Spor kulübü, sportif etkinliklerde bulunmak amacıyla kurulmuş olan kulüplerdir. Spor kulüpleri, dernek ya da anonim şirket tüzel varlığı şeklinde kurularak faaliyetlerini yürütürler.
Kelime olarak spor kulübü kavramı; "belirli spor branşları üzerinde çalışma ve organizasyonlar yapan, katılanların malzeme ve tesis gibi ihtiyaçlarını karşılayan profesyonel ya da gönüllü başkan ve üyelerin yönetiminde faaliyetlerini sürdüren örgütler"(2) anlamı taşımaktadır.
SPOR KULÜBÜ
Sistemli davranışlar geliştirmek, Katılma, başarma ve zevk alma gibi unsurları yaşatmak, Sportif eğitim çalışmaları ve uygulamaları yaptırmak, Turnuvalar düzenlemelerini, boş zamanları eğlenerek ve sağlıklı bir yaşam için gereken spor aktivitelerini yaparak değerlendirmelerini sağlamaktır.
MADDE 3- (1) Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılmak amacıyla gerçek veya tüzel en az yedi kişi tarafından kurulur. (2) Spor kulübü kurmak için kuruluş bildirimi, tüzük ve gerekli diğer belgelerle birlikte Bakanlığa başvuruda bulunulur.
Spor kulübü kurmak için önce 5253 sayılı Dernekler Yasası ve 31.03.2005 tarihli ve 25772 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Dernekler Yönetmeliğine uygun olarak Spor Kulübü Derneğini kurmak gerekmektedir. Dernek kurmak içinde en az 7 gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelmesi gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Genel anlamda spor kulüplerinin ve özelde futbol kulüplerinin ana gelir ve harcama kalemleri bakıldığında, gelirler olarak; reklam ve sponsorluk gelirleri, yayın haklarının satışından elde edilen gelirler. Bilet satışı ve stadyum işletme gelirleri ve ürün gelirlerinde oluşmaktadır.
Spor kulübü kurmak için 5253 sayılı kanun ve 25772 sayılı dernekler yönetmeliğine göre dernek kurmanız gerekiyor. Yardım alabilmek, üst kuruluşlara katılmak, federasyon aracılığıyla müsabakalarda yer almak için aynı amacı taşıyan gerçek kişiler veya tarafından oluşturulmuş tüzüğe sahip bir dernek olmalısınız.
26 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu” na istinaden daha önce 5253 sayılı kanun kapsamında kurulmuş olan Spor Kulüpleri dernek statüsünden çıkarılarak Spor Kulübü Tüzel Kişiliği şeklinde Gençlik ve Spor Bakanlığına devredileceklerdir.
Süper Lig'deki 65 sezondan 56'sının şampiyonu bu üç takımdan birisidir. Galatasaray, 23 şampiyonlukla Türkiye'nin en çok şampiyon olan takımıdır. Fenerbahçe 19 şampiyonluk, Beşiktaş 16 şampiyonluk yaşamıştır. Bu üç takımdan başka sadece üç takım şampiyonluk yaşamıştır.
Kulüplerde iç denetim esastır. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Futbol dışında branş tescili yapmak için bulunduğunuz ilin İl Gençlik ve Spor Müdürlüğüne, aşağıda yer alan evrakları teslim ederek başvuru yapmanız gerekmektedir. Futbol kulübü kurmak için ise, Türkiye Futbol Federasyonuna tescil başvurusunda bulunmalısınız.
“Kulüp tüzel kişiliği.” Yasa öncesinde spor kulüpleri dernek tüzel kişiliği türünde yer almakta, gençlik ve spor il müdürlüklerine tescil ile kulüp unvanı almaktaydı. Kulüp unvanı almaları spor kulüplerinin dernek tüzel kişisi türünü değiştirmiyordu.
Spor kulübü tanımı, 26.04.2022 tarih, 31821 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonu Kanunun 2. maddesinde yer almaktadır. Kanunda yer verilen tanımlamaya göre spor kulübü, spor faaliyetlerine katılmak üzere tescil yaptıran özel hukuk tüzel kişileridir.
Dernekler kanunu ve kulüplerin tüzüklerine göre, genel kurul yönetim kurulunu seçer. Yönetim kurulu da ilk toplantısında aralarından bir üyeyi başkan seçerler. Gerçek hayatta tam tersi uygulansa da her seçimden sonra bu ritüel uygulanır.
Spor Kulüplerinin tescilinden sonra en geç 6 ay içinde genel kurul yapılması zorunludur. İlk genel kurulda en az 16 üye olması gerekmekte ve sonucun 30 gün içerinde İl Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde Spor Kulübünün tescili iptal edilmesi gerekmektedir.
IFFHS'nin hazırladığı listenin en tepesinde ise 320 puanla İspanyol devi Real Madrid yer aldı. İkinci sırada Brezilya'dan Flamengo (295), üçüncü sırada ise İngiliz ekibi Manchester City (254) bulunuyor.
4. Ülkemizde bulunan toplam spor kulübü sayısı (okul, müessese, ihtisas, askeri) 15.828. İl başına düşen ortalama kulüp sayısı 195.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi.
MADDE 3- (1) Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılmak amacıyla gerçek veya tüzel en az yedi kişi tarafından kurulur.
TBMM Genel Kurulunda, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin 8 maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılıyor ve anonim şirket olarak tescil edilmelerinin önü açılıyor.
Ülkemizde spor kulüplerinin iki şekilde, dernek veya şirket olarak kurulabilmesi mümkündür. Her iki durumda da spor kulübünün bir tüzel kişiliği ve hukuki ehliyeti bulunmaktadır.
Spor kulübü kurmak istiyorsanız, diğer kulüplerde olduğu gibi dernek kurmanız gerekmektedir. Dernek kurmak için kuruluş bildirim formunu doldurmak ve spor kulübüne özel olarak hazırlanmış olan kulüp tüzüğünü, kurucu üyelerle birlikte imzalayıp il sivil toplumla ilişkiler müdürlüğüne teslim etmeniz yeterlidir.
Şirket statüsünde bir spor kulübü Türk Ticaret Kanunu hükümlerince kurulur, korunur ve devredilir. Profesyonel spor branş kulüpleri yeterli sermaye ile TTK hükümleri doğrultusunda kurulur. Dernek statüsündeki bir spor kulübü ise Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü onayıyla kurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri