Bir şeyler, iyilik-kötülük olarak belirlenir, o kadar. O halde ahlâk, sorgu sual olmaksızın kendisine tabi olunmasını ister. Ahlâk, belli ki, salt dogmatiktir. Bir mutlak iyi ve bir mutlak kötü belirlenmeksizin, ahlâk da inşa edilemez.
Spinoza'nın felsefi sistemi Tanrı düşüncesiyle başlayıp Tanrı düşüncesiyle sonlandığı için insanın doğru konumlanışı bu sistemin belirlediği gereklere göre bilgiye yönelmesi ve kendi zorunluluklarını kavramasıdır.
Diğeri ise ölümünden sonra yayınlanan ve onun başyapıtı olan Etika adlı kitabıdır. Spinoza, geometrik bir yöntemle yazdığı Etika'da genel olarak felsefenin bütün alanlarını, özel olarak da bilgi kuramını ortaya koyar. Spinoza, bilginin kaynağı konusunda rasyonalist bir tutum sergiledi.
Tanrı'dan başka hiçbir töz olamaz, var olan her şey Tanrı'dadır ve Tanrı olmadan hiçbir şey var olamaz.6 Tanrı'nın evrenin yara- tıcısı olmayıp, evrenin tümü ile bir ve aynı şey olduğu fikri yeni sayılabilecek bir öneridir. Spinoza, bu fikrin kabul edilmesinin kolay olmadığının farkındadır.
Spinoza'nın baştaki öncüllerinden şu sonuç çıkmaktadır: Yalnızca bir tek töz vardır; bu töz bağımsız, değişmez, sonsuz, nedeni kendinde ve zorunlu olarak ve ebediyen var olması gerekendir. Tanrı, var olan her şeyi kapsayan bir varlıktır, o olmaksızın hiçbir şey var olamaz ve tasarlanamaz.
İlgili 38 soru bulundu
Etika her şeyi açıklama iddiası içeren yapısı dolayısıyla, metafizik bir nitelikte de görülmüştür. Spinoza yapıtında Tanrı, doğa, gerçeklik, özgürlük, insan, tutkular, zihin gibi konulara kesin formüllü ancak yine de çok farklı şekillerde anlaşılan ve dolayısıyla da tartışılan açıklamalar getirir.
Spinoza'nın insan ruhunu, etkinlik için bedene bağlama nedeni, felsefesindeki zorunluluk kabulüdür. Zorunluluk kabulü, bedenle bir arada olan ruhun, belirlenmiş olduğu düşüncesinin nedenidir. Ruh, belirlenmiş olduğu için, bedenin etkilenimlerini algılamaya zorunludur.
Etika'da iyi-kötü, kendi varlığını sürdürme çabasıyla (conatus) bağlantılıdır. Spinoza için, her insanın özünde varlığını korumak, sürdürmek ve güçlendirmek vardır, ki Spinoza'ya göre erdem denen şey de bunun bilhassa kendisi olacaktır.
Spinoza, insanın sınırlı bir özgürlüğe sahip olduğunu, kendi doğasında var olma ve eyleme özelliğinin sadece Tanrı'ya ait ve mutlak özgürlüğün de ona özgü olduğunu kabul eder. Çünkü özgürlük, kendi doğasından zorunlu olarak var olan varlık olma şartını içerir.
Spinoza'ya göre mutluluk insanın yaşamdan sevinç duymasıdır; ayrı deyişle mutluluk bir sevinç durumudur; mutluluk insanın daha büyük bir yetkinliğe geçişidir. Bu bakımdan mutluluk insanın yetkin bir yaşam sürmesi, sürekli kendini yetkinleştirmesidir.
Onun aforoz edilmesine sebep olan temel görüşü semavî dinlerin aksine Tanrı'nın cennete, farklı bir alemde vesaire olduğunu değil onun bizzat dünyada yer aldığını düşünmesidir. Spinoza için Tanrı doğadır, doğa da Tanrı'dır.
Spinoza'ya göre insanların Varlık veya Tanrı hakkındaki bilgileri yeterince net değil, fakat bir hayli bulanıktır. Onlar Tanrı'yı tıpkı bir cismi tahayyül ettikleri gibi zihinlerinde canlandırırlar ve zihinlerinde görmek istedikleri bir imge tasarlayıp, ona Tanrı adını verirler.
Bireyin en iyi şekilde varlıkta kalma ısrar ve çabası, korumak, sürdürmek ve güçlendirmek gibi insanı işlevselliğe sevk eden edimlerle kökensel bir bağlılık içerisindedir. Bu edimlere bağlı bir etik, bir tür “kendini gerçekleştirme” etiği olarak okunabilir.
Spinoza' da Tanrı'nın sıfatları altında kavranan tüm varlıklar, Tanrı'nın özünün bir ifadesi olarak varolan tavırlardır. Tanrı'nın özünü ifade eden bu tavırlar, Tanrı'dan gelen bir zorunlulukla devamlı olarak birbirleriyle etkileşim halindedirler.
Felsefe ve din felsefesi tarihinde, çoğunlukla panteizm denilince Spinoza, Spinoza denilince panteizm akla gelmektedir.
Spinoza'nıın monist metafiziğinde, nedensellik çerçevesinde, töz, Tanrı veya Doğa dediği şeydir. Spinoza'ya göre töz, kendi kendisine yeten ve kendisi kendi varoluşunun nedeni olmalıdır. Töz, çok olamaz, tektir. Spinoza'nın tözü başka bir şey tarafından meydana getirilemez.
Spinoza da erdem üzerinde durmuştur. Ona göre erdemli olmak demek, güçlü olmaktır. Varlıgını iyi koruyan ve kendine yararlı olanı elde eden kimse erdemlidir. Spinoza'ya göre insan başka biri için kendini feda etmemelidir, İnsan kendini daha olguna götürecek şeyi aramalıdır.
Spinoza, zorunluluk kavramını varlık kavramını açıklamak için kullanır. Bunun nedeni zorunluluğun varlığın doğası ile ilgili olduğunu düşünmesidir. Bu açıklama zorunlu varlık tanımını ortaya koyar. Zorunlu varlık, zorunlu olarak var olandır.
Ahlak felsefesi filozofları ilk olarak Platon ve Sokrates olarak bilinir. Diğer filozoflar ise Gazzali, İbn Tufeyl ve İbni Arabi'dir. Ahlak Felsefesi Nedir?
Sonuç: İnsanlarda ahlak anlayışları tek bir faktörde gelişmez. İnsanın okuduğu kitap, düşüncelerinden etkilendiği filozoflar ve daha niceleri dahil olmak üzere toplumu onun bu kişisel anlayışı üzerinde oldukça etkilidir. Ahlak anlayışı kişisel/öznel, ahlak ise toplumsaldır.
Ahlak felsefesinin kurucusu olarak kabul edilen Sokrates'in yaşamının en belirgin olaylarından biri MÖ 399 yılında hakkında açılan davadır.
Spinoza'nın varlık görüşüne baktığımızda Descartes'in aksine monist bir bakış açısına sahip olduğu görülmektedir. Descartes, düalizmi yani beden ve ruhun birbirinden ayrı olarak ortaya koyduğu varlığı kabul etmiştir. Spinoza ise Tanrı ve doğayı bir tutarak sonsuz Tanrısal tözden bahseder.
Spinoza'da, Tanrı, bütün şeylerin hem özünün ve varoluşunun ilk nedeni (ca- usa prima), hem de onların tek özgür nedeni (causa libera) olarak görülür.
Töz, felsefi anlamda evrenin varoluşunu açıklamaya çalışan felsefelerin ilk öğe olarak düşündükleri varlık, öz, değişen şeylerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan idealist kavrama verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri