Magnezyum içeren besinler arasında; yağlı tohumlar, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri, muz, yulaf ezmesi, kabuklu patates ve tam tahıllı besinler yer alır. Bu besinlerin yanı sıra, kabuklu yemişler de magnezyum içeren besinler listesi içinde yer alır.
Magnezyum açısından zengin meyveler
Muz: Dünyanın en popüler meyvelerinden olan muzun içerisinde yüksek miktarda magnezyum bulunur. Kararında tüketmeniz durumunda, yeterli magnezyumu alabilirsiniz. Hurma: Dünyada üzerinde araştırmalar yapılan hurma, magnezyum açısından çok zengindir.
Buğday, arpa, yulaf ya da kinoa gibi temel besleyici gıdalar, tıpkı baklagiller gibi magnezyum bakımından güçlü takviyeler arasındadır. B vitamini ve lif oranı fazlasıyla etkili olan bu besinler sayesinde siz de hem pratik hem de hızlı bir şekilde magnezyum eksikliğine veda edebilirsiniz.
Magnezyum içeriği özellikle yüksek olan kuruyemiş türleri arasında badem, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
En çok kullanılan magnezyum çeşidi magnezyum sitrattır. Kolay emilimi sayesinde kabızlığı engelleyerek vücudun mineral ihtiyacını karşılar. Benzer şekilde magnezyum oksit de sindirim sorunları ve kabızlık tedavisinde ek takviye olarak verilebilir.
Günlük magnezyum ihtiyacının %30-40'ını karşılar. Kuruyemişler, badem, susam, kaju fıstık günlük magnezyum ihtiyacının %20'sini Kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %35 ini karşılar. Baklagiller, mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi, bezelye önemli miktarda magnezyum içerir.
Gastrointestinal nedenler. Crohn hastalığı , ülseratif kolit, çölyak hastalığı, Whipple hastalığı ve kısa bağırsak sendromu gibi bağırsak rahatsızlıklarında da magnezyum emilimi azalacağından dolayı hipomagnezemi görülebilir.
Kalp ve böbrek hastalığı olanlarda magnezyum çok tehlikeli olabilir. Magnezyumun normal insanlarda seyrek olsa da özellikle böbrek yetersizliği olanlarda komaya kadar gidebilen çok ciddi yan etkileri vardır.
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kuru kayısı, badem, karpuz, haşhaş tohumu, roka, şalgam, patlıcan, hurma, pırasa, kereviz, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, süt, yoğurt, kabuklu yemişler, muz, avokado, bitter çikolata, ay çekirdeği, susam, dil balığı, tam tahıl gevreği, sert sular doğal magnezyum ...
1- Siyah çikolata
En az %70 oranından kakao içeren siyah ya da bitter çikolata, 28 gramında 64 mg magnezyum içeriyor. Bu da günlük magnezyum ihtiyacının %16'sına denk geliyor.
Dean günde 600 mg magnezyum alınmasını, yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve muz yenmesini öneriyor. Aynı zamanda günlük D vitamini takviyesi alınmasını, böylelikle kalsiyumun daha iyi emileceğini, kemiklerin daha güçlü olacağını ve daha pek çok fayda görüleceğini belirtiyor.
Magnezyum sitrat: Uyku ve sakinlik için kullanmanız gerekiyor.
Magnezyumu gıda takviyesi alanlarda ya da magnezyum içeren ilaç kullananlarda magnezyum fazlalığı oluşabilir. Başlıca bulgular, ishal, karın krampları, yüzde kızarma, idrar kesesinin anormal dolması, bağırsak hareketlerinin durması, aşırı halsizlik, solunum zorluğu ve bulantıdır.
Magnezyum malat:
Bu formu özellikle kas ağrısı, güçsüzlüğü ve kronik yorgunluk problemi olan hastalara iyi gelir.
Fibromiyalji yaygın ve önemli bir sorun. Kas ve eklem ağrılarının bitmez ve tükenmez tekrarları, yorgunluk, uykusuzluk, depresif bir ruh hali problemin başlıca işaretleri. Fibromiyalji ağrılarından kurtulmak ve kas tutulmalarını önlemek istiyorsanız ilk tercihiniz magnezyumun malat formu olmalıdır.
Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir. Magnezyumun D vitamininin işlevi için yararlı olduğu bilinir.
Huzursuz bacak sendromunun gelişmesinde birçok neden olabilir ancak en önemli sebeplerden biri magnezyum eksikliğidir. Eğer kişiler gece uyutmayan ağrı şikayetleri yaşıyorsa mutlaka kan tahlili yaptırarak magnezyum değerlerine bakmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, sağlıklı bir birey günde ortalama olarak 280 ila 350 mg arasında magnezyum almalıdır. Bir kişinin günde vücut ağırlığının kg'ı başına ortalama 5 mg magnezyum gerekir) İnsanlar genellikle gıdalardan günlük gereken magnezyum miktarını alırlar ve takviye almasına gerek kalmaz.
Magnezyum Oksid tabletleri de denenebilir. Difenidramin, Meksiletin ve Benzodiazepidlerden de yararlanmanız da mümkündür. Kullanacağınız ilaca doktorunuzun karar verebileceğini sakın unutmayın. Bacak veya baldır krampları egzersiz yapanların ve sporcuların korkulu rüyasıdır.
Magnezyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan yorgunluk ve kas zayıflığı; zihinsel ve fiziksel bitkinlik, zayıflık ile kendini belli etmektedir. Kişide şiddetli ve kalıcı yorgunluk ile kendisini belli eden durum bir sağlık probleminin işareti de olabilmektedir.
Günlük alınması gereken magnezyum miktarı nedir? Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Ek olarak yüksek diyet lifi, fitat, oksalat ve fosfat alımları, Magnezyumun katyonlarını bağlayarak emilimini azaltır. Bu nedenle tahılların, ıspanak gibi bazı yeşil yapraklı sebzelerin ve süt, yoğurt, işlenmiş peynir gibi besinlerin çok yüksek miktarlarda tüketilmesi magnezyum emilimini azaltabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri