Magnezyum sitrat ve magnezyum malat formu bu ihtiyaç karşılayan doğru magnezyum formları olarak karşımıza çıkmaktadır. Sporculardaki magnezyum ihtiyacı sedanterlere göre yaklaşık iki kat fazladır bir başka deyişle harcanan enerji ile doğru orantılıdır.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir. Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır.
Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.69-74. Magnezyum; egzersiz yapan bireyler ve sporcularda, enerji metabolizması, membranlar arası taşıma, kas kasılması, hidrasyon, oksidatif stress ve immun fonksiyon gibi birçok biyokimyasal reaksiyonda görev yapan önemli bir mineraldir.
Volpe ve ark. tarafından yapılan bir derlemede, magnezyum takviyesinin sporcular için önemli bir elektrolit olduğu ve sıvı dengesi ve enerji metabolizması üzerinde önemli bir etkisi olduğu vurgulanmıştır. Magnezyum takviyesi, sporcunun performansını artırabilir ve yorgunluğu azaltabilir.
Magnezyum, aynı zamanda stresle baş etmek için de büyük önem taşıyor. Piyasadaki hemen her mineral takviyesinin magnezyum içermesinin nedeni de bu, zira spor yaparken kelimenin tam anlamıyla magnezyum yakıyorsunuz. Bu nedenle, günlük 420 miligram magnezyum takviyesi almanız uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Magnezyum vücut tarafından sentezlenemeyen ve besinler ya da takviyeler aracılığıyla mutlaka günlük olarak alınması gereken önemli bir mineraldir.
Diğer formların aksine enerji verir ve uykuyu kaçırabilir. O nedenle SABAH alınması gerekir. Çok geç değilse (18:00 öncesi) spor öncesi de alınabilir. Ama uykusuzluk olursa daha erken alın.
Kas içi magnezyumu en hızlı arttıran magnezyum formudur. Bu enerji etkisinden de faydalanmak için malat formunun uygun kullanım şekli kahvaltıdan 2 saat sonra alınması. Ayrıca spor gibi enerji ihtiyacının arttığı durumlarda spor öncesi veya sonrası da kullanımı tercih edilebilir. (7).
Uyku düzenleri bozulur, hafıza kaybı, kramplar, böbrek yetmezliği, öğrenme güçlüğü gibi etkiler ortaya çıkar. Magnezyumun vücutta fazla olması halinde, fazla miktar vücut tarafından uzaklaştırılabilir. Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, magnezyum fazlalığı ortaya çıkar.
Bunun haricinde spor sonrasında kasların onarılması, kas krampları, huzursuz bacak, kas ağrıları gibi şikayetlerde kullanım için de ideal formdur. Ayrıca oksalat metobolizmasında da olumlu etkileri olduğu için böbrekte kalsiyum oksalat taşı varlığında hastalar bu formdan yarar sağlayabilir.
Kas krampları: Magnezyum, kasların normal fonksiyonu için önemlidir. Magnezyum eksikliği, kas kramplarına yol açabilir. Yorgunluk ve halsizlik: Magnezyum, enerji üretim süreçlerinde rol oynar. Eksikliği, genel yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir.
Riskler: Şeker hastalığı, bağırsak hastalığı, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişiler, sağlık uzmanlarıyla konuşmadan evvel magnezyum takviyesi almamalıdır. Aşırı Doz: Magnezyum doz aşımının belirtileri; mide bulantısı, ishal, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü ve yorgunluğunu içerebilir.
Magnezyum sitrat, magnezyum glisinat, magnezyum malat gibi organik formlar çok iyi emilirken, magnezyum oksit, magnezyum klorid gib i inorganik formların emilimi çok azdır. Kas kramplarınız varsa magnezyum sitrat almalısınız.
Magnezyum Sitrat
Elementel 200 mg magnezyum içeren, emilimi yüksek sitrat formundaki takviyedir. “Magnezyum normal kas fonksiyonuna, elektrolit dengesine, normal enerji oluşum metabolizmasına ve yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.”
MAGNEZYUM SİTRAT: Kas ağrıları, kas krampları, tekrarlayan kas spazmları, kronik kabızlık halleri gibi durumlarda öncelikle tercih edilecek magnezyum formudur. MAGNEZYUM GLİSİNAT: Uyku sorunları, kronik stresle mücadele, âdet sancıları ve sakinleşme ihtiyacı durumlarında tercih edilmelidir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
Fazla magnezyum almak, ishal, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve halsizlik, düşük tansiyon, uyuşukluk, halsizlik ve zihinsel bulanıklık gibi istenmeyen etkilere sebep olabilir.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
Çinko: Bu mineral, sindirim ve bağışıklık sistemlerinde rol alan 300'den fazla enzim için gereklidir. Bu enzimlerin aracılığıyla vücudun güçlenmesine destek verir. Magnezyum: Magnezyum, enerji üretimi, kas ve sinir fonksiyonu da dahil olmak üzere vücuttaki yüzlerce kimyasal reaksiyonu destekler.
Magnezyum Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Magnezyum takviyesi alırken ve diğer tüm gıda takviyelerini kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mevcut bir sağlık probleminizin bulunup bulunmadığıdır. Özellikle ciddi bir böbrek rahatsızlığınız var ise hekiminize danışmanız çok önemlidir.
Magnezyum minerali, ne yazık ki vücut tarafından üretilmez. Bu nedenle de besinler yardımıyla bu mineralin alınması oldukça önemlidir.
Çinko, kasların büyümesine ve protein sentezine öncülük eden kritik bir mineraldir. ZMA takviyesi içerisinde bulunan magnezyum kemik sağlığı, metabolizma hızı ve kalp damar sağlığında işlev gösteren bir mineraldir.
Hücrelerin oluşumunu engellerken kemik yapıcı hücreleri destekler. Ayrıca magnezyum, D vitamininin kalsiyum emilimine yardımcı olur ve aktif formuna dönüştürülmesinde önemli bir rol oynar. Çinko ise kemiklerdeki mineral kısmını oluşturmakla görevlidir. Aynı zamanda kemik yapıcı hücreleri desteklemektedir.
Günlük alınması gereken magnezyum miktarı nedir? Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri