- Tüysüz olmak, daha pürüzsüz bir yüzeye izin verdiği ve yağların kıllarla tıkanmasını önlediği için spor masajına yardımcı olur. Aynı zamanda vücut tüylerinin alınması sporcunun kir ve teri vücudundan daha kısa sürede temizleyebilmesine izin verir.
Performans ve konfor. Yüzme ve atletizm gibi saliselerin bile önemli olduğu spor dallarında vücut tüyleri sürtünme sebebiyle performansa etki edebilir. Daha pürüzsüz bir cildin hava ve suyla temasında sürtünme faktörü en aza indirilmek istendiği için sporcuların vücut kıllarını almaları önem taşır.
Sporcu kıl alma yöntemleri arasında tıraş başı çekmektedir. Her ne kadar tıraşlamak tüyleri kökünden almasa da en küçük kıllara bile müdahale etmenizi sağlar. Jilet kullanmak için kılların uzamasını beklemenize gerek yoktur. Bu sebeple tıraş, ihtiyaç anında gerçekleştirilmeye müsait bir uygulamadır.
İnsanlar böyle şehir efsaneleri duyarak kıl kökleri protein emiyor bu yüzden kas oluşumunada zarar veriyor tüylerden kurtulmak gerek sporcularda da kıl yok gibi düşüncelerde bulunuyorlar. Bu düşünce tarzı ile hiçbir yere varılamaz. Vücuttaki kılların kas gelişiminde en ufak bir etkisi yoktur.
Vücuttaki kılların kas gelişiminde en ufak bir etkisi yoktur. Kaslarınız için almış olduğunuz protein kıl kökleri tarafından kullanılmaz. Çünkü derimiz ve kas dokularımız arasında birçok katman vardır ve kıl kökleri kas dokularından tamamen ayrı beslenir.
İlgili 35 soru bulundu
Düzenli yapılan egzersizin saçları güçlendirdiği bilinmektedir. Egzersiz, saç derisinin kan dolaşımını yükseltir, böylece kıl kökleri daha güçlü hale gelir.
Yine de jiletle kesilen sakallar daha mı gür çıkar gibi bir soru ile çok sık karşılaşıyoruz. Esasen bu konuda bilim insanlarının önemli çalışmalar yaptığı görülmüştür. İlk olarak 1928 yılında yapılan test ile birlikte, hem saç hem de sakallar için kesme işleminin daha gür çıkma ile bir bağlantısı bulunamamıştır.
Tıraş bıçağı kıl köklerine ulaşmadığı için direkt olarak bir etkisi olduğu söylenemez. Fakat jiletin kestiği tüyler daha sert bir form alarak uzar. Bu da daha kalın ve güçlü kıllar oluşmasına sebep olur. Bu sebeple, uzun vadede tıraş bıçağı kullanım sıklığının artırılması gerekir.
Kılı besleyense alt derideki kılcal damarlardır. Burdan kıl kök hücresi beslenir ve keratinleşmiş kıllar deri yüzeyine çıkar. Kılın amacı soğuktan korunmaktır. Yani kısaca kıl ve kas arasında doğrudan bir ilişki yoktur.
Kilin Genel Sağlığa Faydaları
Kil, probiyotikleri teşvik ederek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. Ayrıca kabızlık, mide bulantısı gibi şikayetlerin azaltılmasında da etkili olduğu söylenebilir. Ağız ve diş bakımı için kil kullanımı önerilir.
- Tüysüz olmak, daha pürüzsüz bir yüzeye izin verdiği ve yağların kıllarla tıkanmasını önlediği için spor masajına yardımcı olur. Aynı zamanda vücut tüylerinin alınması sporcunun kir ve teri vücudundan daha kısa sürede temizleyebilmesine izin verir.
Elbette ünlülerin hepsinin tüylerinden nasıl kurtulduğunu bilmemiz mümkün değil ancak birçok ünlünün lazer epilasyondan yararlandığını söyleyebiliriz. Ağda ve benzeri geçici çözümler yerine kalıcı bir şekilde tüylerinden kurtulmak isteyenler lazer epilasyonu tercih etmektedir.
Tıraş bıçağı gibi kıl köklerine zarar vermediği için, tüy dökücü kremler mevcut kılların çoğalmasını sağlamaz. Bunun haricinde, tüy dökücü kremler, neredeyse sizlerin bile gözle zor gördüğü ve ince tüyleri bile kolaylıkla döktüğü için, ağda gibi tüylerin uzamasını ve kalınlaşmasını beklemenize hiç gerek yoktur.
Genelde erkeklerde gelişir, ara sıra kadınlarda da olabilir. Vellus kılı zaten çocuklukta bölgede mevcut olmasına rağmen, göğüs kılı terminal saçtır. Ergenliğe bağlı olarak yükselen androjen seviyelerinin bir etkisi olarak gelişir. Baş kıllarından farklı olarak, ikincil bir cinsel özelliktir.
Kılları almanın en acısız yöntemi olarak kabul edilen tıraş etme yöntemi, uygun jiletler kullanılarak yapılabilir. Bu işlem sonrasında en çok merak edilen soru, bu işlemin kılları kalınlaştırıp kalınlaştırmadığıdır. Jilet, kılların çıkış yönüne doğru uygulanırsa kıllarda herhangi bir kalınlaşma gözlenmeyecektir.
Bacak kıllarını alma işlemi, erkekler arasında giderek yaygınlaşan bir uygulamadır. Bu yöntemler arasında tıraş, epilasyon, jilet ve tüy dökücü ürünler yer alabilir. Her erkek, tercihine ve ihtiyaçlarına göre en uygun yöntemi seçerek istenmeyen bacak tüylerinden kurtulabilir, daha bakımlı bir görünüme sahip olabilir.
Aerodinamik: Kıllar, deri ile hava arasındaki sürtünme kuvvetini arttırlar. Kıllardan temizlenmiş bir deri ve hava arasındaki sürtünme kuvveti azalacağından sporcunun hızı artar. Böylece futbolcular, basketçiler ve atletler daha hızlı koşar, bisikletçiler ise daha hızlı pedal çevirebilirler.
Saçlarda büyüme evresinin süresi 2-6 yıl arasında değişir. Bu evrede saç kökündeki saç telini üreten hücreler hayli etkindir ve her 24 saatte bir bölünürler. Ayrıca oluşan saç telleri saç köküne sıkı bir şekilde bağlıdır. Büyüme evresinde saç günde ortalama 0,35 milimetre uzar.
Bilinenin aksine vücudumuzdaki ince, küçük kıllara tüy diyoruz fakat tüy sadece uçabilen hayvanlarda yani kuşlarda bulunuyor, kıllar insan vücudunda bulunur.
Bugüne kadar bu iddiayı ele alan hiçbir araştırma kılların kesilmesini uzama hızı veya kıl gürlüğü ile ilişkilendirmediği gibi, yapılan tüm araştırmalar arada hiçbir bağlantı bulunmadığını göstermektedir. Bu durum, hem erkekler hem de dişiler için geçerlidir. Jilet tüyleri kalınlaştırmaz ya da sertleştirmez.
Cımbız kullanımı, daha önceki lazer epilasyon seanslarının etkisini azaltmaz, ancak ince tüylerin kalınlaşmasına neden olabilir.
Ters yönde tıraş olmak, özellikle cildi fazla gerdirerek ters yönde kesim yapmak, batık gibi cilt problemlerine yol açabilir. Eğer klasik tıraş makinesi kullanıyorsanız, biraz hile yapabilir ve sakal çıkış yönü her değiştiğinde alet yönünüzü değiştirmeyebilirsiniz.
Bazı araştırmalar; bacak kıllarının kesilmesinin, sporcuya yüzde 2 civarında aerodinamik avantaj sağladığını söylüyor. Bacak kıllarının kesilmesinin, yaralanmalarda pansuman ve temizlik yapmayı kolaylaştırdığını söyleyenler de var. Özellikle futbolcular sık sık masaj yaptırır.
Tıraş olduktan sonra kıllar yoğunlaşmış gibi görünse de aslında durum böyle değildir. Bu durum; bikini bölgesi, bacaklar, kollar, koltuk altları dahil tıraş ettiğiniz her bölge için geçerlidir. Tıraş olduğunuzda, tıraş bıçağı cildin yüzeyindeki kılları keser ancak kılın tamamını değil, yalnızca bir kısmını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri