Gardener'ın çoklu zekâ kuramının bir parçası olan bedensel/kinestetik zekâ boyutu hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir (Vural, 2005).
Naturalist Zeka (Doğa Zekası): Gardner'ın araştırmalarında, zekanın boyutlarına en son eklenen naturalist zeka, doğaya tek başlarına bırakıldıklarında belki de en iyi şekilde adapte olabilecek ve yaşayabilecek insanları tanımlar.
Yakın tarihlerde Howard Gardner sekiz adet zeka tipi belirlemiş ve dokuzuncu zeka tipi olan yeni bir zeka tipi üzerine de çalışmalar yürütmektedir. Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka.
İlgili 28 soru bulundu
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
1. Linguistik Zeka. Linguistik zeka, dil ve sözcüklerle ilgili becerilere sahip olan bireylerin zeka türüdür.
Rasyonel insan kimdir? Rasyonel insan; akıl temelli, mantıklı kararlar alan, aklın kurallarını uygulayarak yaptığı hataları tekrarlamayan öz denetim sahibi kişidir. Mantığına uygun olmayan şeyleri bulup çıkarmaya meraklıdır.
Uzamsal zeka, günümüzde pek çok alanda ihtiyaç duyulan bir zeka çeşididir. Çoklu zeka teorisinin bir alanı olan uzamsal zeka; nesnelerin farklı şekillerde görselleştirilmesi, yer, mekan ve yön problemlerinin çözülmesi ve detayların doğru bir şekilde algılanmasında oldukça işlevseldir.
'Çözümlemeli öncelikli zeka türü' olarak adlandırılan analitik zeka, genellikle çözüm odaklı düşünen kişilerde görülüyor. Analitik düşüncede sıklıkla tümdengelim yöntemi kullanılıyor.
9- Varoluşsal Zekâ Nedir? Varoluşsal zekâ, birçok kez mantık yürütmenin zor olduğu ve duyulup hissedilemeyen konularda etkin yorum yapabilme becerisiyle ilgilidir.
İçsel zeka, kişinin başta kendisi olmak üzere, birinin iç dünyası ve hislerini keşfetmeye yönelik kapasitesidir. Bir başka deyişle “kişisel zeka” olarak tanımlanan bu zeka türü, kişinin edinimleriyle planlama ve hayatını yönetme odağındaki üstün başarısıdır.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Müziksel Zekâ: Müziğin temel bileşenlerine(melodi, ritim, tempo, gürlük, armoni, müzik formları gibi) duyarlık, çalgı çalma, şarkı söyleme ve bestecilik yeteneği.
kristalize zekada önceden öğrenilmiş bilgileri kullanabilme becerisidir. öğrenmeye ve kültürel etkilere bağlıdır. eğitim ve kültürel etmenlerden etkilenen boyuttur. akıcı zeka düzeyine göre burada kişisel farklılıklar oluşur.
Somatik zeka tipi. Somatik zekası gelişmiş olanlar beden odaklıdır ve bedenleri bir pusula görevi görerek onları yönlendirir.
Görsel Zekâ Nedir? Görsel zekâ; görülenlerin basit bir şekilde hafızada yer alabilmesi, görerek öğrenebilme ve öğrenilenler kapsamında bir sonuca varabilmenin mümkün olduğu zekâ türüdür. Görsel zekaya sahip ve bu alanda gelişim göstermiş bireylerin en iyi akılda tutma ve düşünce yolları; görmektir.
Soyut zeka, sayılar ve sözcükler ile ilgili sembolleri; sosyal zeka, insanlar ile iyi ilişkiler kurma ve onları anlama; mekanik zeka ise farklı araç, gereç ve makinaların işleyişini anlama ve onları kullanabilme olarak açıklanmıştır.
Özedönük zekâ
Bu zekâ türü, öğrenenlerin, kendi yaşantılarında ve kendi öğrenmelerinde daha fazla sorumluluk almalarına yol açacağı belirtilmektedir. Gardner, öğrencilerin çok azının, kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu alabildiğini ileri sürmektedir (Gardner, 1983).
İçsel Zeka Nedir? İçsel (Kişisel) zeka, bireyin kendi duygusal anlayışını, duygularını yönetme yeteneği ve kendini tanıma kapasitesini ifade eder. İçsel zeka, duygusal farkındalık ve kendini anlama yeteneği ile ilgilidir.
Sosyal zeka, başkalarıyla iyi geçinme ve sizinle işbirliği yapmalarını sağlama yeteneğidir. Bazen basitçe “insan becerileri” olarak adlandırılır. Durumların ve onları yöneten sosyal dinamiklerin farkındalığını ortaya koyar. Kişinin insan ilişkilerinde var olan etkileşim stilleri ve stratejileri hakkında bilgi verir.
Mantıksal/Matematiksel Zekâ
Bilim adamları, mühendisler, muhasebeciler, satış uzmanları, istatistikçiler, bilgisayar programcıları ve ekonomistler mantıksal/matematiksel zekânın baskın olduğu meslek gruplarıdır.
Analitik zeka, yani çözüm odaklı zekadır ve sonuç çıkarmak, muhakeme etmek, karar vermek için veri toplama ve analiz etme yeteneğidir. Bu tür zeka genellikle mühendislik, araştırma, tıp, finans-muhasebe, yönetici ve liderlik vb. birçok alanda gerekli olduğu gibi yaşamda da hayatımızı kolaylaştırır.
Görsel-Mekansal zekası güçlü olan insanlar, aktris, fotoğrafçı, mühendis, kameraman, mimar, heykeltraş, tasarımcı, dekoratörlük gibi meslek alanlarında başarıyla çalışabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri