Squat: Bu egzersiz, vücudun alt kısmındaki neredeyse tüm kasları çalıştırır ve bacağın kuvvetlenmesini sağlar.
Squat hareketle bacaklar sıkılaşır, kalınlaşmaz.
Düzenli squat kas kütlesini artırır. Squat egzersizinin amacı kilo verdirmek değildir. Bedenin alt kısmının güçlendirilmesini ve sıkılaştırılmasını sağlar. Egzersiz tekrarı ilerledikçe daha da etkili hale gelir ve eklem sakatlanmaları riskini azaltır.
Düzenli tekrarlanan squat, üst bacak ve kalça kaslarınızı güçlendirmek istediğinizde etkileyici sonuçlar verir. Alt bedeninizi şekillendirir. Karın ve sırt kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Aynı anda pek çok kas grubunu çalıştırdığı için bedeninizdeki steroid oranını artırır.
Sanılanın aksine squat egzersizi tüm bacak gelişimi için verimli bir egzersiz değildir, araştırmalar başta hamstring kas grubu olmak üzere rectus femoris kasını da etkili bir şekilde çalıştırmadığını göstermektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Squat kalça büyütme egzersizi değildir; squat kalça şekillendiren bir egzersizdir. Ekstra büyüme sağlamaz; var olan kasların güçlenmesini sağlar, ayrıca kalçada daha yuvarlak ve dik bir görünüm oluşturur.
Squat temel bir bacak kası egzersizidir.
Squat hareketinin işlevi kalça kaslarını geliştirmesidir. Kalça bölgesinde yer alan kas grubu üzerinde etkili olan squat, düzenli yapıldığı takdirde işe yaramaktadır. Kısa sürede bir sonuç beklememek ve düzenli olarak hareketi tekrar etmek gerekir. En az 3 ay boyunca her gün squat yapıldığında fark ortaya çıkmaktadır.
Temel squat egzersizini doğru şekilde uygulamayı öğrendikten sonra haftada 2-4 gün uygulayabilirsiniz. İlk zamanlarda ağırlıksız olarak yapmanız pratik geliştirmeniz açısından daha yararlı olur. Günde 3 set ve her set için yaklaşık 8-12 tekrar ile egzersizden verim alabilirsiniz.
Bazı önemli bacak güçlendirme egzersizleri şunlardır: Squat: Bu egzersiz, vücudun alt kısmındaki neredeyse tüm kasları çalıştırır ve bacağın kuvvetlenmesini sağlar. Squat yaparken ayaklarınızı düz tuttuğunuzdan ve topuklarınızı yukarı doğru ittiğinizden emin olun.
Ayrıca sağlıklı sonuç alabilmek için günde kaç squat yapılmalı bilmeniz gerekiyor. Bu egzersize ilk başladığınız zamanlarda ağırlık kaldırmadan yapın ve düzenli setler oluşturun. Başlangıç için 10- 12 olacak şekilde yavaş tempoyla üç set yapabilirsiniz.
1) Kalçalarınızı sıkılaştırır:Squat yaparken kalçayı sıkma ve bırakma hareketi kalçalarınızı sıkılaştırır, kaldırır ve yuvarlak bir görünüm vererek toparlar. Sarkık kalça görünümünü ortadan kaldırır.
Squat, hareket esnasında vücudu stabilize eden üst bacak, arka bacak ve kalça kaslarını güçlendirir. Aynı zamanda kas yapan hormonları aktive ederek tüm vücudun güçlenmesine yardımcı olur. Temel squat hareketi ile hızlı bir şekilde kas yapıp sıkı kalça ve bacaklara kavuşabilirsiniz.
Kalça büyütme hareketleri arasında sıklıkla tercih edilen squat dışarıdan destek alınmadıkça aşırı derecede kalça büyümesi gerçekleştirme şansı yoktur. Çünkü hareketin esas görevi kalçaya şekil vermektir.
Bacak kalınlaştırma işlemi için günümüzde en çok tercih edilen yöntemler; “silikon protez ile bacak kalınlaştırma (baldır protezi)” ve “yağ enjeksiyonu ile bacak kalınlaştırma” ameliyatlarıdır.
Özellikle squat sporunda sinir sistemi ile kas dokusu çok fazla çalışır. Ayrıca sinir sistemi ile kas dokusu arasında var olan uyum squat ile arttırır. Squat hareketi daha çok bacak ile kalça kaslarını çalıştırmaya yöneliktir. Bu bölgedeki kasların güçlenerek, daha canlı bir kas yapısına sahip olması sağlanır.
“Basenler yere paralel, dizler ayak ucu hizasında, sırt dik ve bacaklar kalça eşliğinde açıldı mı squat için en doğru pozisyonu buldunuz demektir.” Bu hareketi yaparken oluşabilecek herhangi bir sakatlıktan kaçınmak için çok dikkatli olmalısınız. Doğru nefes almak ve hareketi doğru yapmak çok önemli.
Günde 50 squatla pek etki göremezsin ancak sen bunu 4x15 veya 10 şeklinde yaparsan kasa daha iyi hasar verip daha iyi gelişmesini sağlarsın. Hareketi nizami yaptığını varsayarsak yaklaşık olarak 1.5 2 ayda gözle görülür etkiye ulaşırsın.
8) Selülitli görünümü azaltır: Düzenli squat yapan insanlarda selülit olma ihtimali sıfıra yakındır. Yaz yaklaşırken özellikle bacaklarınızda selülitli görünümden bu hareketle kurtulabilirsiniz.
-Squat kalçayı sıkılaştıran bir harekettir. Squat yapılırken kalçayı sıkıp bırakma hareketi, kalçaların sıkılaşmasına yardımcı olur ve yuvarla bir görüntü verip toplar. Sarkık olan kalça görünümünü ortadan kaldırmaya destek olur. - Kasları güçlendiren bir harekettir.
Çöküp-Kalkma hareketi esnasında ayaklar ve yüz karşıya bakmalı ve ayakları olabildiğince oynatmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bu hareketi günde 3-4 set, 12 tekrar şeklinde yapılmalı ve gelişime göre kendiniz arttırmalısınız. Her gün squat yapmak büyük fayda sağlar.
Elbette, squat evde de yapılabiliyor. Vücutta birçok kasın aynı anda hareket etmesini sağladığı için oldukça faydalı bir hareket. Düzenli olarak yapmanı öneririm. Bir de mesela 10 ile başlıyorsan kendini daha iyi hissettiğin zaman 15'e çıkar, 20'ye çıkar.
Özellikle karın, kalça ve bacak bölgesindeki yağların yakılması squat hareketi ile çok kolaydır.
Özellikle kadınlar için fit bir görünüm sağlayan kalça yapısını çalıştıran, en etkili egzersizlerden biri olarak squatı söyleyebiliriz. Temel squat hareketleri sadece bacak değil aynı zamanda kalça kaslarını da sıkılaştırdığı için vücut şekillendirmede oldukça etkilidir.
Bu çalışmaya göre deep squat (tam squat) gluteus maksimus kası aktivasyonu için en etkili squat varyasyonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri