Sırbistan'la ikili ilişkilerimiz olumlu seyretmekte olup, karşılıklı üst düzey ziyaretler düzenlenmekte, ahdi zemin güçlendirilmekte, ticari ve ekonomik ilişkiler kuvvetli bir ivmeyle gelişmektedir.
Sırbistan nüfusunun %82'si Sırp, geri kalan %18'lik kısmı ise Macar, Boşnak, Roman ve diğer azınlıklar oluşturur.
Sırbistan 49 ülke ile ikili yatırım anlaşmaları imzalamıştır ve bunların arasında Türkiye de bulunmaktadır. Başlıca ithalat kalemleri: Ham bakır, kauçuktan yeni dış lastik, demir-çelik yassı mamülü, otomobil ve motor- lu taşıt, sıvılar için pompa.
2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova ile Sırbistan arasındaki müzakereler sonuçlandırılma aşamasına gelmiştir. 2003 yılında Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği adını alan yapı, Karadağ'ın 2006 yılında birlikten ayrılmasının ardından Sırbistan Cumhuriyeti'ne dönüşmüştür.
Sert bir karasal iklimin yaşandığı ülke, tarih ve kültür turizminin yanı sıra kış aylarında kaliteli kayak merkezleriyle de turistlerin ilgisini çekiyor. Termal kaynaklar bakımından da zengin olan Sırbistan, Balkanların en büyük sağlık tesislerine ev sahipliği yapıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Sırbistan ekonomisi temel olarak yabancı sermaye destekli imalat sektörüne ve ihracata dayanmaktadır. Sırbistan mevcut ekonomi politikasıyla makroekonomik istikrar içinde düşük enflasyon ve istikrarlı yüksek büyüme oranlarının yakalanmasını hedeflemektedir.
Ayrıca bir Avrupa ülkesi olan Sırbistan'da hayatın nispeten ucuz olması, gece hayatı, yemek ve kafe kültürünü eklediğinizde, ister uzun ister kısa süreli konaklamalar için burası çok cazip bir ülke haline geliyor. Schengen Bölgesi'nde olmamasıyla da birçok ülke vatandaşı daha kolay vize alabiliyor.
Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir.
Bayraklı Camii (Sırpça: Бајракли џамија / Bajrakli džamija), Osmanlı devrinde bugün Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da inşa edilen cami. Cami 1575 yılı civarında yapılmıştır. Bayraklı Camiinin kim tarafından ve hangi tarihte inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir.
Sırbistan'ın merkezi konumundaki Semendire'nin 1459'da fethedilmesi ile Sırbistan'ın büyük bölümü Osmanlı idaresine katılmış ve Semendire Sancağı kurularak idarî yapısı belirlenmiştir 1521'de Macaristan'ın elinde bulunan Belgrad'ın fethiyle de bölge tamamen Osmanlı yönetimine geçmiştir.
1 sa. 55 dk.
Resmi Dili
Sırbistan'da resmi dil, Rusça ile oldukça benzerlik gösteren Sırpçadır.
Türk yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği ülkelerden Sırbistan'da 600'den fazla Türk firması faaliyet gösteriyor. Resmi kayıtlara göre Sırbistan'da ortak ve kurucularından birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu 636 firma faaliyet gösteriyor.
Sırplar Orta Çağ boyunca çeşitli devletler kurdular. Bu devletlerden en güçlüsü 1346 yılında Stefan Duşan tarafından kurulan Sırp İmparatorluğu'dur.
Sırbistan. Sırbistan'ın para birimi Sırp Dinarı. 2023 Nisan ayında 1 TL, 5.52 Sırp Dinarı'na denk gelir. Türk Lirası değerli olduğu için Sırbistan, Türk turistler tarafından sıkça tercih edilir. Başkent Belgrad, ülkenin en turistik şehirlerinden.
T.C. vatandaşları için, hususi pasaport, diplomatik pasaport, umuma mahsus pasaport ve hizmet pasaporta sahip olanlar, 180 gün içerisinde en çok 90 günü aşmayacak şekilde Sırbistan'a vizesiz gidebilir ya da buradan transit geçiş yapabilir.
GENEL RİSK: DÜŞÜK. Türk turistlerin oldukça fazla tercih ettiği destinasyonlardan olan Sırbistan güvenli ülkeler arasındadır. Sırbistan'da güvenli bir şekilde seyahat edebilir ve tüm ülkeyi baştan sonra güvenle kat edebilirsiniz. Sırp vatandaşları turistlere karşı oldukça kibar ve yardımcı diyebiliriz.
Türkiye'den Sırbistan'a seyahat için vize almak gerekip gerekmediği araştırılan konulardan biridir. 180 gün içerisinde 90 güne kadar Sırbistan'da konaklamak vizesizdir. Sırbistan'a 90 günden az bir süre için gitmek isteyen kişilerin yanlarında yalnızca kimlik kartlarını ve güncel pasaportlarını bulundurmaları gerekir.
Şehrin ister eski tarafında olun, ister yeni tarafında, karşıda, yeşillikler içerisinde şahane bir manzara sizi bekliyor. Belgrad'ın en güzel yerlerinin başında Ada Ciganlija, Tabi yaz mevsiminde . BURASI RESMEN PLAJLAR BÖLGESİ. Belgrad'ın Sava Nehri'ne bakan yakasında bulunan ada, bir yol ile ana karaya bağlı.
Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.
Bazıları için Sırbistan'da yaşamak çok cazip gelebilir. Sırbistan pahalı bir ülke değil ama yine de cebinizde hatırı sayılır bir para olmalıdır. Böylesine önemli bir konuda karar vermeden önce iyi düşünmelisiniz. Bu ülkeye yerleşmeden önce mutlaka gidip görmenizi ve biraz zaman geçirmenizi tavsiye ederim.
Sırbistan, Avrupa'da yer almasına karşın Avrupa Birliği veya Schengen üyesi değildir. Ancak, buna rağmen Sırbistan pasaportu sahipleri yaklaşık 130'u aşkın ülkeye vizesiz seyahat edebilmektedir. Bu listeye Schengen ülkeleri de dahildir. Ayrıca, Sırbistan vatandaşlarının bazı ülkelere pasaportsuz giriş imkanı vardır.
Türkiye'den gelen ziyaretçiler Belgrad'ı bir çok bakımdan pahalı bulacaktır. Yeme, içme, ulaşım gibi konularda Türkiye ile karşılaştırıldığında Sırbistan'ın daha pahalı olduğunu göreceksiniz. Belgrad Sırbistan'ın diğer şehirlerine göre yüzde 30 daha pahalıdır.
Sıraya yükseldi. Türkiye'nin gerisinde Arnavutluk (267 Euro), Bulgaristan (363 Euro), Sırbistan (402 Euro), Letonya (500 Euro) ve Macaristan (504 Euro) yer alıyor.
Sırbistan'da ev kiraları her ülkede olduğu gibi yaşayacağınız şehre ve evin yer aldığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. Sırbistan'ın en büyük şehri olan Belgrad'ta 50 m2 lik ortalama bir evin kirası 300-350 Euro arasında değişirken bu rakam bir diğer bilinen şehri olan Niš şehrinde ortalama 200 Euro civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri