Somon balığının sporcular için ne kadar yararlı bir besin olduğunu herkesçe kabul edilen bir şey. İçinde barındırdığı yüksek protein oranıyla spordan sonra tam bir kurtarıcı görevi üstlenen somon, aslında haftada 2 ya da 3 kere tüketmemiz gereken bir besin.
Spor Yaparken Somon Balığı Yenir Mi
Somon, protein açısından kaliteli olmasıyla birlikte spor beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir. Spor yapılan günlerde bir öğünde somon tercih ederek hem kaslarınızın güçlenmesini hem de kas ağrılarının azalmasını sağlayacaktır.
Somon balığı âdeta bir protein deposudur. Bir porsiyon somon balığından %43 protein alırsınız.
Morina, somon ya da balık yağı tüketen erkekler, sekiz hafta içinde 6,5-7 kilo verdi. Bu sonuç kadınlar ve erkekler arasında bulunan doğal ayrımlara yüklenebileceği gibi, genel kalori alımının kadınlar için daha az olmasına da yüklenebilir.”
Somon balığı protein açısından da zengin bir besin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda içerdiği protein sebebiyle kas gelişimine olumlu katkıları olduğu unutulmamalı. Aynı zamanda beyin gelişimi ve göz sağlığı için faydalı, enerji üretimine yardımcı, hafıza ve dikkatle ilgili olumlu etkileri mevcut.
İlgili 41 soru bulundu
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Balık sezonu açılsa da, balığın faydalarını bilsek de tüketim konusunda maalesef diğer ülkelere göre biraz eksik kalıyoruz. Besin değeri açısından oldukça zengin olan ve diyette bizlere ihtiyacımız olan proteini kaliteli bir şekilde sağlayan balık etini haftada 2-3 gün beslenme rutinimize eklemeliyiz.
Aynı zamanda çiftlik somonları kalabalık bir ortamda bir arada bulunduğu için daha fazla toksin içerir. Balık yetiştiriciliğinde kullanılan zararlı kimyasallar, arsenik ve cıva gibi ağır metaller yağda daha fazla birikme özelliği gösterir.
Somon balığı, cilt dostu besinler arasında yer alır. İçeriğindeki kalsiyum, fosfor, demir, selenyum, A, B, D vitaminleri ve omega 3 sayesinde hem cilt hem de saç sağlığını korur. Antienflamatuar etkisiyle birlikte cildin erkenden yaşlanmasına karşı koyar. Cildin pürüzsüz ve canlı görünmesini sağlar.
Bir dilim somon (fotoğraftaki boyutlarda) yaklaşık 150 gr.dır.
Ton Balığı neredeyse saf bir protein kaynağıdır. Çok düşük kalori ve yağ miktarına sahiptir.85 gram taze sarıyüzgeç tonbalığının bir konservesi yaklaşık 20 gram protein içerir ve 92 kaloridir.
Kreatin Hardline 1 tatlı kaşığı (5 gr) 20 kaloridir. 100 gram Kreatin Hardline 400 kaloridir. 1 tatlı kaşığında 5 gram protein bulunur.
Sofraların Vazgeçilmezi: Omega-3 Kaynağı Balık
Somon ya da ton balığı gibi yağlı balıklar kas yapan besinlerin başında geliyor. Balıkta bulunan yüksek Omega-3 sadece kas kütlesini artırmaya değil kemiklerin güçlenmesine zemin hazırlıyor.
Daha çok balık, daha çok kas
Omega 3'ün en zengin olduğu besin ise kuşkusuz balıktır. Genel sağlık için de önemli bir besin kaynağı olan balık, kemikler için bulunmaz bir nimet. İstiridye, somon, sardalye, levrek ve ton balığında bulunan protein, fosfor ve D vitamini kas gelişimi için özellikle tercih ediliyor.
Ton balığı diğer protein kaynaklı yiyeceklere göre kalori bakımından da oldukça idealdir. Vücut geliştiren ve diyet yapan sporcular ton balığını sıklıkla önerirler. Ton balığı gibi yüksek protein oranına sahip düşük kalorili besin seçenekleri hayli azdır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Norveç somonu ağır metaller içerir. Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Somon balığı yanında ne yenir diye düşünüyorsanız, haşlanmış patates ile harikalar yaratabilirsiniz. Dilerseniz dereotu ile süsleyip bir patates salatası hazırlayın, dilerseniz püre haline getirin ve nefis bir meze elde edin. Somon ile patates mükemmel bir uyum sağlayacaktır.
Somon balığı Somon balığı diğer yiyeceklerden daha fazla omega-3 yağ asitine sahiptir. Araştırmalar omega-3'ün yağ yakmada yardımcı olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra, diğer tüm yağlı balıklar (ton balığı, uskumru) yağsız protein bakımından zengindir ve kas yapımında yardımcı olur.
Efsane: Somonu pişirmek besin öğelerini yok eder, çiğ tüketilmesi daha iyi. Gerçek: Çiğ balıklar, enerji üretimi ve sinir sistemi için önemli tiamini, yok edici enzim içeriyor. Isı, bu enzimin aktivitesini engeller. Bu nedenle somonu ızgara ya da fırında pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri