Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıdıkları binlerce yıllık kültürlerini yaşatan Anadolu Alevi Türkmenleri, yöredeki adlarıyla Tahtacı Yörükleri; geleneksel inanç ritüellerini, 2 bin 560 rakımlı Bolkarların (Bulgar Dağı) Bozoğlan zirvesinde yerine getirdi.
Tahtacılar, araştırmacıların bir kesimi tarafından Yörükler ile aynı sosyal yapıda değerlendirilmişlerdir. Yazılı kaynaklarda Tahtacı adına ise ilk olarak 16. yüzyılda Osmanlı vergi nüfusu tahrir defterlerinde “Cemāat-ı Tahtacıyān” şeklinde rastlanmaktadır.
Batı ve Güney Anadolu'da bulunan Alevî inançlı Türkmen topluluğu. XI. yüzyıldan itibaren Oğuzlar'a verilen ad.
Anadolu'daki Alevi oymaklarından biri olan Tahtacılar, diğer Aleviler 'den farklı özelliklere de sahiptirler. Tahtacı dedeleri ocak denen ve kutsal saygınlığı olan iki soydan gelir; bunlardan biri İzmir'in Narlıdere Köyü'ndeki Yanyatır Ocağı, diğeri Aydın'ın Reşadiye Bucağı'ndaki Hacı Emirli Ocağı'dır.
Kendine özgü gelenekleri ve toplumsal kuralları olan Tahtacılar, Türki- ye'nin batı ve güney kıyı şeridinde olmak üzere başlıca Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Çanakkale, Isparta, İzmir, Manisa, Mer- sin, Muğla illerinde yaşarlar.
İlgili 31 soru bulundu
Buna göre Tahtacılar genel olarak Çaylak ve Aydınlı boylarına bağlı cemaatlerden oluşmaktadır.
Tahtacılar, Alevi-Türkmen zümrelerinden biridir. Yakın zamana kadar ormanlık alanlarda ağaç işçiliğiyle geçimlerini sağlamış kapalı bir topluluktur. Ancak Cumhuriyetin ilanından sonra kapılarını dış dünyaya açmaya, konar-göçer yaşam tarzından yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
Tahtacı kelimesi, borsada sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alır. Bu sebeple borsayla uğraşan kişilerin bu terimi öğrenmesi gerekmektedir. Borsada işleme alınacak olan hisselerin alışı ve satışı işlemlerini düzenleyen kişilere tahtacı ismi verilmektedir.
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır.
Spekülatör dışında bir hissede en çok lot sayısına sahip kişiye tahtacı denir. Tahtacı hisseyi kâr realize etmek ya da tavana sürüp tabana çekerek hissede spekülasyon ve manipülasyon yapabilecek maddi olanağa sahip kişidir.
Her iki elbisenin işlemlerine kadar her nakışı aynıdır. Bir Tahtacı öldüğünde işte bu “Ölümlük” dediği elbise ile toprağa verilir. Ölen genç kız ise “Gelinlik” ile, delikanlı ise “yeni elbise ile gömülür. Mezar kazıldıktan sonra bir köşesi yatak sığacak şekilde oyulur.
Karakoyunlu topluluğuna dahil olmayıp İran'a gitmeyen ve Anadolu'da kalan Ağaçeriler, iktisadî sebeplerle küçük obalara ayrılarak geniş bir bölgeye yayılıp Tahtacı adı altında varlıklarını sürdürdüler.
Yörükler, Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.
Anadolu'da Kızılbaş
Kızılbaş sözcüğü Anadolu ve Bulgaristan Alevilerini tanımlamak için de kullanılmıştır. Osmanlı kayıtlarında Alevî Türkmen kökenli Seyyid müslümanlara "Kızılbaş" denilmekteydi.
Tahtacılar kendilerini Alevi olarak adlandırmaktadır. Tahtacılar resmî olarak imami Şii Müslümanlığından geliyorlar ve böylece hâlâ İran ile İran'ın devlet dini haline getirdiği inancı paylaşıyorlar.
tahtaci da halk tabiriyle alevi manasına gelir. genellikle ege de ormancılık ve odun işçiliği ile uğraştıklarından tahtacı olarak anılırlar. eskiden yörük olan, bugünse çokluğu yerleşik ege ve akdeniz yaylarının alevi türkmenleri.
Strateji Menkul Değerler'in fon yöneticisi Bülent Topbaş, Türkiye'nin açık ara en fazla kazandıran borsacısı. Onun yönettiği Strateji Menkul Değerler'in A tipi fonu geçen sene tam yüzde 202.5 getiri sağladı.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu, Atçekenler olarak obalara ayrılmışlardır.
YÖRÜK KAVRAMI VE YÖRÜKLÜK. Yörük yerleşimi açısından Muğla bölgesi önemli bir yer tutar. Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; daha çok besledikleri hayvanlara bağlı olarak Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. adlar alırlar.
Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara, Yörükler tarafından Türkmen denilmektedir. Bu yörede Türkmenlikten kasıt Alevilik veya Kızılbaşlıktır.
Balıkesir halkının büyük çoğunluğu Sünni olup halkın bir kısmı Alevi inancına sahiptir.
Gelelim asıl konumuza; geçmiş tarihte ibadet eden Müslümanların Allah'a daha yakın olduklarını hissetmeleri, dünya işleri ile ilişkilerini kesmeye çalışmak, huşu içinde ibadet etmek adına karanlığı seçmelerine "mum söndü" denmiştir.
1305 - Alevi-bektaşi inançlı Sarı Saltuk Türkmenleri (Kazdağı Türkmenleri), Ece Halil önderliğinde Dobruca yöresinden Anadolu'ya geri gelerek Karesi topraklarına sığınmışlardır. Günümüzde Kazdağları'nda yaşayan Tahtacılar'ın kökenini oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri