SPRİTÜEL İYİLİK HALİ Yaşamı anlamlandırmayla ilgilidir. Spirituel iyilik halinde yaşamın amacını ve anlamını araştırma, daha büyük bir güçle paylaştığı bağlantıları fark etme gibi özellikler vardır. Spirituel iyilik hali iyi olan birey, kendini tamamlanmış ve yaşamdan doyum alan biri olarak hissetmektedir.
İHYM; fiziksel, psikolojik/ duygusal, sosyal, entellektüel/mesleki ve tinsel (spiritüel) olmak üzere beş boyuttan oluşmaktadır.
İyilik hali kavramı Cambridge sözlüğünde, “kendini sağlıklı ve mutlu hissetme durumu” olarak açıklanır. Bu kavramın içine akıl ve ruh sağlığı, yüksek yaşam doyumu, refah, anlam duygusu ve stresle başaçıkma becerileri giriyor. Bu kavram kısaca “kendini iyi hissetmek” olarak açıklanabilir.
1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü sağlığı yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedenen, ruhen ve sosyal yönden "tam bir iyilik hali" olarak tanımlamıştır. İyilik Hali ya da artık dilimize yerleştiği şekli ile Wellness bir hedeftir. Bütüncül sağlığın ifadesi olan beden-zihin-ruh-duygu entegrasyonudur.
Ona göre, iyilik hali, bireyin duygusal ve fiziksel gereksinimlerini anlaması ve yaşam biçimini bu gereksinimleri doyurmaya yönelik olarak düzenlemesini içeren bir kendine bakma sürecidir.
İlgili 23 soru bulundu
Ruhsal iyilik hali, kişinin tanısı konmuş herhangi bir ruhsal sağlık durumu yoksa bile genellikle olumlu bir nitelik olarak görülür. Bu ruh sağlığı tanımı, dolu ve yaratıcı bir yaşam sürdürme kapasitesi olan duygusal refahı ve yaşamın kaçınılmaz zorluklarıyla başa çıkma esnekliğini vurgular.
Öznel iyilik hali bir bakıma kişinin kendi hayatını, duygusal ve zihinsel (bilişsel) açıdan değerlendirmesidir. Bu değerlendirme kişinin içinde bulunduğu durumun özel ve somut duygu durumu olduğu kadar, bütün hayatıyla ilgili genel ve soyut değerlendirmesini de içine alır.
İyilik Modeli-1
tanımlanmaktadır. İyilik modeline göre sağlık kavramı, profesyonel olmayan kişilerin sezgisine göre fiziksel iyilik hali, rahatlık, enerji ve faaliyetleri yerine getirebilme yeteneği olarak açıklanmaktadır. Başarılı, verimli ve yaratıcı bir hayat için kişisel uygunluk olarak da ifade edilmektedir.
“Sosyal yönden tam iyilik hali” yeni ve açıklanması gereken bir kavramdır. Bu kavramı açıklayabilmek için sağlığın sadece kişisel bir olgu olmadığını, toplumsal yönünün de bulunduğunu belirtmek gerekir. Kişinin sosyal yönden tam iyilik halinde olmasının ön koşulu sosyal yaşantısının sağlıklı olmasıdır.
SMİTH'İN SAĞLIK MODELİ
Klinik model: Sağlığın medikal modelidir. Hastalığın olmaması sağlık olarak tanımlanır. Bu modelde bakım öncelikle fiziksel rahatlamaya odaklanır. Rol-Performans modeli: Kişinin etkin olduğu rollerdeki yeteneği ön plandadır.
Fiziksel iyilik hali ise, genel olarak dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olma, fiziksel olarak aktif yaşam sürme gibi fiziksel sağlığa yönelik davranışları yerine getirmekle ilgili sağlıklı yaşam biçimine ilişkin öğeleri içermektedir.
İhsanda bulunan kişiye muhsin denir.
İhsân kelimesi Türkçe'ye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
İnsan materyalizmden kopuk yaşamaya da bilir. Spiritüalizm kişinin benliğini aşan sanal gerçeklik ve maksimum derecede önemliliği savunur. Kimi kitaplarda da spiritüalizm, maddesel olmayan, madde ötesi ruhsal, fakat anlaşılır gerçekliktir. Tanrı varlık en büyük güç ya da uyanış, anlayış tanıma gibi konuları ele alır.
Spiritüel sağlık ise bireyin kendisi ve diğer insanlarla olan ilişkileri, amaçları, değerleri ve inançları arasındaki denge olarak ifade edilmektedir [11, 12].
Allah'ın rızasını kazanmaya sebep olacak her güzel iş, hayır. Müslüman, iyi olan, iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. Başkaları hakkında iyilik dilemeye "hayırhahlık" denir.
Mental sağlık farkındalığı, insanların zihinsel sağlıkla ilgili konular hakkında konuşmalarını, destek vermelerini ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelerini teşvik eder. Psikolojik iyilik hali ise, bireylerin duygusal ve ruhsal olarak sağlıklı bir şekilde hissetmelerini ve yaşamdan tatmin olmalarını ifade eder.
ilkeleri temel alınır. Bu ilkeler çerçevesinde, hastalar sağlık hizmeti alırken bilgi isteme; sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme; sağlık personelini tanıma, seçme ve değiştirme; tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım görme gibi haklara sahiptirler.
İyilik kavramı; mutluluk gibi duygular, hisler ya da empati gibi düşüncelerden fazlasıdır. İçinde duygu ve düşünce kadar eylem ve hareket barındırır. Diğer kavramlardan onu ayıran ve bizi diğerlerine göre daha çok insan eden yanı da belki budur. İyilik eylem halinde sevgidir!
Sağlık; sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir.
James S. Larson tarafından ele alınan dört sağlık modeli bulunmaktadır: tıbbi model, dünya sağlık modeli (WHO modeli), iyilik hali modeli ve çevresel uyumlama modeli.
Alma-Ata Bildirgesi: 1978 yılında Kazakistan'ın Alma-Ata kentinde Temel Sağlık Hizmetleri Uluslararası Konferansı sonucunda yayımlanan bildirge, temel sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamaktadır.
Psikolojik iyi oluş insanın zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığının uyumlu bir şekilde işlev göstermesidir. İyi oluş amaçlar doğrultusunda ilerlemek, diğerleriyle olumlu ilişkiler içerisinde olmak ve gelişmek için çabalamak gibi varoluşsal durumlarla başarılı bir mücadeleyi ifade etmektedir.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Nesnel olmayan, düşünce ve duygunun yanı sıra sezgilere dayanan durum özneldir. Kişisel olarak algılanan durumlardır ve duygu ve düşünceleri ifade eder. Bireysel açıdan kişinin her türlü düşünce yapısını, sezgilerini ve yine kişisel durumlarını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri