Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır. Spiral çıkarıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama normaldir.
Spiral rahim içine kaçarsa...
Nadiren RİA uterus içine hafifçe gömülebilir ya da ipi içeriye kaçabilir. Böyle bir durumda bazı özel aletler yardımıyla çıkarılabilir. Eğer bu şekilde de çıkmaz ise histeroskopi altında çıkartılması gerekebilir.
Spekulum takıldıktan sonra rahim ağzı görülür ve bu ipten tutularak çıkartılır. Ancak bazen bu ip rahim içine kaçar (spiral, ria kayması) ya da bu videoda olduğu gibi kopar. İşte bu durumda rahim histeroskopik yöntemle sıvı ile şişirilir ve gözlemlenir, daha sonra da bir alet yardımıyla tutularak çıkarılır.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir.
Teknolojik ilerlemeler ışığında günümüzde histeroskopi işlemi daha ince ve küçük aletlerle gerçekleştirilebilirken, çok küçük aletlerin rahim içerisine yerleştirilmesine de olanak sağlar. Bu sayede küçük polipler ya da rahim içinde kalmış ipi görünmeyen spiraller aynı anda ofis histeroskopi ile çıkarılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Spiralin alt ucunda, spirali kolaylıkla çıkarmak amacıyla yerleştirilmiş ipler vardır. Bu ipler aynı zamanda rutin kontroller sırasında spiralin kaymadığını ve olması gereken pozisyonda durduğunu da bize gösterir.
Spiral kişilerin hamile kalmalarını engellemek için rahim içine yerleştirilen 2–3 santim boyutlarında T şeklinde olan bir alettir. Spiral takılı olan bir rahimde iltihabi bir durum oluşturulması sağlanır ve bunun sonucunda embriyo rahim içine yapışmaz.
Yaygın olarak spiral adıyla bilinen rahim içi araç (RİA); T şeklinde, bakır ve plastik materyallerden yapılan, rahim içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru uygulandığı takdirde koruyuculuk oranı yaklaşık %99'dur ve etkenliği 5-10 yıl boyu sürebilir.
Spiral takıldığı an koruyuculuk etkisi başlamaktadır. En son aşamada ise ultrasonografi yardımı ile rahim içinde spiralin normal konumunda olduğu görüntüsü alınarak kontrol edilir. Spiral takıldıktan bir ay sonra ultrasonografi (usg) ile spiral kontrol edilir.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Spiral takıldıktan sonra yüksek ateş, şiddetli kanama, kötü kokulu akıntı, şiddetli karın/kasık ağrısı durumlarında mutlaka hekiminize başvurulması önerilmektedir. İşlem sonrasında birinci ayda ve sonrasında mutlaka yıllık jinekolojik muayeneler ile kontrolü sağlanmalıdır.
Çünkü adet dönemi sırasında rahim ağzı daha açık olduğu için işlem daha kolay gerçekleştirilebilir. Cihazın çıkarılması için spekulum isimli araç rahim ağzını genişletmek için kullanılır. Spiralin ipleri çıkarmayı kolaylaştırmak için hafifçe doktor tarafından çekilir ve cihaz yavaşça rahimden çıkartılır.
RİA'ların ortalama %10'u ilk yıl içerisinde kendiliğinden düşebilmektedir. Spiral kullanan kadınların yaklaşık %15'i de genellikle ilk yıl RİA'nın çıkarılmasını talep ederler. Çıkarılma talebinin nedeni, spiralin regl döneminde ağrıya sebep olmasıdır.
spiral ilişki sırasında hissedilmeye başlandıysa, kaymış olma olasılığı yüksektir. Böyle bir durumda ise uzman. bir hekime başvurmak önemlidir.
Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir. Ultrason ile rahim boşluğu içindeki durumu, pelvik muayene ile de spiral ipinin durumu ve spiralin rahim ağzına doğru kayıp kaymadığı tespit edilir.
Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır. Çok öne yatık veya çok arkaya yatık (antevert, retrovert) ise veya geçirilmiş birden fazla sezeryan mevcut ise çekilme sırasında ağrı hissedilebilir.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Evet maalesef rahim içi araç - spiral yerindeyken de nadiren gebelik oluşabilir. ⚡Böyle bir durumda oluşan gebeliğin düşükle sonlanma olasılığı neredeyse yarı yarıyadır. Ancak gebelik fark edildiği anda spiral çıkartılması bu riski azaltır. Tabi bu durumda çekerken bebeğin düşme ihtimali de artacaktır.
Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiralin adet döneminde çıkarılması gerekmektedir. Spiralin acil olarak çıkarılması gerekiyorsa herhangi bir dönemde çıkarılabilir ancak aciliyet teşkil eden bir durum yoksa rahim ağzının açık olduğu adet döneminde çekilmesi tercih edilir. Spiral anestezi gerekmeden çıkarılır.
Anormal vajinal kanaması olan bir kadına normal bakırlı spiral takmaktan uzaklaşırız. Çünkü bu tarz spirallerin kanamayı arttırıcı etkisi olur. Hormonlu spirallerin ise kanamayı azaltıcı etkisi var ama hormonlu spiral takmadan önce anormal vajinal kanamanın nedenininden emin olmak lazım.
Spiral varken adet gecikmesi olur mu
Bakırlı spiraller adeti uzatabilir. Hormonlu spiraller ise adet sırasında atılan kanın miktarını azaltabilir ve adet sıklığını düşürebilir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Spiral gebeliği önlemek amacıyla seçilen yöntemler arasındadır. Spiral takıldığı andan itibaren yıllar boyu etkisini sürdürür. Kadının üreme yeteneği üzerinde kalıcı bir etkisi yoktur ve çıkartılmasının ardından üreme kabiliyeti normale döner. Bir kez takıldığında hemen gebelik riskini azaltır.
Hormonlu spiralin takılması sırasında kramp, rahatsızlık, hafif düzeyde kanama, eklemlerde, alt karında ve belde ağrı şikayetleri ile baş dönmesi görülebilir. Aynı zamanda vücutta akne miktarında artış görülmesi ve memelerde daha fazla hassasiyet olması da belirgin yan etkiler arasında görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri