Laktoz içermeyen süt ürünleri laktoz intoleransı olan sporcular için de iyi bir seçenektir. Aromalı süt ve tatlılar süt sevmeyen sporcular için bir alternatif olabilir. Süt ürünlerinin taşınabilir ve uzun bir raf ömrüne sahip olması yolculuk yapmak zorunda olan sporcular için iyi bir gıda tercihidir.
Genellikle yarım yağlı süt her türde sporcu için kullanmasını önerdiğimiz süt çeşitidir. Fakat çok zayıf olanlar için tam yağlı süt kullanmak, fazladan yağlar ile kilo artışı sağlamaktadır. Özel bir diyet yapıyorsanız da yağsız ve laktozsuz süt kullanabilirsiniz.
En doğal ve sağlıklı kalsiyum kaynağı olan süt, spor esnasında terleme yoluyla kaybedilen vitamin ve mineralleri yerine koymaya destek olacak önemli bir içecektir. Spor performansına olumlu katkı sağladığından, düzenli olarak egzersiz yapan bireylerin süt içmeleri tavsiye ediliyor.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme alışkanlıkları geliyor. Uzmanlar, spor sonrası kaybedilen protein, mineral ve vitaminlerin kazanılması için günde en az 500 ml süt içilmesi gerektiği uyarısı yapıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Proteinli süt, ara öğünlerde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Spor yapanlar spordan önce veya sonra bu besini yüksek protein sağlaması açısından tüketebilirler. Özellikle spordan sonra tüketilmesi kas geliştirmek için spor hocaları tarafından önerilmektedir.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Özellikle çocuklar ve sporcular için sütün önemi göz ardı edilemez. Laktoz intoleransı nedeniyle süt içmek istemeyen çocuklar ya da sporcular için laktozsuz süt hayatı çok kolaylaştırır. Normal sütten kaynaklı bulantı, şişkinlik, gaz gibi sindirim sıkıntılarını yaşamadan aktivitelerini sürdürebilirler.
Tüm bu nedenlerle egzersiz sonrası toparlanmada ve istenen kas kitlesine ulaşmada, egzersiz sonrası süt tüketimi çok önerilmekte, süt ile birlikte ayran ve yoğurt gibi süt ürünlerinin de bu etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir. Özellikle antrenmandan hemen sonra 200 ml süt içmeyi unutmayın.
Bunun dışında protein sütleri özellikle ara öğün veya ana öğünlere destek olarak da tercih edilebilir. Yüksek protein içeren besinlerin tamamında olduğu gibi proteinli sütler de kan glukoz seviyesini kontrol altında tutarak uzun süre tok kalmaya yardımcı olur, bu sayede kilo kaybetme ve koruma süreçlerini destekler.
Bir bardak (250 ml) Pınar Protein Süt günlük protein gereksiniminin yaklaşık %26'sını karşılar. %80 kazein ve %20 whey protein içeriği ile vücutta gıdalardan enerji elde edilmesini düzenler ve hasar görmüş kasların onarımında, kas dokusunun gelişmesinde ve sağlıklı olmasında önemli rol oynar.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir. Bu sürede vücut kendini hızla toparlayacak ve bir sonraki antrenman için hazır hâle getirecektir.
İçim Fit spordan önce enerji kaynağı, spordan sonra kas gelişimine yardımcı olması için tüketilir.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
1 bardak süt(yağsız) içeriğinde 11.04 gram karbonhidart ve 5.62 gram protein bulunur. 1 bardak sütte(yağsız)0.22 gram yağ bulunur. 1 bardak süt(yağsız) 74 mg sodyum, 260 mg potasyum ve 0.02 mg demir bulunur.
Deri kalınlığı ,yağ oranınızın artışı ,genetik faktörler ,beslenme tarzınız gibi faktörlere bağlıdır . Yani buradan süt deriyi kalınlaştırır, içmeyin anlamı çıkmaz sonuç olarak litrelerce değil daha az süt ve antrenmanlardan daha fazla verim almak.
Laktozun basit şekerlere parçalanması, laktozsuz sütün normal sütlere kıyasla daha şekerli bir tada sahip olmasına yol açar. Laktozsuz süt kalori ve besin değeri açısından normal sade sütlerle eşdeğerdir. Bu nedenle ek katkı maddeleri ya da şeker ilavesi barındırmaz.
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Laktozsuz süt kilo aldırır mı sorusunun cevabı merak edilen diğer bir konudur. Laktoz, sütün içerisinde bulunan şeker çeşididir. Laktozsuz süt kilo aldırmaz. Diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İnek, koyun ve keçi sütleri arasında en yoğun miktarda kazein içeren süt, koyun sütüdür. Protein içeriği yüksek sütlerin hazırlanması için bu sütlerin arasından en verimli olanlar toplanır ve kazein üretimi için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri