu gibi epidural ve transforaminal enjeksiyonlardır. Epidural enjeksiyon, güçlü yangı giderici etkileri olan ilaçların omurga kanalı içine uygulanmasıdır.
Bel ortasından yapılan epidural enjeksiyon, kanal daralması orta hat fıtıklarında kullanılan yöntemdir. Bel fıtığı tedavisinde direkt, sinir kanalına yapılan enjeksiyon epidural tedavilerde kullanılır ve nokta atış tedavisi olarak da adlandırılabilmektedir.
Spinal anestezinin etkisi anestezik sıvı uygulandıktan birkaç dakika sonra başlar. Etki süresi kullanılan sıvıya göre değişebilir. Anestezi etkisi ile birlikte alt göğüs bölgesinden ayaklara kadar olan bölge hissizleşir. Ortalama olarak uyuşma etkisi 3 saat kadar sürer.
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
Spinal anestezi yönteminde, anestetik madde verilmeden önce beyin omurilik sıvısının bir miktar boşaltılması gerekir. Bu; hem beyin zarlarına girişim yapılmasına yol açar hem de boşalan sıvı nedeniyle baş ağrısı gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Genel anestezi yöntemi ile doğum istemeyenler, spinal doğum tercih ederek bebeğini gözleri açık bir şekilde bekleyebilir. Yalnızca sezaryen doğumda uygulanan bu yöntem pek çok anne adayının tercih ettiği bir doğum şeklidir. Belden ilaç verilerek, doğumun ağrısız geçmesi için belden aşağı uyuşturulduğu bir yöntemdir.
Yazımızda bahsettiğimiz üzere yanlış iğne yapıldığında ortaya çıkan belirtiler takip edilmelidir. Ağrı, yanma, şişlik, morarma, ateş, enfeksiyon ve solunum güçlüğü gibi belirtiler iğne yapıldıktan sonraki ilk bir iki saat içerisinde görülürse vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız.
Spinal anestezi subaraknoid aralığa lokal anestezik enjeksiyonu ile elde edilir. BOS içine enjekte edilen lokal anestezik ilaç sinir dokusuna alınarak ve damar içine absorbe olarak ortamdan uzaklaştırılır.
Beyincik ise başın arkasında, temporal ve oksipital lopların altında yer alan, beynin yumruk büyüklüğündeki kısmıdır. Beyinden yaklaşık 8 kat daha küçüktür. Fakat 50 milyardan fazla (beyindeki tüm sinir hücrelerinin yarısından fazla) sinir hücresi barındırır.
Spinal kökler (radiks) medulla spinalisden ön ve arka kök olarak çıktıktan sonra, birleşerek spinal sinirleri yaparlar (Şekil 1, 2). Merkezi sinir sistemini çevreleyen dura, araknoid ve pia mater zarları, kökleri de bir kılıf gibi sarar. Spinal sinirler, kaynaklandıkları medulla spinalis segmentine göre adlandırılır.
Gövdenin innervasyonu segmental olarak torakal spinal sinirlerden ayrı ayrı sağlanırken; boyun ve ekstremitelerin innervasyonunu sağlayan spinal sinirlerin ramus anterior'ları servikal, brakial, lumbal ve sakral sinir ağlarını (plexus) oluştururlar. diaphragma'nın da motor innervasyonunu sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri