Ana öğününüz; et grubu( et, tavuk, balık, peynir, yumurta) + ekmek grubu (pilav, makarna, ekmek, patates) + az yağlı salata içersin. Spordan yarım saat ile bir saat öncesinde ise bir ara öğün olsun. Taze meyve ve yoğurt olabilir. Spor öncesi yeterli sıvı tüketmeli, yaklaşık 500- 550 ml su içmelisiniz.
Simit, hamur işi yani basit karbonhidrattır. İdmandan 1,5-2 saat önce komplex karbonhidrat alıp, idmana 45-60 dakika yersen basit karbonhidrat yerine birşey olmaz. Ama antremanda mideyi dolu tutmamaya özen gösterin.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
İlgili 41 soru bulundu
Sporcuların da üç ana, üç ara öğün tüketerek artan enerji ve besin öğelerini karşılaması önerilir. Genel bir ilke olarak antrenman ve müsabakadan 3-4 saat önce ana öğün tüketilmesi sindirim için gerekli süreyi sağlaması açısından önemlidir.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Sonuç olarak aç karnına yapılan antrenmanlarda, daha fazla yağ yakımı gerçekleşmektedir. Fakat böyle bir program zorlayıcı ve sağlığınıza zarar vereceğinden, güzenli sayılmamaktadır. Sizi halsiz, ani enerji kayıpları ve daha ciddi hastalıklara götürebilir.
Her gün spor yapmak kasların çok fazla yorulmasına ve dinlenip güçlenmeye zaman bulamamasına neden olur. Kaslarınız sizin zannettiğiniz gibi çalışırken değil dinlenirken güçlenir. Ayrıca güçlenmeyen kaslar (özellikle spora yeni başlandıysa ya da uzun süredir spordan uzak kalındıysa) sakatlanmalara da neden olabilir.
Vücudun birçok organı için yakıt niteliğinde su da spor öncesi ideal miktarlarda içildiğinde sporun verimini arttıracak bir yöntem. Kaybettiğiniz her yarım kilo için kilo oranınıza göre 2 veya 3 bardak içme suyu tüketmeniz gerekiyor.
Su ve Spor: İkisi de Birbirini Etkiliyor. Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek, spor esnasında oluşabilecek susuzluğu geciktirdiği için egzersizden 2 saat önce 500 ml su içilmelidir12.
Spora başlarken öncelikle yapılması gereken, ısınma egzersizleridir. Böylece kaslarınızın esneklik oranını spor öncesinde artırabilirsiniz. Hareketleri yapmanız kolaylaşır ve spordan daha yüksek verim alabilirsiniz. Aksi halde kas yırtılması, kas daralması gibi problemlerle karşı karşıya kalmak mümkündür.
Aşırı egzersiz yapmak aşırı stres hormonlarının artışına neden olabilir. Ağır sportif faaliyetlerin kalıcı ritim bozukluklarına neden olabilir. Bel fıtığı, kemik erimesi, menisküs, bağ yaralanmaları, kas problemleri gibi durumlarda hastalığın daha fazla ilerlemesine neden olabilir.
Metabolizma hızlı olduğunda enerji ihtiyacı artar ve buna bağlı olarak da yağ yakımı daha fazla olur. Bu sebeple metabolizmanın hızlandırılmasında dengeli ve doğru bir şekilde beslenmek önemlidir. Bununla birlikte düzenli ve bilinçli yapılan spor ve egzersizler özellikle kardiyo yapmak metabolizmayı hızlandırır.
Haftada en az bir kez uzun kardiyo egzersizi yapmalısınız. Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
Sabah saatlerinde yapacağınız spor, yağ yakımı için oldukça önemli bir etkiye sahip. Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur.
En hızlı zayıflatan spor, en çok kalori harcatan olarak sayılmaktadır. Farklı kasların bir arada çalışması, daha fazla enerji harcanmasını tetiklemektedir. Bize göre en faydalı sporun yüzme olması da bu sebeptendir. Her mevsim yapılabilecek bir spor olan yüzme, kapalı ve açık ortamda yapılabilmektedir.
1-Boks İki oyuncunun hakem gözetiminde karşılıklı yumruklaştığı ve birbirlerini nakavtla ya da puanla yenmeye çalıştıkları spor dalıdır.
En temel hareketlerden biri olan squat ile kalça, karın ve bacak kaslarının yanında bütün vücudunu harekete geçirebilirsin. Squat sayesinde özellikle kalça ve bacak bölgende fark edilir derecede sıkılaşma elde edebilirsin.
İdeal bir sporcu kahvaltısı yulaf, yumurta, peynir, ve süt gibi protein kaynakları olmadan düşünülemez. Yulaf, yüksek oranda protein barındırmasının yanı sıra, lifli bir besin olduğu için tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar. Yumurtanın beyazı saf protein kaynağı, sarısı ise sağlıklı yağ deposudur.
Karbonhidratlar. Bir diyetin vazgeçilmez besin ögesi ve vücudun temel enerji kaynağıdır. Sporcu diyetinin de en önemli bileşenidir. Pilav, makarna, ekmek, sebze ve kurubaklagil gibi kompleks karbonhidrat kaynakları sporcuların beslenme programında mutlaka bulunmalıdır.
Akşam yemeği: Spor yapıyorsanız protein ihtiyacınızı mutlaka akşam yemeklerinde karşılamalısınız. Hindi, balık, tavuk, barbunya ve çeşitli baklagiller akşam yemeğinizi oluşturabilir. Baharat kullanımı miktarı yönünden diğer vücut tiplerinden daha şanslısınız diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri