Spor-yürüyüş öncesinde içilen Türk kahvesi, egzersiz esnasında çok daha fazla kalori yaktığı ayrıca belirtilmektedir. Sabah uyanında sirkeli su içmek, metabolizmanın hızlanmasında büyük bir öneme sahipken spordan önce içilmesi de kas oluşumunu destekler ve yağ yakımını hızlandırır.
Az Yağlı Süt ve Yulaf Ezmesi: Yulaf ve süt iki harika enerji kaynağı olduğu için, bir kase az yağlı süt ile birlikte birkaç kaşık yulaf ezmesi tüketmek hem sabah sporu öncesinde hem de günün geri kalanında enerjik hissetmene yardımcı olur.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kas yapmak veya vücudunuzun proteine ihtiyacı olmadığını düşünüyor ve sağlıklıysanız, sabah aç karnına spor yapabilirsiniz. Fakat vücut gün içinde daha fazla acıkacak ve daha fazla besin tüketmek isteyecektir. Buna engel olduğunuzda, işte o zaman ciddi miktarlarda kilo verebiliyor olacaksınız.
Maden suyunu ister antrenman öncesinde istersen de sonrasında tüketebilirsin. Antrenman öncesinde karbonhidrat içeren besinlerle karıştırabilir, egzersiz sırasında ihtiyaç duyabileceğin enerji ve elektrolitleri depolayabilirsin. Antrenman sonrası ise vücut su ve elektrolit kaybı yaşar.
Aç durumda yapılan aerobik egzersiz, tok halde yapılan egzersize göre daha yüksek yağ oksidasyonuna neden olur. Yağ oksidasyonu, yağın vücut için yakıta dönüştürülmesidir. Aç karnına egzersiz yapmak, vücudunuza bu yağ depolarına girme şansı verir ve böylece kilo kaybına yol açar.
SABAH EGZERSİZİNDEN ÖNCE MUTLAKA KAHVALTI YAPIN
Bu konuda yapılmış araştırmalar, egzersiz öncesi yapılan öğün sayesinde daha iyi ve daha uzun süre performans sergilendiğini gösteriyor. Sporcular üzerinde yapılmış birçok çalışma bunu destekliyor.
Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir. Bunun nedeni gece boyunca uykuda tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmış olmasıdır.
Bu nedenle enerjik olmak için yapılması gerekenler arasında su içmek, önemli bir yer tutar. Yeterince su içmemek, kendinizi genel olarak iyi hissetmemeye ve yorgunluğa sebep olabilir. Gün boyunca yeterince su içmek, yorgunluk hissinin hafifletilmesine ve enerji oluşumuna katkı sağlar (1).
Günde 10-15 bardak su içilmelidir. Sporcular genel olarak karbonhidrattan zengin besinlerle beslenmeli, günlük aldıkları protein ve vitamin-mineral alımları yeterli olmalı, yağdan gelen enerji spor yapmayan bireylere göre daha az olmalı, tükettikleri sıvı miktarı da daha fazla olmalıdır.
1. Sirkadiyen ritme göre, insanların fiziksel olarak en güçlü ve en enerjik olduğu saatler 13 ile 18 saatleri arası. Bu saatler arasında yapılan antrenmanlardan oldukça yüksek bir verimlilik elde ediliyor. 2.Çalışmalar, kas gücü ve sprint yeteneklerin öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyor.
Uzmanlar özellikle sabahları, kahvaltıdan 15-20 dakika önce limonlu ılık su içmeyi tavsiye ediyor. Limonlu su yağ yakmaya yardımcıdır. Özellikle karın ve bel bölgesindeki yağları eritir. Limonun içindeki vitamin ve mineraller vücut için çok faydalıdır.
Metabolizma hızlı olduğunda enerji ihtiyacı artar ve buna bağlı olarak da yağ yakımı daha fazla olur. Bu sebeple metabolizmanın hızlandırılmasında dengeli ve doğru bir şekilde beslenmek önemlidir. Bununla birlikte düzenli ve bilinçli yapılan spor ve egzersizler özellikle kardiyo yapmak metabolizmayı hızlandırır.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Eğer yağ yakmak için spor yapılıyorsa, genellikle sabah saatlerinin tercih edilmesi daha sağlıklı olarak bilinir. Kas kütlelerinin korunması amacı ile yapılan sporlar ise gün içinde saat fark etmeksizin yapılabilir.
İnsan vücudu ışıkla tetikleniyor ve sabahları güneşin doğmasıyla vücut da uyanıyor. Günün ilk saatlerinde hızlanmaya başlayan ve öğleden önceki saatlerde maksimuma ulaşan metabolizma hızı sebebiyle uzmanlar sporun sabah saatlerinde yapılmasını öneriyor.
Cengiz Köksal, “Kalp, şeker ve tansiyon hastaları için spor, uyanır uyanmaz yapılacak ilk iş olmamalı” uyarısında bulundu. Prof. Dr. Cengiz Köksal, sabah hemen uyandıktan sonraki ilk 3 saat içerisinde spor yapmanın da riskli olduğunu belirtti.
Genel sağlık, sindirim desteği ve keyif için içiyorsanız: Sodyum alımını çok abartmadan en yüksek magnezyumu alabileceğiniz ürünü hedeflemenizi öneririm. Bu durumda yine Kızılay Erzincan, Uludağ, Beypazarı ve (bol bol içerim diyorsanız) San Pellegrino ile Akmina en iyi seçenekler.
Yıldız, spor sırasında ve öncesinde yeteri kadar su almanın çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Yıldız, "Spordan 1 saat kadar öncesinde 500-600 ml su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Spor sırasında vücut su kaybeder. Bu açığı kapatmak için spor sonrasında da yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır.
Karbonhidrat ve protein bakımından zengin içecekleri tüketerek kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte kalori yakımını hızlandırabilir, spor sonrası yorgunluğu azaltabilirsiniz. Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri