Spordan Sonra Uyumak Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Esneme hareketleri yaptıktan sonra uzanıp 15 dakika dinlenmek, hem kilo vermek hem de sağlık açısından faydalıdır. Dinlenme sırasında vücudunuz kalori yakmaya, kaslar çalışmaya devam eder. Eğer akşam spor yapmışsanız, spordan sonra uyumak yağ yakmaya yardımcı olacaktır.
Yapılmamalı - Spor Sonrası Ağır İşler Yapmak
Antrenman sonrasında ağır sporlarla veya aktivitelerle uğraşmak sakatlıklara yol açabilir. Yalnız ağır iş yapmayın demek tüm gün dinlenmeye ayırın demek de değil. Günlük hayatınıza devam etmelisiniz. Spor sonrasında hareketsiz kalmamak da oldukça önemli.
Akşam ve gece saatlerinde yapılan spor aktiviteleri ise, vücudu rahatlatmak, uyku rutinini düzene sokmak ve daha kaliteli bir uyku çekmek açısından son derece etkilidir.
Spor Sonrası İçecekler Hangi Zaman Aralığında İçilmelidir? Spordan sonraki ilk 30 dakika, altın saat olarak kabul edilir. Altın saat içerisinde vücut, kendini hızlı bir şekilde onarır. Bu süreçte vücudun ihtiyaç duyduğu kadar sıvı tüketebilir, günlük beslenme rutininize devam edebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
spordan sonra ter kurursa ne olur? Spordan sonra duş almak şart değil ancak terleme sonucu oluşacak kokudan kurtulmak için duş almak gerekiyor. Spor bittikten hemen sonra ise duş almak sağlık açısından sakıncalı olabilir çünkü spor sırasında nabız çok yükseliyor, nefes alışverişi hızlı oluyor.
Bu da yorgunluğa ve uyku haline sebebiyet verir. Çözümü yok. Spor yaparken kas hücrelerin oksijensiz solunum yapar ve laktik asit birikimi meydana gelir. Bu da yorgunluğa ve uyku haline sebebiyet verir.
Ne kadar antrenman yaparsanız yapın, ne kadar dengeli beslenirseniz beslenin; yeterli düzeyde uyumazsanız maalesef hayalinizdeki kaslara sahip olamazsınız! Neden mi? Aslında bunun bir çok nedeni var. Kaslarınız antrenman sırasında büyümez, kaslarınızın onarılması ve büyümesi için uykuda olmanız gerekir.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Eğer yeteri kadar uyumazsanız, kaslarınız antrenman sonrası kendini toparlayamaz. California State Üniversitesi Hareket Bilimi başkanı Catherine Jackson uykunun kas gelişimi açısından öneminin altını şöyle çiziyor: “Eğer yeteri kadar uyumadan antrenman yaparsanız, siz fark etmesiniz de çok daha düşük bir yoğunlukta ...
Spor sonrası beslenme programının karbonhidrat ve proteinden zengin olması, boşalan glikojen depolarının yenilenmesini ve hasar gören kasların onarılmasını sağlar. Egzersiz sonrası 2 saat içinde protein, yağ ve karbonhidrat içeriği yeterli bir ana öğün tüketilmesi önerilir.
9. Vücudun spor sonrası ihtiyaç duyduğu şey, kaybettiği sıvıyı geri kazanmaktır. Egzersiz sonrasında su tüketimi bu açığı kapatmaya yardımcı olacaktır. Hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirebilmesi için vücudun su dengesini korumak gerekir.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Sağlıklı bireylere 7-9 saat uyumaları önerilirken sporcular için önerilen süre biraz daha uzun tutulmuştur (Golem, Martin-Biggers, Koenings, Davis ve Byrd-Bredbenner, 2014). Scott (2002) günlük 4-6 saat antrenman yapan elit sporcuların her gün 10-12 saat arasında uykuya gereksinimleri olduğunu bildirmiştir.
Her sporcu her gece 7-9 saat mutlaka uyumalı.
Çalışan kaslar için en uygun dinlenme süresi ise 48-72 saat arasıdır. Yeterli dinlenmenin hem fizyolojik hem psikolojik faydaları bulunur.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Yapılan araştırmaların çoğu, genel beden tipleri göz önüne alındığında akşam saatlerindeki egzersizlerin kas gelişimini daha fazla desteklediğini gösteriyor.
Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Vücut Geliştirme ve Fitness İçin En İdeal Vakitler
Ayrıca akşam egzersizlerini etkisiz kılabilen sosyal sebepler de mevcut. En ideal antrenman saati; sabah 9- 11.30 arasında olduğu saptanmıştır. İkinci tur içinde devam edilecekse; akşam 16.00- 18: 00 arası olduğu düşünülmektedir.
Sporun yapılmasından sonra hemen bir şeyler yenmesi gereklidir. Spordan sonra besin tüketimleri, ilk 45 dakika içinde yapılmalıdır. Bu nedenle de spordan çıkan kişilerin hemen besin tüketmeleri gerektiği söylenmiştir. Spordan sonra yemek yenmemesi, kasların zayıf düşmesine neden olacaktır.
Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez. Kas yapmak aslında kasları kucuk capta yırtmaktır. Kası zorlarsın, kaslarda cok ufak çapta yırtılmalar meydana gelir, vucut bu yırtılmalar proteinle doldurur ve yeni oluşan kas bir onceki halinden daha dayanıklı ve guclu olur.
Egzersiz, vücudunuzun daha fazla oksijen kullanmasına ve daha fazla karbondioksit üretmesine neden olur. Egzersiz esnasında hızla alınan hava ise doğrudan akciğerlerinize gitmek yerine sindirim sisteminize gidebilir. Bu durum ise, şişkinlik yaşamanıza neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri