Türk-i Basit adıyla da bilinen mahallileşme akımı, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Öncüleri arasında gerçek adı İsa olan Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya Efendi yer alır. Bu akıma Türk-i Basit denmesinin en büyük nedeni divan edebiyatını Farsça ve Arapça mazmunlarından arındırmaktır.
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonları - 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerindendir.
18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır. Kısaca yerli unsurların, gelenek ve görenekler ile halk söyleyişlerinin, deyim ve atasözlerinin edebiyatımıza girmesi olarak nitelendirilen “mahallîleşme”, Nedîm ile zirveye taşınır.
Türkî-i Basît, 16. yüzyılın ilk yarısında Tatavlalı Mahremi ve Edirneli Nazmî tarafından temsil edilen bir edebiyat akımı olarak kabul edilmiştir. Bu görüşü ilk kez Fuat Köprülü ortaya atmıştır.
Birçok farklı yerli unsurun, gelenek ve görenekler ile halk söyleşilerin, Atasözü ve deyimlerin Türk edebiyatına girmesi mahallileşme olarak ifade edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Necâtî Bey (ö. 914/1509), Klasik Türk edebiyatının kurucu şairleri arasında yer alır. Şairin günümüze ulaşan tek eseri Türkçe Dîvân'ıdır. Necâtî'nin Müeyyedzâde Abdurrahman Çelebi adına tertip ettiği bu Dîvân, Ali Nihat Tarlan (1963) ve Ozan Yılmaz tarafından (2015) yayımlanmıştır.
Divan edebiyatının Sebk-i Hindî tarzının öncülerindendir.
Mahallileşme akımının en önemli temsilcileri arasında Şeyhülislam Yahya Efendi ve Necati Bey yer almaktadır. Necati Bey: Necati Bey, mahallileşme akımının en önemli temsilcilerinden birisi olarak bilinmektedir.
Bu akımın 18. yüzyıldaki en önemli temsilcisi Divan edebiyatının son ve en büyük şairi Şeyh Galip'tir.
Merhaba değerli edebiyat severler, bugün sizlerle Divan edebiyatı 15.yüzyıl şairi Necati'yi tanıyoruz.
Özellikle Türkçe kelimelerin kullanması ile birlikte bir şiir akımı üzerinden günümüzde mahallileşme akımı ortaya çıkmıştır. Bu durum özellikle Türkçeyi korumak ve Türk dilini en iyi şekilde kullanmak amaçlı oldukça önemli bir akım şeklinde ön plana çıkar.
Sebk-i Hindî kavramı, genel olarak XVI. ve XVIII. yüzyıllar arasında (Örfî'den Bîdil'e kadar) Hindistan'da İran şiiri tesirinde gelişen şiir anlayışını ifade etmektedir. Bu şiir anlayışının en karakteristik yönü, orijinal anlamlar ve kullanılmamış, yeni imajlardır.
Kazasker Müeyyedzâde Abdurrahmân Çelebi'nin aracı olmasıyla II. Bâyezîd, diğer oğlu Mahmûd'u Manisa sancağına tayin ettiğinde, Necâtî'yi de nişancılık görevi ile şehzadenin yanında gönderdi. Bundan sonra “Bey” nispesi ile anılan Necâtî, bu görevinde iken hayatının en güzel günlerini geçirdiğini ifade etmiştir.
Mübadele, İmar – İskân, Adliye ve Milli Eğitim Bakanı. 1894 yılında İzmir'de dünyaya gelen Mustafa Necati Darende'li Hacı Hüseyin Paşa ailesindendir. İzmir'de Gayret Mektebi'ni, Burhanül Maarifini ve İzmir İdadisi'ni bitirerek Darülfünun'un Hukuk şubesine girmiş ve 1914 yılında mezun olarak İzmir'e dönmüştür.
Necati Divanı:
*Necâtî, Divanı'nda ilk kasideyi Fatih için yazmıştır. Bundan sonra II. Bayezid, devrin vezirleri ve büyükleri ile Şehzade Mahmud için yazılan ve sayısı yirmi beşe yaklaşan kasideler gelir. *Kasidelerden sonra ilki "Mersiye-i Ester" (Katır mersiyesi) adını taşıyan mersiyeler başlar.
Sebk-i Hindî akımının Divân edebiyatındaki en büyük temsilcisi Şair Nailî'dir.
İnsanın hayal dünyasının daha fazla önem kazanması, şiirin zor anlaşılmasına neden olmuştur. Mübalağa sanatı şiir tarzında çok önemli bir yer tutar. Şiirde sıkça tasavvufa yer verilir. Şiirde, şairlerin işledikleri ana temalar ise; insan ruhunun çektiği ızdıraplar ve acılardır.
Sebk-i Hindî, 17. yüzyılın hemen başlarında Nef'î'de daha sonra Nâilî, Neşâtî, Fehîm, Şehrî, Vecdî, Cevrî, Nâbî ve 18. yüzyılda da Nedim ve yüzyılın sonlarında Şeyh Gâlib tarafından başarılı bir şekilde şiire yansıtılmıştır.
İlk defa 1921'de Mehmed Fuad Köprülü tarafından Tevhîd-i Efkâr gazetesindeki makalesinde, daha sonra 1928'de kitabında (bk. bibl.) bahsedilerek tanımlanan Türkî-i basît tabiri, divan edebiyatında Arapça ve Farsça kelime ve terkiplere fazla yer vermeyerek sade bir Türkçe ile şiir yazma akımı için kullanılmıştır.
“Hikemî Şiir” veya “Hakimâne Şiir” ise düşünceye ağırlık veren, amacın okuyucuyu uyarmak, düşündürmek ve aydınlatmak olduğu, daha doğru bir ifadeyle insana doğruyu, güzeli göstermeye yönelik görüş bildi- ren didaktik içerikli şiire denir.
Aydınlı Visali Osmanlı İmparatorluğu Türk Divan Edebiyatı şairi. Osmanlı İmparatorluğu'nda Basitname (Yalın Türkçe ile yazılmış şiir) akımının öncülerindendir. Asıl adı İsadır. Doğum tarihi bilinmemektedir.
enderunlu vasıf diye de anılır. istanbul'da doğmuştur. türkçe divan'ı vardır. şiirlerinde nedim'in etkisi açıkça bellidir. bu yüzden olsa gerek mahallileşme akımının da önemli bir temsilcisi olmuştur.
Türk edebiyatında sebk-i Hindî XVII ve XVIII. yüzyıllarda Nef'î, Fehîm-i Kadîm, Şehrî, İsmetî, Nâilî, Nedîm-i Kadîm, Neşâtî, Râsih, Nâbî ve Şeyh Galib gibi şairler üzerinde etkili olmuştur. Bunların çoğu Sâib-i Tebrîzî'nin tesirinde kalmış ve onun tarzını benimsemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri