Böğürtlen, patlıcan, kırmızı pancar ve yabanmersini gibi mor renkli besinler, yorucu fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan serbest radikallerden korunmayı sağlar.
Fazla Miktarda Yağ ve Tuz İçeren Besinler
civarında tuza ihtiyacı vardır. Fazla alınması halinde vücut ödem yapmaya başlayacaktır, aynı zamanda tansiyon, böbrek hastalıkları gibi sorunlara yol açmaktadır. Fazla yağ özellikle donmuş yağlı gıdalar vücutta yağ depolamasına sebep olur.
Sporcular için en önemli mineraller kalsiyum ve demirdir. Kalsiyum kan pıhtılaşması, sinir iletimi ve kalp atımının denetiminde görevlidir. Süt, yoğurt, peynir, yağlı tohumlar, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum kaynağı besinler arasındadır. Demir minerali ise kaslara oksijen taşınmasında görevlidir.
TURPGİLLER: Roka, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar gibi sebzeler bir sporcunun beslenme planının olmazsa olmazları. İçerdikleri, antioksidan, posa ve bazı başka önemli maddeler sayesinde atletik performansı desteklemek açısından çok değerliler.
İlgili 36 soru bulundu
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Birinci yol olarak, ilk önce yağ yakmak ve yağ miktarınızı belli bir seviyeye getirdikten sonra kas kütlenizi arttırmak veya ikinci yol olarak yağ seviyenizle ilgilenmeyip direk kas kütlenizi arttırmak. Sonrasında kas kütleniz belli bir seviyeye ulaştığında, yağ seviyenizi azaltmak olacaktır.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Patlıcanın insan sağlığındaki yerinin diğer sebze türlerinden küçümsenmeyecek düzeyde olduğu bilinmektedir. 100 gr patlıcanın kalori değeri 24'dür. 100 gr patlıcanda 1.1 g protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır.
Patlıcan yemeğinin 1 porsiyonu (370 gr) 130 kaloridir. Patlıcan yemeğinin 100 gramı 3.25 gram karbonhidrat, 1.07 gram protein, 1.93 gram yağ, 2.07 gram lif içermektedir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Yani vücudunda normale göre daha fazla yağ bulunan birisi, bu yağları eritmeden direkt olarak kasa dönüştüremez. Fakat bu husus, göbekli insanların kas yapamayacağı anlamına gelmez.
Spor yapan kişiler günlük enerjilerinin yaklaşık yüzde 20'sini yağlardan sağlar. Karbonhidrat içeren tam tahıllı besinler, makarna, pirinç, bulgur, karabuğday, kinoa, sebze ve meyve gibi besinlerin uygun miktarlarda tüketilmesi egzersizden en yüksek faydayı sağlayabilmek için oldukça önemli.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
Sütün sporcular için avantajları
Süt ve yarı-katı süt ürünleri de (yoğurt, tatlı, vb.) spor sonrası oluşan sıvı kaybına karşı rehidrasyona (kaybedilen sıvıyı yerine koyma) yardımcı olarak vücuda sıvı ve elektrolit (sodyum ve potasyum) sağlar.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Genellikle yarım yağlı süt her türde sporcu için kullanmasını önerdiğimiz süt çeşitidir. Fakat çok zayıf olanlar için tam yağlı süt kullanmak, fazladan yağlar ile kilo artışı sağlamaktadır. Özel bir diyet yapıyorsanız da yağsız ve laktozsuz süt kullanabilirsiniz.
Karbonhidrat, kas gelişimi sağlamak için harcanan enerjinin vücuda yeniden kazandırılması ve bir tür yakıt olarak kullanılması için gereken besini sağlar. Tam tahıllı ve tam buğday ekmekleri sağlıklı karbonhidrat bakımından zengin gıdalardır. Bu nedenle yeterli miktarda ekmek tüketmek kas gelişimi için önemlidir.
3. Sporcularda antrenman sonrası et tavuk ya da balık ile tüketilen bulgur pilavı kas onarım hızını artırarak vücudun gelişmesinde önemlidir. 4. Bulgur pilavı gibi Glisemik indeksi düşük gıdaların tercihi uzun süreli açlıklarda tok kalmamızı destekler.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri