Sır vernik, açık renk katmanlar arasında rengin eklendiği bir kaplama tekniğidir. Ahşabın rengini ayarlamak, gözenekleri koyulaştırmak, rengini farklı ahşabın rengini eşitlemek ve yeni bir projeye antika bir görünüm kazandırmak için kullanılabilir.
Ultimate Glaze (Kalın Sır Vernik): Masa, dolap, sehpa ve kapı gibi darbeye maruz kalabilecek ve parlamasını istediğiniz tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Uygulandığı yüzeylere kalın, parlak ve sır özelliği sağlayan vernik çeşididir.
Su geçirmez ve ısıya dayanıklıdır.
Kalın yapıda su bazlı vernik çeşididir. Çatlatma boya teknikleri hariç diğer tüm tekniklerde uygulanabilir. Transparan bir görünüm sağlar. Darbelere ve çiziklere karşı yüzeylerde koruma sağlar.
Kristal Sır Vernik Nerelerde Kullanılır? Kullanım alanları sınırlı olan klasik verniklerden farklı olarak kristal sır vernikler ahşap, seramik, mdf, tuval ve polyester gibi farklı yüzeylerin üzerine uygulayabilirsiniz. Özellikle seramik ve polyester objelerde sıklıkla kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Koruma yapılan yüzeyler ıslak bez ile kolaylıkla temizlenir. Vernik uygulandıktan sonra yaklaşık 5~10 dakikada kurumaya, 6~12 saatte de sertleşmeye başlar. Sağlığa zararlı madde içermez.
Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2 saat beklenmelidir. Ev mobilya boyamalarında katlar arasında 1-2 gün beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Solvent bazlı vernik, ahşap vernik, tahta vernik, ahşap koruyucu vernik, kokusuz vernik, mat vernik, oto boya vernik, araç vernik ve plastik vernik bu duruma örnek bazı vernik çeşitleri olarak listelenmektedir.
Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Dolaplarımızı sağlamlaştırmak için kullandığımız vernikler akrilik, su bazlı ve sağlığa zararlı maddeler içermeyen vernikler olmalıdır. Bunun sebebi gerek mutfak dolapları olsun, gerek kıyafet dolapları olsun sağlamlaştırmak istediğimiz tüm dolap çeşitlerinin evlerimizin içinde bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Verniği sulandırmadan direkt uygulamanız tavsiye edilir. Vernik uygulaması yapılırken fırça yönünün hep aynı yöne doğru vurulmasına dikkat etmeliyiz. Vernik işlemi en az 2 kat uygulanmalıdır. 2 Kat yeterli gelmemesi halinde daha fazla kat uygulayabilirsiniz. (uygulayacağınız yüzeye göre değişebilir.)
Rich Sprey Mermer boya etkisi, söz konusu nesnenin yüzey alanı üzerindeki çok ince renkli boya şeritlerinden oluşur. Kuruduktan sonra birçok cila çeşidi ile verniklenebilir.
Simli Vernik Yüksek kalitede koruma ve film tabakası oluşturan su bazlı simli verniktir. Tüm yüzeylere homojen şekilde sim dağılımı sağlar. Su geçirmez özelliğe sahiptir. Koruma yapılan yüzeyler ıslak bez ile kolaylıkla temizlenir.
Mat Vernik ve Parlak Vernik Kullanım Alanları
Genel olarak mobilya ve parkelerde parlak vernik kullanımı tercih edilir. Profesyonel mobilyacılarda daha müşterileri daha fazla etkilemek için parlak vernik çeşidi kullanılır. Ama dekoratif olarak daha zengin ve farklı tonlar elde etmek için mat vernik de tercih edilir.
Kaplama, MDF, masif, parke, rabıtalarda ve mobilya sanayinde yüksek performans gösterir. YÜZEY HAZIRLIĞI VE UYGULAMA ŞEKLİ : Kuru, yağ ve kirden arındırılmış, Poliüretan Vernik uygulanmış her cins ahşap ve kaplamalı yüzeye, iyi bir yapışma elde etmek için yüzeyin tamamen temizlenmelidir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Pistole kullanıldığında, 2 veya 3 kat çarpraz olarak uygulanır. Katlar arasında 10-15 dakika beklenmelidir. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Uygulamaya başlamadan önce, zeminin temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat etmelisin. Kullanacağın yüzeye uygun bir fırça, sünger parçası ya da daha geniş yüzeyler için rulo ile vernikleme işlemini gerçekleştirebilirsin.
Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca akrilik vernikler, otomobil sanayisi, mobilya sanayisi, plastik sanayi, makina ve endüstri sanayisinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir.
Özel bir değişiklik olmadan ama aynı zamanda pas korunması için bir ilgili olarak demir estetik görünümünü gerekli olduğu durumda demir için saydam koruyucu vernik, kullanmak da mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri