A harfi asayiş kelimesini temsil etmektedir. 99 JAA 999 ile 99 JZZ 999 arası (mavi zemine beyaz karakterler). Doğrudan Jandarma'ya bağlı olan ekip otosu, devriye aracı, mobil karakol gibi araçlara verilen plakadır.
Mavi Plaka
Mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılıyor. İl kodunun ardından A, AA veya AAA harflerinin yer aldığı bu plakaların sonundaki sayılar ise aracı kullanan ekibin bağlı olduğu büro veya şubeyi temsil ediyor.
Sadece idareden işletme izin belgesi alanlara J plaka verilir. İşletme izin belgesinin iptali ve/veya devri ve/veya işletme izin belgesin geçerlilik süresi sonunda işletme izin belgesine bağlı J plaka, MBB uhdesine geçer.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
0001 plakalı araç TBMM Başkanı'na aittir. 0002 plakalı araç Başbakanlığa aittir. 0003-0036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir. 0004 plakalı araç Genel Kurmay Başkanı'na aittir.
İlgili 45 soru bulundu
Sarı Kırmızı Plaka
Bu plakalar aynı zamanda protokol plakası olarak adlandırılıyor. Bu plakalarda kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterler bulunur ve Cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında yer alır.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
AKP plakaları aracın 15 kat üzerinde satılıyor. CHP plakalı 1990 model doğan SLX için istenilen fiyat 15 bin TL iken, aracın piyasa değeri ise 7 bin TL civarında. MHP plakaları ise araç sahibine 2 kat kazandırıyor. 20 bin TL değerinde olan Volkswagen marka MHP plakalı bir araç için 35 bin TL isteniyor.
ZZ bir plaka türü. Resmi anlamı ''Zorunlu Ziyaretçi'', yani adada öğrencilik, askerlik gibi ''zorunlu'' nedenlerle bulunanların kullandığı gümrüksüz araçlara verilen bir plaka.
Trafikte zaman zaman denk gelinen MA ve MZ plakalı araçlar, Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi ve Geçici Giriş Belgesi ile Türkiye'ye yurt dışından gelen araçları ifade ediyor.
Sözleşmenin yapılması ile tahsis hakkını kullanan servis araçları sahipleri Servis Taşımacılığı Sistemine geçer ve kendilerine "P" plaka verilir.
CC harfleri konsolos makam aracında, CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin araçlarında, CD harfleri büyükelçi makam aracında, CM harfleri ise diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında kullanılıyor.
ikisi ayrı araç oldukları içindir. sadece çekici aracın sigorta poliçesine bağlıdır başka bir ... Instagram.
0001 plaka TBMM Başkanı'nın aracına aittir. 0002 plaka Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı'na aittir. 0003 plaka daha doğrusu 0003-0036 kırmızı plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir. 0004 plaka Genel Kurmay Başkanı'nın aracına aittir.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
SMS İle Boş Plaka Sorgulama
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
34 plaka kodu İstanbul'a aittir.
A. Finlandiya'nın bir bölgesi. FIN resmi koddur.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Kırmızı-Beyaz Plakalar
Yazılarda ise kırmızı renk tercih ediliyor. Kırmızı-beyaz plakalar, üst düzey kamu görevlilerine tahsis edilen araçlarda bulunuyor. Bu görevliler; emniyet müdürü, kaymakam ve rektör gibi kamu kurumlarında üst düzeydeki kişilerden oluşuyor.
Üst düzey devlet görevlileri kullandığı için protokol plakası olarak da bilinen sarı – kırmızı plaka özeldir. Kırmızı zemin üzerine altın sarısı font ile hazırlanan plaka TBMM ve Anayasa Mahkemesi başkanları, vali ve bakanlar, genelkurmay başkanı ile cumhurbaşkanı aracında kullanılır.
Genellikle Kaymakam plakaları KIRMIZI PLAKA diye adlandırılan plakalardandır. Ana gövde rengi kırmızıdır. Çerçeve çıtası harf ve rakkamlar sarı pirinçtir. Diğer plaka şekli ise ana gövde rengi reklefte beyaz kasa çerçevesi, harf ve rakkamlar kırmızı renktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri