Sıra gecesi veya Sıra geceleri ya da Urfa'da bilinen adıyla Sıra gezmek, Türkiye'de Şanlıurfa iliyle özdeşleşen halk kültüründe ses, saz ve söz üzerine sohbet yapılan toplantı ve aktüalite meclisidir. Sıra gecesi tam anlamıyla baştan sona musiki, muhabbet ve edebiyat bütünü olarak ele alınabilir.
Ev sahibi çayın geciktiğini anlar ve hemen çayları getirir. Sıra gecesinde acı kahve ve çaydan başka, yazın ayran ve şurup ikram edildiği de olur. Sıra gecelerinde alkollü içki kesinlikle içilmez. Sıra gecelerinde yemek olarak “çiğköfte” yapılır, nadiren diğer yemekli sıra geceleri de vardır.
Şanlıurfa halkının birçoğu eskiden olduğu gibi sıra geceleri düzenlemekte, haftada bir veya iki gece, evlerinde, misafirhanelerde ya da özel olarak hazırlatmış oldukları oda ve mağaralarda toplanarak bu geleneği sürdürmektedirler.
Sıra gecesi, genel bir tanımla, her meslekten oluşan arkadaş gruplarının haftada bir gün, sırayla birinin evinde yaptıkları sazlı sözlü, yemekli sohbet toplantılarıdır.
Sıra geceleri genel olarak Günüydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir çok şehirde yapılıyor. Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin sıra gecesinin yapıldığı şehirler arasında. Fakat sıra gecesi denildiğinde akla direkt Şanlıurfa geliyor. Yani sıra gecesi urfa şehri ile özdeşleşmiş bir kültür.
İlgili 44 soru bulundu
2022 Yılında Sıra Geceleri Fiyatlandırılması Şanlıurfa Ticaret Odası Tarafından Tanımlanan Fiyat 200₺ Yemeksiz Şeklinde Tanımlanmış Olup. Yine 2022 Yılının Sıra Gecesi Yemekli Olan Fiyatı ise 250₺ Olarak Belirlenmiştir. Yemekte Kebab Menuleri Yer Almaktadır.
Urfa Sıra Gecesi Fiyatları 2022
Kişi başı fiyatları çoğunlukla 200 TL ile 280 TL arasında değişmektedir. Dört mevsimde kesintisiz bir şekilde devam eden sıra geceleri genellikle akşam saatlerinde başlamakta ve gece yarısına kadar sürmektedir. Urfa sıra gecesi fiyatları 2023 için henüz fiyat bilgisi bulunmamaktadır.
Hayır hiçbir yaş sınırı yok, giriş açık...
Şanlıurfa Sıra gecelerine katılan kişiler arasında etnik bir ayrım kesinlikle yoktur.
Eşrafın uzun kış gecelerinde bir araya gelip sohbet ettiği bu tür toplantılara katılmışmış... Ve gecenin birinde kendisini ağırlayan eşrafa, 'böyle olmuyor, bu işi sıraya koyalım, bundan sonraki gece sıra bende' demişmiş de o günden bu yana bu gecelerin adı Sıra Gecesi olmuşmuş...
Sıra gecesi veya Sıra geceleri ya da Urfa'da bilinen adıyla Sıra gezmek, Türkiye'de Şanlıurfa iliyle özdeşleşen halk kültüründe ses, saz ve söz üzerine sohbet yapılan toplantı ve aktüalite meclisidir.
Urfa'da olmasa da büyük şehirlerde dansöz de oynatırlar, başka şowlarda yaptırılar. Ama herkes şunu bilsin ki Dansözün Sıra gecesi ile hiçbir ilgisi yoktur.
Meşhur sıra gecesi, Mardin Konağı'nda yaşanır.
Tarihi ise çok eskilere kadar uzanıyor. Erkekler arasında yapılan bu etkinlik zamanla kültürel bir faaliyete dönüşmüş. Sırayla herkesin evinde buluşup eğlenmeleri üzerine adını 'sıra gecesi' olarak alan kültürel etkinlikte Şanlıurfa türküleri söyleniyor, saz çalınıyor ve çiğ köfte yapılıyor.
🇹🇷Davul böyle çalınır... Urfa sira gecesi özel. #kervantur.
SIRA GECESİ; yaşları, işleri, eşleri ve aşları birbirine denk erkek arkadaşların uzun kış gecelerinde her hafta “sıra ile” bir arkadaşın evinde toplanarak sohbet ettikleri, birbirlerinden haberdar oldukları sosyal ve kültürel bir etkinliktir.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Kürt veya Kürd sözcüğünün etimolojisi oldukça tartışmalı bir konudur ve tam olarak nasıl türediği kesin olarak bilinmemektedir. Kürt sözcüğünün belgeli tarihi milattan sonra 6-7. yüzyıllardan başlar. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi haline gelmedi.
Siyasi bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası resmî tanınmaya sahip olan tek bölge Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir. Bölgenin kuzeybatı İran'a karşılık gelen kısmı Kürdistan adıyla eyalet statüsündedir. Ayrıca Suriye'de de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tek taraflı olarak ilan edilmiştir.
Zekeriya Ünlü Urfa Sıra Gecesi, Paraf Kuruçeşme Açıkhava sahnesinde!
Urfa sıra geceleri, her hafta Pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi ve günleri düzenlenmektedir. Bu geleneksel etkinliklerde, Urfa'nın kültürüne ait müzik ve dans gösterileri sunulmaktadır. Sıra geceleri genellikle Sıra Kafe veya Sıra Evi gibi mekanlarda gerçekleştirilir.
16 yaş ve üstü gençler yanlarında bir yetişkin olmadan bar ve kulüplere gidebilir ancak bu gibi mekanlarda en geç gece yarısına kadar kalabilirler. Kumarhane, gece kulübü ve diğer “reşit olmayanlar üzerinde istenmeyen etkisi olan” yerleri yalnızca yetişkinler, yani 18 yaş ve üzeri kişiler ziyaret edebilir.
Yöreye özgü çok sayıda yemek hazırlanır ve misafirlere ikram edilir. Patlıcan kebabı, Urfa kebabı, fındık lahmacun, dolma gibi yemekler olmazsa olmazlardandır. Tatlı olarak genelde şıllık ve katmer tatlısı vardır. Gecenin sonunda ise acı kahve olan mırra ikram edilir.
Ayrıca çiğ köfte yoğurma, yemek ikramları ve halay gibi geleneksel etkinlikler de sıra gecelerinin vazgeçilmezleri arasındadır. Gece, türkülerin söylendiği son bölümle sonlanır ve unutulmaz anılarla dolu bir deneyim sunar. Urfa Sıra Geceleri genellikle akşam saatlerinde 20:00 gibi başlar ve 23:00 gibi biter.
Bu gecelerde sohbet, muhabbet edilir, çalmasını-söylemesini bilen varsa müzik icra edilir. Müzik icra edilmeyen Sıralar da vardır. Sıra gecesinde, Tolaka ve Yüzük Fincan gibi geleneksel oyunlar oynanır. Çiğköfte ve tatlı yenir, çay ve acı kahve ikram edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri