Spor bittikten sonra terleme yoluyla vücudumuzdan attığımız suyu yerine koymamız gerekir. Bunun için mineralli su tüketmek de faydalı olacaktır, böylelikle alkali seviyemizi dengelerken kaybettiğimiz sıvıyı da geri alabiliriz.
Bununla birlikte kalori yakımını hızlandırabilir, spor sonrası yorgunluğu azaltabilirsiniz. Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir. Bu sürede vücut kendini hızla toparlayacak ve bir sonraki antrenman için hazır hâle getirecektir.
The American Council on Exercise (ACE) spor yaparken her 10 – 20 dakikada bir 230 – 290 ml su içilmesini önermektedir. Egzersiz öncesinde ve sırasında olduğu gibi sonrasında da su tüketimi devam ettirilmelidir.
Spor esnasında vücut fazlaca su kaybettiğinden spordan sonra su içilir. Spordan sonra hücrelerin yenilenmesi ve faaliyetlerini sorunsuz biçimde yerine getirebilmesi için su içmek gerekir. Spor yaparken su tüketimi planına spor sonrası da dahil edilmelidir.
Su ve Spor: İkisi de Birbirini Etkiliyor. Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek, spor esnasında oluşabilecek susuzluğu geciktirdiği için egzersizden 2 saat önce 500 ml su içilmelidir12.
İlgili 28 soru bulundu
Spor sonrası duş almak, cildinizi temizler ve terin uzun süre vücutta kalması durumunda ortaya çıkabilecek kir ve bakteri oluşumunu önler. Bazı uzmanlar spor sonrası duş almanın kan akışı üzerindeki etkileri nedeniyle kas gerginliğini hafifletmeye yardımcı olabileceğine inanıyor.
Bu nedenle uzmanlar, spor sonrasında 2-3 bardak kadar suyun aralıklarla içilmesini tavsiye ediliyor. Ayrıca spor sonrası elektrolit dengesinin sağlanmasına yardımcı olacak doğal maden sularının, şekersiz, aromasız sade sodaları içebilirsin.
1 - Banyodan sonra su içilmez, içilirse organlar yaşlanır. 2 - Acı yedikten sonra su içilmez, içilirse reflü, gastrid ve bağırsak rahatsızlığı yapar. 3 - Uyku arasında içilmez, çünkü beyni etkiler. 4 - Meyveden sonra içilmez, içilirse asit ortaya çıkar.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Spordan sonra 30 dakika içerisinde glikojen depolarının hızlı onarımı için; 0.8-1.2 g/kg yüksek glisemik indeksli karbonhidrat, 0.25-0.3 g/kg kaliteli protein ve yeterli sıvı tüketimi önerilmektedir.
Su içmek metabolizmayı Çalıştırır
Su içmek vucudunuzun metabolizmasını hızlıca aktif ederek yani uyararak enerji harcamasını ve kandaki yağ ve vucuttaki yağın azaltılması ile kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Spordan Sonra Uyumak
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Su Kaslarınızın Büyüme Sürecinde Görev Yapar
Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz.
Spor sonrası soğuk duş almak, antrenman sonrası toksinlerin ve laktik asit birikiminin vücuttan atılmasına yardımcı olan etkili bir yöntemdir. Soğuk suyun uygulandığı bölgedeki kan damarları daralır, bölgeye daha fazla kan akışı sağlanır ve bu da vücudunuzdaki atık maddelerin daha hızlı atılmasına yardımcı olur.
Su Kalori Yakımını Artırır
Soğuk su içmenin faydaları arasında kalori yakımını artırmak vardır. Yapılan bir araştırmada 500 ml soğuk su içen 12 kişinin, su içtikten sonraki 90 dakika içerisinde normalden %2 ila %3 daha fazla kalori yaktığı tespit edilmiştir.
Yemekten sonra en az 30 dakika zaman geçtikten sonra su tüketilmelidir. Bu sürenin öncesinde suyun tüketilmesi ise midede şişkinlik yaratacaktır. Uzmanlar, yemekten önce su tüketimi üzerinde de durmaktadırlar. Yemeklerden önce 30 dakika ya da 1 saat önce su içilmesi, sindirimin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
Eğer aç karnına ve susuz olmadığın varsayarak bir bardak su içtiğini düşünürsek. Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
YAĞ VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Bu da yorgunluğa ve uyku haline sebebiyet verir. Çözümü yok. Spor yaparken kas hücrelerin oksijensiz solunum yapar ve laktik asit birikimi meydana gelir. Bu da yorgunluğa ve uyku haline sebebiyet verir.
Soğuk su, kaslardaki kan akışını hızlandırarak kasların yenilenmesine yardımcı olur. Ayrıca, soğuk suyun anti-inflamatuar etkisi de vardır. -Mental sağlığı iyileştirir. Soğuk duş almak, depresyon ve kaygı belirtilerini hafifletebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri