Bu sebeple koşu , doğa yürüyüşü gibi spor aktiviteleri yapılırken Pamuklu Giysilerden uzak durarak Polyester giysileri ( Spor Tişört , Fitness Tişört , Koşu Tişörtü gibi ) , Polar Giysi, Polyester Tayt ( Yoga Taytı , Koşu Taytı ) gibi tercih etmemiz sağlığımız için oldukça doğru bir tercih olacaktır.
Spor yaparken özellikle tercih etmeniz gereken kumaş türleri, likralı ve polyester kumaşlar olmalıdır. Bu kumaş türleri vücudunuzdaki teri tutmaz, çabuk bir şekilde kurur ve esnek olmasıyla da hareket özgürlüğünüzü artırır.
Pamuk doğal bir elyaf olduğu için özellikle iç giyimde daha sağlıklı bir tercihtir. Diğer yandan polyesterin pamuktan daha sık tercih edildiği alanlar da tabi ki vardır. Örneğin dış giyim ve spor giyimde sıkça polyester kumaş tercih edilir. Bunun nedenleri de leke tutmaması ve daha dayanıklı olmasıdır.
Spor kıyafet üretiminde firmaların polyester tercih etmesinin sebebi ise, teri kumaşın dış yüzeyine taşıyabilmesi ve terin hava ile temas ederek kurumasını sağlamasıdır. Spor kıyafet seçerken, %100 polyester kumaşlar yerine sağlıklı kumaşlar ile harmanlanmış tekstil ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Terletmeyen Tişört, Sporcu Sütyeni ve Sweatshirt Tercih Edin
Bu durumda pamuklu ya da polyester gibi nefes alabilen spor kıyafetleri tercih etmen gerektiğini hatırlatalım.
İlgili 45 soru bulundu
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
%50 pamuk 50 polyester kumaş nasıldır? Sorunun yanıtı ise yine benzer şekilde kullanım amacına göre değişir. Önemli olan polyester oranının yüksekliğinden dolayı bu karışımın yaz aylarında tercih edilmemesidir. Çünkü polyester kumaşlar, terlemeyi önlemez ve teri emme özelliğine sahip değildir.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretildiği ve hammaddesi polimer olduğu için polyester kumaşlar hava geçirmez. Bu da yazlık kıyafet kullanımında doğru ürün olmayacağını gösterir. Polyester kumaşlar daha çok kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
Bebek yazın mümkünse pamuklu ve ince giydirilmelidir. Kış mevsimlerinde ise içte pamuklu giydirilmelidir. Ancak pamuklu soğukta yetersiz kalır ise ,yünlü veya polyester dış giysi giydirilmeli veya bebeğin üzerine örtü örtülmelidir. Dünyadaki bir çok tekstil firması günümüzde “ TEKNİK TEKSTİL “üretimine geçmiştir.
KOKU YAPMA : İçeriğinden bağımsız olarak bütün kumaşlar üzerinde ter uzun süre yıkanmadan kalırsa belli bir süre sonra bakterilerden kaynaklı koku problemi yaşanır. Bu sebeple öncelikle ister pamuklu ister polyester olsun tüm kıyafetlerimizi terlediğimiz aktivite sonrasında fazla bekletmeden yıkanmasında fayda vardır.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Nemli ve ıslak ortamlarda kullanılabilir hale getirir. Polyester kumaş esner mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu kumaş türü son derece esnek ve hafif yapıdadır. Esnek olması geç kırışmasını sağlarken ütüleme ihtiyacını da azaltır.
Pes kumaş nedir sorusunun yanıtı merak edilebilir. Pes kumaş, aslında polyester iplik olarak bilinen kumaş türüdür. Yani bu kumaş türünün kısaltması olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Pes kumaş tekstil ürünlerinde sıklıkla tercih edilen kumaş türleri arasında gösterilmektedir.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder. Uzun süre yıkanmayan polyester kumaşlardan bu kirleri çıkarmak zorlaşır.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Bunun yanı sıra kumaş türü en önemli detaylar arasında yer alır. Mont kumaşı nasıl olmalı, sorusunun cevabı araştırıldığında yünlü ve kaz tüyü modeller sıklıkla önerilir. Kış şartları ile mücadele ederken yün ve kaz tüyü kumaşlar, etkili sonuç ortaya koyar. Mont seçiminde görsel unsurlar da önemlidir.
%100 pamuklu kumaş en sağlıklı kumaşlardandır. İnsan cildine zarar vermez, terletmez, nefes aldırır, vücudumuzda statik elektrik oluşturmaz.
Pamuk, doğal bir hammaddeye sahip olduğu için hem organik giyimin önemli bir kısmını oluşturur hem de sağlık bakımından en çok tercih edilen parçalar pamuktan üretilmiştir. Emme gücü yüksek, hava alabilen ve uzun yıllar giyilebilecek kalitede kıyafetlerin genellikle %100 pamuk olduğu görülecektir.
Pamuklu kumaşlar en çok tercih edilen tür olmaktadır. Bunun bir nedeni de her mevsim kullanılması ve terletme yapmamasıdır. Pamuklu kumaşlar terletme yapmayan ve tam aksine nemi emen kumaşlardır.
Özellikle sıcak havalarda polyester ağırlıklı tişört tercih edilmesi hava geçirgenliğini engellediği için terleme ve kokuya sebep olmaktadır. Bu nedenle sentetik ve polyester tişört, gömlek tarzı giyim ürünleri en başta sağlık açısından önerilmemektedir.
Kumaşı alırken öncelikle kumaşın nefes alıp almadığını ya da kumaşın tamamen polyester olup olmadığını sorabilirsiniz. Kumaş pamuk polyester karışımı ise hem kırışmaya karşı dayanıklı hem de pamuk nefes aldığı için terleme sorunu yapmayacaktır. İçeriğinde pamuk bulunan aerobin kumaşa NATUREL AEROBİN KUMAŞ denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri