Burun Estetiği Sonrası Nefes Alma Ne Zaman Düzelir? Burun estetiği ameliyatından sonra nefes alma ilk birkaç gün boyunca zor olabilir. Ancak, iyileşme süreci devam ettikçe burun dokuları da toparlar ve nefes alma genellikle birkaç hafta içinde düzelir.
Alerjik bir nefes sorunu olan kişilerin estetik burun ameliyatı sonrası nefes sorunları devam edebilir . Alerjinin cerrahi ile düzeltilebilen bir sorun olmadığını ve burun içindeki yapıları uyarıp şişiren toz, polen, tüy gibi alerjenlerle ile karşılaştıkça nefesin bozulacağını akılda tutmak lazımdır.
Ameliyat sonrası ilk saatlerde burundan iyi nefes alırken, burun içi ödem, şişlikler nedeniyle akşama burun tıkanıklığı başlar. ilk hafta bu beklenen ve doğal bir durumdur ve geçicidir. Burun içine günde 2 kez krem ve 3-4 kez sinomarin deniz suyu yapılmalıdır. Burun tıkanıklığına bağlı boğaz kuruluğu olacaktır.
Burundaki şekil bozukluklarının nefes almayı ciddi oranda etkilediğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, önemli bilgiler verdi. Bu sorunlar hem sağlıklı bir şekilde nefes almayı engelliyor hem de estetiği bozuyor.
Nefes alma problemlerinin başlıca sebepleri burun eğriliği ve burun etidir. Burun eğriliği yani deviasyon, toplumda neredeyse %50 oranında görülen fakat ciddi bir rahatsızlık hissedilmediği sürece müdahale edilmeyen bir nefes darlığı sebebidir. Bu sorunun çözümü ise burun estetiği ameliyatı olmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Ameliyat sonrası ilk 1-2 hafta burundaki iyileşmekte olan bölgeler, kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. Burun spreyi ve nemlendirici damlaları düzenli kullanmanız bu süreci rahat atlatmanızı sağlayacaktır. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve burun normal sağlığına kavuşacaktır.
Burun ameliyatı sonrasında burnun iç katmanları arasında bir iyileşme dokusu (skar) oluşur. Bu doku ilk başta serttir ve dokuda çekintilere, özellikle burun kanatları arasında minör asimetrilere sebep olabilir. Skar dokusu 9-12 ay içinde oldukça incelir ve yumuşar.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Burun tıkanıklığı, burun dokularını tahriş eden bir etkenden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir.
Yatma Şekli. Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
* Ameliyattan sonraki ilk 3 ayda zaman zaman burnunuzda tıkanıklık ve nefes alma problemi, burun içinde kuruluk, burnunuz sabah kalktığınız zaman şiş ve ucunun hissiz olması görülebilir.Telaşlanılacak bir durum yoktur bu şikayetleriniz zamanla geçecektir.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.
Çünkü aşırı sıcak ve buhar kan damarlarını genişletir ve bölgede istenmeyen kanamalar oluşmasına sebebiyet verebilir. Operasyon sonrası sümkürmek kanamaya neden olabilir. Bu nedenle operasyondan sonra en az 1 ay sümkürme yapılmamalıdır.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Genellikle ameliyat sonrası ilk birkaç gün içinde ödem ve şişlik nedeniyle nefes almak zorlaşabilir. Ancak bu durum geçici olup 1-2 hafta içerisinde önemli ölçüde iyileşme gözlenir. Tamamen normal nefes almaya dönüş süresi ise yaklaşık 3 ila 6 ay arasında değişebilir.
- Burnunuzdan 4 saniye uzunluğunda bir nefes alın ve içinizden sayın. - Nefesinizi 7 saniye boyunca tutun. - Ağzınızdan güçlü bir şekilde 8 saniye uzunluğuna nefes verin. - Bu döngüyü 4 kere tekrar edin.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Dispne yani nefes darlığı, alınan nefesin yetmemesi hissi olarak tanımlanabilir. Nefes darlığına neden olan hastlıklar; * Astım: Astımdaki nefes darlığı tipiktir. Yani devamlı, sürekli olarak devam eden bir nefes darlığı değildir. Zaman zaman ataklar olur.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
Burun kemiği eğriliği hastalarda kilo artışına ve kilo verememeye neden olabilir.
*Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir. *Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.
Ayrıca gülerken dikişlere zarar verebileceğini düşünen çok fazla hasta ile karşılaşmak mümkündür. Operasyondan sonra gülmek ya da konuşmak burun şekli için tehlike yaratmıyor. Dolayısıyla gülerken dikişlerde de hasar meydana gelmiyor.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
En iyi şekilde bakılması ve iyileşme sürecine çok dikkat edilmesi sayesinde burun estetik ameliyatından sonra 1 sene içerisinde toparlanır. Yani en son görüntünün net bir şekilde anlaşılabilmesi için 1 yıl cevabını vermek doğru olacaktır. 6. aydan sonra sonuca en yakın görünümleri elde etmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri