Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
▫️ Süt hormonlu bir besindir. ▫️ Süt proteini bağımlılık yapar, sorunludur. ▫️ Süt doğal trans yağ içeren bir besindir. Süt ve süt ürünlerinde bulunan kazein sindirim sisteminde enzimlerle parçalanması ile kazomorfin (ekzomorfin) denilen, bildiğimiz morfin benzeri bileşikler ortaya çıkmaktadır.
Hem bu dönemde hem de geçmiş yıllarda, vücut geliştirme ile ilgilenen ve süt tükten kişilerin en iyi vücuda sahip olmalarıyla birlikte oldukça sağlıklıdırlar. Hatta 90-95 yaşlarına kadar da yaşadıkları görülmüştür. Böylelikle günde 1 veya 2 litre süt içimi gelişiminizin yanı sıra sağlığınızı da koruyacaktır.
En doğal ve sağlıklı kalsiyum kaynağı olan süt, spor esnasında terleme yoluyla kaybedilen vitamin ve mineralleri yerine koymaya destek olacak önemli bir içecektir. Spor performansına olumlu katkı sağladığından, düzenli olarak egzersiz yapan bireylerin süt içmeleri tavsiye ediliyor.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Proteinli süt, ara öğünlerde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Spor yapanlar spordan önce veya sonra bu besini yüksek protein sağlaması açısından tüketebilirler. Özellikle spordan sonra tüketilmesi kas geliştirmek için spor hocaları tarafından önerilmektedir.
Çikolatalı süt, insülinde ani bir artış yaratarak şekeri kas dokusuna taşır. Dokuyu onarır ve kas gelişimini spor içeceklerinden daha iyi destekler. Yağ kaybetmemize ve yağsız kas yapmamıza yardımcı olur.
Sütü badem sütüyle değiştirin: İnek sütü yerine badem sütü, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi farklı süt kaynaklarını deneyin. Bu ürünler zengin birer besin deposudur ve ek olarak çok lezzetlidir. ◊ Vegan peynire bir şans verin: Vegan peynir badem, kaju veya tapyoka gibi besinlerden üretilir.
Süt ürünlerinde insan vücudu ile çatışabilecek birçok hormon bulunuyor. Bu hormonlar karıştığında ruh hali değişimlerine neden olur. Dolayısıyla, süt ürünlerini tüketmeyi bırakırsanız, bu ek hormonlara maruz kalmazsınız ve muhtemelen duygusal olarak daha stabil hale gelebilirsiniz.
Süt, kuvvet ve dayanıklılık egzersizlerinden sonra toparlanmayı artırması nedeniyle, egzersiz sonrası için etkin bir içecektir. Yapılan egzersizin çeşidine, süresine ve egzersiz yapanın cinsiyetine göre önerilen süt tüketiminin değişiklik göstermesi gerekse de, egzersiz sonrası en az 500 ml süt önerilmektedir.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Süt ürünleri, ideal sağlığa yönelik beslenme şekli için bir gereklilik değil; ancak çoğu insan için süt içmek; kalsiyum, D vitamini, kalp, kas ve kemiklerini sağlıklı ve düzgün çalışır durumda tutmak için gereken proteini vücuda almak için en kolay yol.
Ama burada düşünebileceğimiz konu şu olabilir protein ihtiyacınızı karşılama konusunda beslenmenizi çeşitlendirmeden günde litrelerce yağlı süt içerseniz yada süt ürünleri tüketirseniz bu doğrultuda alacağınız yağdan dolayı bir yağlanma da beraberinde gelecektir. Ve yağlanma sonucu olarak deri kalınlaşabilir.
Ortalama bir hesapla 70 kiloluk bir sporcu günde 1 litre süt içerek günlük protein ihtiyacının %20-25ini sütten karşılayabilir ki bu büyük bir orandır. Sağlıklı kas kütlesi almak için %50 karbonhidrat, %35 protein ve %15 yağ gereklidir. Bu oranlar bize yarım yağlı sütün değerlerini vermektedir.
Spordan sonra sporcuya uygun olarak belirlenmiş, glikoz gibi basit şeker tüketimi glikojen depolarını daha hızlı doldurmaya yardımcı olur. Glikoz hızlı bir şekilde sindirilmesi sebebiyle kaslara çok daha hızlı ulaşır ve glikojen depoları için toparlanmanın daha hızlı başlamasını sağlar.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre ağırlık kaldırma egzersizi yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
İnek, koyun ve keçi sütleri arasında en yoğun miktarda kazein içeren süt, koyun sütüdür. Protein içeriği yüksek sütlerin hazırlanması için bu sütlerin arasından en verimli olanlar toplanır ve kazein üretimi için kullanılır.
Egzersiz sonrası tüketilen süt, belirtilen protein özelliği ile kas kütlesinde beklenen artışa ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Egzersiz sonrası içilen süt ayrıca egzersiz sonrası toparlanmayı yani kişinin egzersiz öncesi haline kısa sürede dönmesini de sağlar.
Muhteşem bir lif ve vitamin kaynağı olan yulaf ezmesi, sporcu beslenmesinin olmazsa olmazlarından biridir. Düşük glisemik endeksi sayesinde uzun süreye yayılan bir enerji salınımı sağlayan yulaf ezmesi, sporcuların antrenman öncesinde en çok tercih ettiği besinler arasındadır.
Egzersiz öncesi öğünün protein içeriğinin 20-30 gram ve biyolojik değeri yüksek protein kaynakları olması, kas protein sentezini yeterli seviyelere çıkarttığı görülmüştür. Bu sebeple yumurta egzersiz öncesi (4 saat önce) tüketilebilecek en iyi protein kaynaklarından bir tanesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri