Aynı zamanda birkaç kez adet döneminden sonra da ipini kontrol ediniz. Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir.
Spiral takıldıktan bir ay sonra ultrasonografi (usg) ile spiral kontrol edilir. Ek bir sorun yoksa senelik kontrollerle spiral kontrolleri yapılır.
Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle spiral kullanan kadınların düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri önerilir.
İşlem sonrasında birinci ayda ve sonrasında mutlaka yıllık jinekolojik muayeneler ile kontrolü sağlanmalıdır. İşlem sonrasında ilk 48 saat vajinaya herhangi bir şey sokmamak (tampon, vajinal duş, cinsel ilişkiye girmek) önemlidir.
Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır. Spiral çıkarıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama normaldir.
İlgili 28 soru bulundu
Spiral rahim içine kaçarsa...
Nadiren RİA uterus içine hafifçe gömülebilir ya da ipi içeriye kaçabilir. Böyle bir durumda bazı özel aletler yardımıyla çıkarılabilir. Eğer bu şekilde de çıkmaz ise histeroskopi altında çıkartılması gerekebilir.
Spekulum takıldıktan sonra rahim ağzı görülür ve bu ipten tutularak çıkartılır. Ancak bazen bu ip rahim içine kaçar (spiral, ria kayması) ya da bu videoda olduğu gibi kopar. İşte bu durumda rahim histeroskopik yöntemle sıvı ile şişirilir ve gözlemlenir, daha sonra da bir alet yardımıyla tutularak çıkarılır.
Spiral takıldığı an koruyuculuk etkisi başlayacaktır. En son aşamada ise usg ile rahim içinde spiralin normal pozisyonda olduğu görüntüsü alınarak kontrol edilir. Spiral takıldıkdan bir ay sonra kontrol usg ile spiral değerlendirilir. Ek bir sorun yoksa yıllık kontrollerle spiral kontrolleri yapılır.
Spiral kullanımı çok nadirde olsa spiral takıldıktan sonra ilk aylarda kasık ağrısına neden olabilir. Endometriozis; bir diğer ismiyle çikolata kisti rahim dışında büyüyen bir dokunun var oluşu nedeniyle kısırlık, ağrılı cinsel ilişki ve şiddetli kasık ağrısı şeklinde belirti gösterebilir.
Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır. Çok öne yatık veya çok arkaya yatık (antevert, retrovert) ise veya geçirilmiş birden fazla sezeryan mevcut ise çekilme sırasında ağrı hissedilebilir.
Evet maalesef rahim içi araç - spiral yerindeyken de nadiren gebelik oluşabilir. ⚡Böyle bir durumda oluşan gebeliğin düşükle sonlanma olasılığı neredeyse yarı yarıyadır. Ancak gebelik fark edildiği anda spiral çıkartılması bu riski azaltır. Tabi bu durumda çekerken bebeğin düşme ihtimali de artacaktır.
spiral ilişki sırasında hissedilmeye başlandıysa, kaymış olma olasılığı yüksektir. Böyle bir durumda ise uzman. bir hekime başvurmak önemlidir.
Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiralin adet döneminde çıkarılması gerekmektedir. Spiralin acil olarak çıkarılması gerekiyorsa herhangi bir dönemde çıkarılabilir ancak aciliyet teşkil eden bir durum yoksa rahim ağzının açık olduğu adet döneminde çekilmesi tercih edilir. Spiral anestezi gerekmeden çıkarılır.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
Hormonlu spiralin takılması sırasında kramp, rahatsızlık, hafif düzeyde kanama, eklemlerde, alt karında ve belde ağrı şikayetleri ile baş dönmesi görülebilir. Aynı zamanda vücutta akne miktarında artış görülmesi ve memelerde daha fazla hassasiyet olması da belirgin yan etkiler arasında görülebilir.
Spiral kullananlar nelere dikkat etmeli? - YouTube. Spiral takılırken kişide herhangi bir vajinal enfeksiyon olmaması gerekir. Spiral taktıran kişinin dış kısımdaki iple spirali sık aralıklarla kontrol edip rahim içinde olduğundan emin olması gerekir.
Spiralin ipleri rahim ağzından hafifçe sarkacak şekilde kesilir. Spiralin iplerinin olması rahimden rahatça çıkarılması için gereklidir. **Spiralin cinsel ilişki esnasında partneri tarafından spiralin hissedilmesi (normalde spiral asla hissedilmez.
Spiral Zamanında Çıkarılmazsa Ne Olur? Kullanım süresi dolan spiraller çıkarılmadığında çok ciddi etkiler oluşturmaz. Ancak etkinliğini yitireceğinden vajinal yolda akıntı, kanama, kötü kokuya neden olabilir.
Bazen rahim, spiral takılması nedeniyle iltihaplanabilir. Rahim iltihaplanırsa, adet döngüsünü değiştirebilir. Örneğin özellikle şiddetli olabilir veya normalden farklı bir zamanda ortaya çıkabilir. Ayrıca midenizin alt kısmında ağrı olabilir veya ateşiniz çıkabilir.
Uzun dönemde RİA'nın riskleri, spiralin zaman içinde rahim dışında başka bir yere kayması, fallop tüplerinin tıkanmasına sebep olması ve genital bölgede apse oluşumunu tetiklemesi gibi durumlar mümkün olmakla birlikte, uygun koşullarda ve uzman hekim tarafından takılması durumunda oldukça ender görülür.
Yüksek ateş veya kusma rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Ağrılı, sık veya zor idrara çıkma bazen rahim iltihabı belirtisi olabilmektedir. Nadir de olsa kabızlık, karında şişkinlik gibi şikayetler rahim iltihabı belirtisi olabilir.
Teknolojik ilerlemeler ışığında günümüzde histeroskopi işlemi daha ince ve küçük aletlerle gerçekleştirilebilirken, çok küçük aletlerin rahim içerisine yerleştirilmesine de olanak sağlar. Bu sayede küçük polipler ya da rahim içinde kalmış ipi görünmeyen spiraller aynı anda ofis histeroskopi ile çıkarılabilir.
Spiralin çıkarılması kadının adet döngüsünün uygun bir zamanında yapılır. Çünkü adet dönemi sırasında rahim ağzı daha açık olduğu için işlem daha kolay gerçekleştirilebilir. Cihazın çıkarılması için spekulum isimli araç rahim ağzını genişletmek için kullanılır.
Bakırlı spiraller uzamış veya artmış adet kanamalarına yol açabilir. Var olan bir vajinal enfeksiyonun rahime yayılımını kolaylaştırabilir. Uygulama sırasında çok nadiren rahim delinebilir, zarar görebilir. Spiral kayıp düşebilir, bu yüzden ip kontrolü ve yıllık kontrol önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri