Kas ağrılarının temel sebebi laktik asittir. Spor sonrası birikerek kaslarda ağrıya sebep olan laktik asidi dağıtman için en etkili yol su içmekten geçiyor. Egzersiz sırasında ve egzersiz sonrasında bolca içeceğiniz su spor sonrası ağrılarınız için oldukça etkili oluyor ve ağrılarınızı en aza indiriyor.
Buz torbası, soğuk jel kompres vb. ürünlerle ile soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Cildinize direkt olarak buz koymamanız gerektiğini de hatırlatalım. Kas ağrılarını rahatlatan en faydalı yöntemlerden diğeri ise masajdır. Masaj sayesinde DOMS ağrıları azalacağı gibi kas performansı da gelişebilir.
Egzersiz sırasında kaslara fazla yüklenmek ve bu yüklenme sonucunda oluşan kas hasarları beraberinde ağrıyı getiriyor. Uzman görüşlerine göre, egzersiz esnasında kaslar çok fazla fiziksel stres yaşıyor. Bu sebeple hafif kas ağrısı, aslında fiziksel aktivitenin doğal bir sonucu olarak meydana geliyor.
Kas ağrısı varken spor yapılabilir. Ancak, ağrınız olduğunda vücudunuza bir dinlenme süresi tanımanız gerekir.
Bilgi her zaman bir güç ve acının nedenini belirlemek hızlı bir şekilde iyileşmenin ya da acıyı bir süreliğine durdurmanın anahtarı. Spordan sonra kas ağrısı genellikle 72 saate kadar sürebiliyor, bu nedenle kaslarındaki ağrı hissinin bir hafta veya daha fazla sürdüğünü fark edersen bir zorlanma yaşıyor olabilirsin.
İlgili 26 soru bulundu
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Spora yeni başlayan kişilerin kondisyonları düşük olduğu için başlangıç aşamasında haftada 3-4 gün spor yapılması ve 3-4 gün dinlenilmesi ideal olacaktır.
Kas ağrılarının temel sebebi laktik asittir. Spor sonrası birikerek kaslarda ağrıya sebep olan laktik asidi dağıtman için en etkili yol su içmekten geçiyor. Egzersiz sırasında ve egzersiz sonrasında bolca içeceğiniz su spor sonrası ağrılarınız için oldukça etkili oluyor ve ağrılarınızı en aza indiriyor.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Spor yaptıktan sonra kaslar sertleşir ve az da olsa ağrı hissedilir. Özellikle az spor yapan ya da bir süre ara verdikten sonra spora yeniden başlayan insanlar daha fazla ağrı hisseder. Bu durumun sebeplerinden biri kaslarda biriken kimyasal maddelerdir.
Spor sonrası oluşabilecek kas ağrısı gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı olarak da bilinir. Bu ağrı birkaç saat içerisinde ya da 1 gün sonra da görülebilir. Bu kompresi yapmak, soğuk jelden yararlanmak ve soğuk spreyden yararlanmak spor sonrası kas ağrısına iyi gelir.
Karbonhidrat ve protein bakımından zengin içecekleri tüketerek kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte kalori yakımını hızlandırabilir, spor sonrası yorgunluğu azaltabilirsiniz. Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir.
Kas ağrıları, genellikle 72 saatte ortadan kalkar; ancak, 1 haftaya kadar sürebilir. Eğer dayanılmaz düzeyde ağrınız varsa; kaslarınızda sıradan hamlık ağrısı dışında bir gerilme hissediyor veya ağrı duyuyorsanız kaslara veya eklemlere yanlış bir hareket sonucu zarar vermiş olabilirsiniz.
Hamlama ağrısı yaşayan bireylerin soğuk bir duş alması iyi gelecektir. Saunaya gitmek ve vücudu yumuşatmak, hamlama ağrılarına iyi gelen bir yöntemdir. Hamlama ağrılarına direkt olarak ilaç kullanmak, sağlıklı bir yöntem değildir. Bireyler ilk olarak soğuk bir duş alarak dinlenmeye çekilmelidir.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Spor yapmak cildinizi de güzelleştirir. Terlemek detoks etkisi yaparak zararlı toksinlerin vücudunuzdan atılmasına yardımcı olur; hormonlar, artan oksijen seviyesi ve kan akışı sayesinde cildiniz daha canlı ve sağlıklı görünür.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Spor sonrası ağrıları mutlaka dinlenme ile geçer. Kendinize spor sonrası 9-10 saat uyku vakti ayırın. Uyku esnasında bırakın hücreler görevini yapsın, hem kasları tamir etsin hem de kaslarınızı geliştirsin. Dinlenme sürenizi çok da fazla uzatmamaya dikkat edin.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Yeni başlıyorsanız, muhtemelen haftada bir günlük programla bile hemen sonuç görebilirsiniz. Ancak, düzenli spor yapıyorsanız ve haftada birden fazla egzersiz gününe alışkınsanız, ilerleme kaydetmek için programınızı yoğunlaştırmanız ve haftada dört ila beş gün çalışmanız gerekebilir.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri