Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1911 tarihli romanı. Romanın ana karakteri Meftun Bey'dir. Meftun Bey okumak için gittiği Fransa'nın Paris kentinde yıllarca kalır, fakat buraya asıl geliş sebebini unutup, eğitim görmekten kaçar.
Yaşadığı dönemi, toplumu mizahi bir bakışla ele alan ve bu mizahın ardında en derin eleştirileri dile getiren Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın ilk romanlarından biri olan Şıpsevdi, yayıncılık hayatımızın yasaklı kitaplarından.
Şıpsevdi, zamanının güzel bir eleştirisi, bir mizah romanı yer yer kara mizah bile sayılır.
Pek çok romanında batı ö- zentisi alafranga züppe tipinin örneklerini vermiş olan Hüseyin Rah- mi'nin, bu tipi, özellikle dış görünüş ve giyim kuşam açısından, en karak- teristik yönleriyle ele aldığı romanlarının başında da Şık ve Şıpsevdi gelir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanından etkilenmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiştir. Roman kişileri: Şöhret Bey, Madam Potiş, Baba Perdriks, Hristo, Maşuk Bey, Matmazel Adel'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Türk edebiyatında roman, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir yazım türüdür. Roman, Tanzimat'la başlayan batılılaşma sürecinin bir parçası olarak Türk edebiyatına girmiş olup, Fransız edebiyatından eserler başta olmak üzere ilk Türkçe örnekleri çeviri eserlerde gözlemlenmiştir.
Türk edebiyatında “roman” türünün ilk örnekleri 19. yüzyılda görülür. Bu ilk örnekler, nesir alanında yalnızca tahkiye usulünü tanıyan bir topluma mensup kişilerin kaleminden çıkmıştır.
ŞAHIS KADROSU: Şatırzâde Şöhret Bey: Romanın asıl kahramanıdır. Dış görünüşe önem veren, asilzade olduğunu düşünen, alafrangalık düşkünü bir tiptir.
İlk olarak Tercüman-ı Hakikat adlı gazetede tefrika edilen ve yazarın ilk romanı olan Şık, Batı'nın gerçek değerleri yerine onun zevk ve eğlencesini, kılık kıyafetini taklit eden kişilerin düştüğü gülünç durumları konu almaktadır. Sakın Açma Dişler!
Bilindiği gibi Mürebbiye, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1899 yılında yayımlanan ve yazarına romancı olarak büyük bir şöhret kazandıran önemli romanlarından biridir.
Romanın ana karakteri Meftun Bey'dir. Meftun Bey okumak için gittiği Fransa'nın Paris kentinde yıllarca kalır, fakat buraya asıl geliş sebebini unutup, eğitim görmekten kaçar. Meftun Bey, Fransa dönüşü kendisine babasından kalan evde alafranga bir hayat sürmeyi düşlemektedir.
1901'de “Alafranga” adıyla tefrika edilirken sansürün hışmına uğrayarak yarım kalan roman, 1909'da Şıpsevdi adıyla yeniden doğar. Hüseyin Rahmi Batı özentisi tiplerin en meşhurlarından birini, Meftun'u yaratmış, üslubundaki yüksek mizahı ve felsefeyi bugünün okuruna tattırmayı bilmiştir. Şıpsevdi zamansız bir eserdir.
Yanlış batılılaşmanın ele alındığı eser, Meftun karakterinin edindiği amacı gerçekleştirme yolundaki süreci konu alır. Batılılaşmayı yanlış anlayarak “dejenere” olan dönem züppelerinin konu alındığı birçok eserden biri olan Şıpsevdi romanında toplumsal birçok olgunun dönemdeki şartları incelenebilmektedir.
Söz konusu eserlerden verilecek bazı pasajlarla, Natüralizmin Türk edebiyatındaki ilk temsilcilerinden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın ait olduğu akımın özelliğine uygun olarak ele aldığı temalarda bilimsel ve felsefi unsurları nasıl işlediği ve toplumun bunları değerlendirirken neleri dikkate aldığı gözler önüne ...
Hüseyin Rahmi'nin yanlış batılılaşma temalı ilk romanı. Âyine / Şık, yazarın ilk eseri olması ve ifade tarzı bakımından bazı acemilikler taşır ve Ahmed Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kuvvetli etkisi altındadır.
19. yüzyıl sonu İstanbul'unun, Beyoğlu'sunun birçok rengini önümüze seren bu küçük roman, ibretlik ve eğlenceli hikâyesiyle her dönemde okunmayı hak ediyor.
11. yüzyılın başlarından günümüze ulaşan ve kurgusal bir biçimde ilerleyen Murasaki Shikibu'nun Japonca eseri Genji'nin Hikâyesi, kendisinden önce de uzun kurgusal metinler bulunmakla birlikte, zaman zaman tarihin ilk romanı olarak değerlendirilir.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Anjel, Mürebbiye4 romanının baş kahramanıdır.
Mürebbiyede, ülkesi Fransada dikiş tutturamayarak İstanbula gelen ve bir ailenin konağına mürebbiye olarak giren Anjelin öyküsü anlatılır. Daha önce uyumlu bir yaşamı olan konak halkının erkekleri, Anjelin gelişiyle baştan çıkarlar ve konağın dirliği bozulur. Yazar, bu romanında ikiyüzlü aile ahlakını yermektedir.
İlk Türk romanı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'tır. Taaşşuk kelimesi Osmanlıca da aşık olma, sevdalanma anlamına gelir. Kitap günümüz Türkçesine Talat ve Fitnat'ın aşkı olarak çevrilmiştir. İlk kez 1872 yılında tefrika olarak yayımlanan romanın ilk baskısı ise 1875 yılında yapılmıştır.
Miguel de Cervantes Saavedra (29 Eylül 1547 - 22 Nisan 1616), İspanyol romancı, şair ve oyun yazarıdır. Modern Avrupa'nın ilk romanı olarak kabul edilen başyapıtı Don Kişot, Batı edebiyatının klasikleri arasında yer alır ve bugüne kadar yazılmış en iyi kurgusal eserlerden biri sayılır.
İntibah ya da diğer adıyla Sergüzeşt-i Ali Bey, Namık Kemal'in Kıbrıs/Magosa'daki sürgün döneminde kaleme aldığı “ilk edebi roman” olma özelliği taşıyan eseri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri