Caiz olup olmayışında iki kriter var. Biri sarhoş edip etmemesi, ikincisi ise vücuda zararı var mı yok mu? Bu içeceklerin sarhoş edici özelliği yok ancak bu içecekler insan vücuduna doping yaparak zarar veriyor. İnsan gücüne zarar veren her şey günahtır.
30 Haziran 2017 Resmi Gazetede değişikliğe uğrayan tebliğin 5. Maddesi ç bendinde “Enerji içeceklerine bileşen olarak etil alkol ilave edilmez.
Bunları içmenin sakıncası var mı, dinimizce hükmü nedir? Değerli kardeşimiz, Kafeinli içecekler kullanmak caizdir.
Enerji içeceği haram mı diye soranlar şunu bilmelidir ki, dinimizde sağlığı tehdit eden her yiyeceğin ve içeceğin tüketilmesi haramdır.
Bu bağlamda içerisinde kafein bulunan enerji içecekleri haram değildir.
İlgili 40 soru bulundu
ç) Enerji içeceklerine bileşen olarak etil alkol ilave edilmez. Ancak ürünü oluşturan bileşenlerin çözündürülmesi, taşınması gibi işlemlerde kullanılabilen, bileşenlerde doğal olarak bulunabilen, üretim aşamasında oluşabilen ve son ürüne taşınan etil alkol miktarı en fazla 3,0 g/L olur.
Buna göre, dinen necis sayılması, haram olan şeyleri özendirmesi, içki üretimine ve tüketimine destek olması nedeniyle “alkolsüz” olarak isimlendirilse dahi bira tüketimi caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Enerji içeceklerinin cinsel gücü artırıp, artırmadığı bilinmiyor. Buna daha çok plasebo, yani yalancı psikolojik etki denir. Sizin durumunuzda da böyle bir etki olabilir. Bu gerçek ve kalıcı bir etki değildir.
Bir kimseye kahve ve çayın fazlası zarar veriyorsa az içmeli, azı da zarar veriyorsa hiç içmemelidir. Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Red Bull enerji içeceği yoğun çalışan, hareketli bir hayatı olan ve ek enerjiye ihtiyaç duyan sporcular, öğrenciler, uzun mesailer yapan ofis çalışanları, uzun yol şoförleri gibi çok farklı meslekten kişinin sıklıkla tükettiği bir içecektir.
Caiz olup olmayışında iki kriter var. Biri sarhoş edip etmemesi, ikincisi ise vücuda zararı var mı yok mu? Bu içeceklerin sarhoş edici özelliği yok ancak bu içecekler insan vücuduna doping yaparak zarar veriyor. İnsan gücüne zarar veren her şey günahtır.
Böyle bir kefirin içilmesinde dinen bir sakınca yoktur. Fakat %0,5 derecede alkol ihtiva edecek derecede mayalanmış kefirin içilmesi ise caiz değildir. Çoğu sarhoşluk veren bir şeyin, az miktarı da haramdır.
Sık alkol tüketen bireylerde, protein sentezinden ve kaslardaki gerilmelerden kaynaklı olarak vücut yapılarında deforme ve bozukluklar meydana gelebilir. Sporcuların alkolden uzak durması gerektiğini savunan uzmanlar için bu durum, en önemli sebeplerin başında yer almaktadır.
Tamamen alkolsüz bir içecek olan Monster'ın 18 yaş altı kullanıcılar için sakıncalı olmasının nedeni içerdiği kafein, taurin gibi enerji verici ve uyarıcı maddelerdir.
Sporcu içecekleri terle kaybedilen sıvının yanı sıra, mineral ve enerjinin bir kısmının da kazanılmasına yardımcı olur. Antrenman yoğunluğunuz fazlaysa ve sıcak havada uzun süreli egzersiz yapıyorsanız, suyun yanında sporcu içeceği tüketmenin yararları olduğu bilinmektedir.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Hafif bir alkol tüketimi, libidoyu ve rahatlığı arttıracağı için daha keyifli seks yapılmasına olanak sağlar. Özellikle şarap, likör, absinthe ve bira, seksten önce az miktarda tüketildiği takdirde sekse iyi gelir.
Listede bazı içecek ve çikolatalarda kullanılan "Sildenafil sitrat" isimli ilaç etken maddesi dikkat çekti. Uzmanlara göre, cinsel performans artırıcı özelliği olan bu maddenin bilinçsiz tüketilmesi, kalp rahatsızlıklarına ve hatta aşırı kullanımda ölüme neden olabilir.
- Cips olsun ve buna benzer kıraker gibi birçok şey tüketiyorum, onları hayatımdan çıkarmam mı gerekiyor? - Bu devirde yeme içme konusunda bir müslümanın yapması gereken nedir? Değerli kardeşimiz, Tıbbın zararlı dediği her şey haram olmaz, böyle bir genel hüküm isabetli değildir.
Kur'ân, sarhoş eden alkollü içkileri kesin olarak yasaklamıştır. İmamı A'zam'a göre sarhoş etmeyen az miktardaki alkol içeren içkiler (bira gibi) haram değildir.
Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir. Aynı şekilde bütün sarhoş ediciler de pis şeylerdendir.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Hz. Peygamber (s.a.s)'in çeşitli hadisleri bu konuda uygulama esaslarını gösterir: "Her sarhoşluk veren şey şaraptır ve her sarhoşluk veren şey haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri