RİA'ların ortalama %10'u ilk yıl içerisinde kendiliğinden düşebilmektedir. Spiral kullanan kadınların yaklaşık %15'i de genellikle ilk yıl RİA'nın çıkarılmasını talep ederler. Çıkarılma talebinin nedeni, spiralin regl döneminde ağrıya sebep olmasıdır.
Bazı kadınlar normal bir spiral uygulamasından sonra dahi cinsel ilişki sırasında gerçekleşen birtakım pozisyonların rahatsızlık verdiğini belirtmiştir. Ancak, aniden gelişen şiddetli acı veya ağrı spiral kaymasının işareti olabilir.
Spiralin kaydığına dair herhangi bir şüpheniz varsa doktorunuzla görüşmeniz ve duruma göre spiralin çıkarılması veya düzeltilmesi gerekmektedir. Bazı spiral kayması sonucunda adet dönemi dışında kanama, ilişki sırasında kanama ya da ağrı gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Spiral kullanımı çok nadirde olsa spiral takıldıktan sonra ilk aylarda kasık ağrısına neden olabilir. Endometriozis; bir diğer ismiyle çikolata kisti rahim dışında büyüyen bir dokunun var oluşu nedeniyle kısırlık, ağrılı cinsel ilişki ve şiddetli kasık ağrısı şeklinde belirti gösterebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Spiral takılması esnasında kasık bölgesinde hafif bir kasılma ve kramp benzeri bir ağrı hissedebilir. Bu durumu önlemek amacı ile işlemden önce ağrı kesici tavsiye edilebilir. Spiral takıldıktan sonra rahim ağzında çok hafif kanamalar görülebilir.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiralin adet döneminde çıkarılması gerekmektedir. Spiralin acil olarak çıkarılması gerekiyorsa herhangi bir dönemde çıkarılabilir ancak aciliyet teşkil eden bir durum yoksa rahim ağzının açık olduğu adet döneminde çekilmesi tercih edilir. Spiral anestezi gerekmeden çıkarılır.
Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır. Spiral çıkarıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama normaldir.
Spiral takıldıktan sonra yüksek ateş, şiddetli kanama, kötü kokulu akıntı, şiddetli karın/kasık ağrısı durumlarında mutlaka hekiminize başvurulması önerilmektedir. İşlem sonrasında birinci ayda ve sonrasında mutlaka yıllık jinekolojik muayeneler ile kontrolü sağlanmalıdır.
Evet maalesef rahim içi araç - spiral yerindeyken de nadiren gebelik oluşabilir. ⚡Böyle bir durumda oluşan gebeliğin düşükle sonlanma olasılığı neredeyse yarı yarıyadır. Ancak gebelik fark edildiği anda spiral çıkartılması bu riski azaltır. Tabi bu durumda çekerken bebeğin düşme ihtimali de artacaktır.
Spiral Varken Adet Gecikmesi Normal mi? Spiral takıldıktan sonra ilk 3 ila 6 aylık süre alışma dönemi olabilir ve bu dönemde adet düzensizliği gibi geçici etkiler gözlenebilir, ama spirale bağlı adet gecikmesi olması genellikle beklenen bir durum değildir çünkü spiralin yumurtlama döngüsü üzerine etkisi yoktur.
Kliniğim için özel incelikte yaptırdığım tutucu bir alet ile ultrason eşliğinde rahim ağzındaki o küçük aralıktan girerek anestezi gerekmeden yakalayarak ucunu ipini sprey çıkartmaktayım. Bazı durumlarda tabii ki bu aletle de mümkün olamayabiliyor. O zaman histeroskopi yani kamera eşliğinde spiral çıkartmanız mümkün.
Spiralin koruyuculu etkisi takıldığı anda başlar ve çıkarıldığı anda son bulur. Ülkemizde kullandığımız spirallerin ortalama 5- 10 yıl koruyuculuk süreleri vardır.
Anormal vajinal kanaması olan bir kadına normal bakırlı spiral takmaktan uzaklaşırız. Çünkü bu tarz spirallerin kanamayı arttırıcı etkisi olur. Hormonlu spirallerin ise kanamayı azaltıcı etkisi var ama hormonlu spiral takmadan önce anormal vajinal kanamanın nedenininden emin olmak lazım.
Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir. Spiral işlemi uygulamasından sonra kişinin vajinal enfeksiyonlara karşı dikkat etmesi gerekir. Bazı kişiler regli döneminde, kanamayla birlikte spirali vücutlarından atabilir.
Spiral Zamanında Çıkarılmazsa Ne Olur? Kullanım süresi dolan spiraller çıkarılmadığında çok ciddi etkiler oluşturmaz. Ancak etkinliğini yitireceğinden vajinal yolda akıntı, kanama, kötü kokuya neden olabilir.
Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle spiral kullanan kadınların düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri önerilir.
Bazen rahim, spiral takılması nedeniyle iltihaplanabilir. Rahim iltihaplanırsa, adet döngüsünü değiştirebilir. Örneğin özellikle şiddetli olabilir veya normalden farklı bir zamanda ortaya çıkabilir. Ayrıca midenizin alt kısmında ağrı olabilir veya ateşiniz çıkabilir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Hormonlu spiralin takılması sırasında kramp, rahatsızlık, hafif düzeyde kanama, eklemlerde, alt karında ve belde ağrı şikayetleri ile baş dönmesi görülebilir. Aynı zamanda vücutta akne miktarında artış görülmesi ve memelerde daha fazla hassasiyet olması da belirgin yan etkiler arasında görülebilir.
Gynefix spiral, eski tip T spirallerin 1/3 boyutundadır. Sert değildir, rahimde batma hissi yapmaz, rahime batmaz, yapışmaz. Aynı küpenin kulakta duruşu gibi, Gynefix spiral de yerleştirildiği yerden kaymaz. Yer değiştirmez. 5 yıl koruma sağlar. %99.9 gebelikten koruma oranı vardır.
Spiralin doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilmesinin bazı nedenleri şunlardır: Spiral takıldıktan sonra yıllarca etkinliğini korur. Kadın doğurganlığı üzerinde uzun süreli bir etki bırakmaz ve çıkarıldığında doğurganlık yeteneği tekrar devam eder. Takıldığı andan itibaren gebeliği önleyici etkisi başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri