Kas ağrısı varken spor yapılabilir. Ancak, ağrınız olduğunda vücudunuza bir dinlenme süresi tanımanız gerekir. Çünkü vücut, uyku sırasında kendini çok daha iyi onarır.
Kaslarda laktik asit birikmesinden dolayı kaslar ağrır ve ağrı devam ederken spor yapmak önerilmemektedir.
Kas ağrısı oluşmuşsa kaslarda oluşan laktik asidin dağılması için hafif egzersizler yapabilirsiniz. Böylelikle kan dolaşımını artırabilir; kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Yürüyüş veya bisiklet, iyi bir alternatif olabilir.
Oysaki bu ağrılar oldukça normaldir ve en fazla 1 hafta süren ağrılardır. Birçok egzersizde yaşanan bu ağrılar özellikle ağırlık çalışması sonrası kendini gösteriyor ve spordan 24 saat sonra kendini hissettirmeye başlıyor. Ortalama 2-3 gün süren bu ağrılar vücudunuzun ve kaslarınızın oldukça iyi çalıştığını gösteriyor.
Kas sıcaklığı arttığında, kan akışı artar, hasar görmüş bölgeye taze oksijen ve iyileştirici besinler getirir. Bir havluyu ütüleyip veya biraz buharda tutup ağrılı bölgelere sarabilirsiniz. Böylelikle spor sonrası kas ağrısı büyük ölçüde azalabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Spora yeni başlayan kişilerin kondisyonları düşük olduğu için başlangıç aşamasında haftada 3-4 gün spor yapılması ve 3-4 gün dinlenilmesi ideal olacaktır.
Çoğunlukla uzmanlar her gün spor yapılacaksa kardiyo egzersizlerini haftada 5 kez, kuvvet egzersizlerini ise hafta 2 kez yapmayı önerir. Haftada 2 kez en az 12-15 dakika bir ağırlık ve direnç kullanarak kuvvet egzersizi yapmak büyük kaslarınız için çok faydalıdır. Yaş ilerledikçe kas kaybının yaşandığını unutmayın.
Kas Ağrısını Azaltma
Özellikle uzun süreli yapılan ya da yorucu geçen egzersizler sonrasında kas ağrısını hafifletmek için kas gevşeticiler büyük yardımcı oluyor.
Spora yeni başlamak: Bu ağrılar vücut ham olduğu için ortalama 2-3 gün sürebilir ancak egzersize devam ettikçe azalacaktır.
Hamlamaya eksantrik kasılmaların neden olduğu bilinse de mekanizması yani tam olarak neden olduğu henüz net değildir. Nedenin, kas liflerindeki lokalize mikro travmalar olduğu tezi ağırlıkla kabul edilmektedir. Ağır egzersizden 24 saat sonra bu zarar görmüş dokular hassaslaşır ve enflamasyon başlar.
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Basitçe söylemek gerekirse, ortalama bir yetişkinin kemiklerinin kütlesi, ekstra ağırlığa gerek olmadan kaslarını zorlayabilecek seviyededir. Minson, "Kaslara sürekli olarak yükleme yapmaya devam etmek için vücut ağırlığı egzersizlerinin yoğunluğunu artırma imkanı da vardır." diyor.
Yapılacak her sporun öncesinde mutlaka iyi bir ısınma ve germe yapılmalıdır. İyi ve doğru bir şekilde yapılacak ısınma ve germeler, sizi yapacağınız spora daha uygun hale getirir ve sakatlık riskini azaltır. Yorgun olduğunuzda ya da ağrınız olduğunda asla spor yapmamalısınız.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Kas ağrılarının sürekli bir hal aldığı ve kişinin hayatını olumsuz etkilediği bu kronik durumlara miyalji adı verilir. Miyalji halk arasında kas romatizması olarak da anılabilen bir durum olup genel olarak devamlı hale gelen ve birçok farklı nedeni bulunan kas ağrılarına verilen isimdir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Doktorun tavsiye edeceği kas gevşetici ve rahatlatıcı bir krem de hamlık ağrılarına iyi gelebiliyor. Kremin sağladığı rahatlatıcı etki bir sonraki antrenmanını daha rahat ve keyifli yapmanı sağlıyor.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili. Vücudun spora olan alışkanlığı ve kasların oranı da iyileşme sürecinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Kas ağrısı varken spor yapılabilir. Ancak, ağrınız olduğunda vücudunuza bir dinlenme süresi tanımanız gerekir. Çünkü vücut, uyku sırasında kendini çok daha iyi onarır.
Dinlenme: Baldır kas ağrısı yaşıyorsanız yürümekten veya koşmaktan kaçının. Ağrıyı zorlamayın, bu sorunu daha da kötüleştirebilir. Buz: Baldır kaslarınıza iki saatte bir 20 dakika buz torbası veya soğuk kompres koyun. Cildinize doğrudan buz uygulamayın.
Bireyin diyetinde çok az potasyum, kalsiyum veya magnezyum bulunması bacaklarda kas spazmı gelişmesine katkıda bulunabilir. Genellikle yüksek tansiyon için reçete edilen ilaçlar olan diüretikler de bu mineralleri de tüketerek kramp olmaya yol açabilir.
Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
Spora yeni başlayan herkesin ilk dört ila beş haftası, vücudu spor yapmaya adapte etme programlarıyla geçer. Vücuttaki kas kütlesinin uyanması, spor ezberi kazanması, akciğerlerin ve cildin spor temposuna uyum sağlaması için uygulanan adaptasyon süreci, sporcunun en hassas olduğu dönemdir.
Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir. Böylece daha çok yağ yakılır. Karın tokken spor yapıldığı takdirde, daha çok dekstroz (basit şeker) yakılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri