Kısacası, Sırbistan'da iş bulmak çok zor, ama kendi işinizi kolay kurabiliyorsunuz. Şirket kuruluşu hızlı ve ucuz. Bu ülkede yaşamak isteyen herkese tavsiyem imkanı varsa bir şirket kurup kendi işini yapması olacaktır.
Avrupa'nın en sakin ve misafirperver ülkesi olan Sırbistan, gerek yeni mezunların ve alanında kariyer yapmak isteyenlerin gerekse dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında gelmektedir. Sırbistan'da çalışmak isteyenler için birçok kariyer imkanı bulunmaktadır.
Yatırım yapılacak sektörler turizm, otomotiv, gıda, enerji, ve tekstil olarak görülebilir. İnşaat alanında da Sırbistan'da çok ciddi yatırımlar düşünülebilir. Yabancı yatırımcılar için dış ticaret mevzuatları da oldukça basit ve işletme maliyetleri de düşük olduğundan cazip bir ülke.
Sırbistan'da yaşamak ve çalışmak isteyen tüm yabancı vatandaşlar, 1 yıl içinde 180 gün geçerli olan bir VISA D için başvurmalı ve Sırbistan'a vardıklarında oturma ve çalışma izinlerini düzenlemek için başvuruda bulunmalıdır.
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Sosyal ve Ekonomik Konseyi ile gerçekleştirilen toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, 2022 yılında asgari ücretin %9,4'lük bir artışla 35.012 RSD (298 Avro) olarak belirlendiğini belirtti.
İlgili 18 soru bulundu
Sırbistan'da ev kiraları her ülkede olduğu gibi yaşayacağınız şehre ve evin yer aldığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. Sırbistan'ın en büyük şehri olan Belgrad'ta 50 m2 lik ortalama bir evin kirası 300-350 Euro arasında değişirken bu rakam bir diğer bilinen şehri olan Niš şehrinde ortalama 200 Euro civarındadır.
Türkiye'den gelen ziyaretçiler Belgrad'ı bir çok bakımdan pahalı bulacaktır. Yeme, içme, ulaşım gibi konularda Türkiye ile karşılaştırıldığında Sırbistan'ın daha pahalı olduğunu göreceksiniz. Belgrad Sırbistan'ın diğer şehirlerine göre yüzde 30 daha pahalıdır.
Çalışma İzni Almak
İrlanda, Portekiz, Almanya Danimarka ve Finlandiya çalışma iznini kolay veren ülkeler arasındadır. Çalışma iznini en zor veren ülkeler arasında Vatikan ve Liechtenstein vardır.
Resmi Dili
Sırbistan'da resmi dil, Rusça ile oldukça benzerlik gösteren Sırpçadır.
Soyu Sırbistan'a dayanan kişilerin veya başka bir deyişle göçmen aile bireylerinin Sırbistan Vatandaşlık Kanunu'na göre Sırbistan vatandaşlığını kazanma hakkı vardır.
Sırp ekonomisi temel olarak yabancı sermaye destekli imalat sektörüne ve ihracata dayanmaktadır. Dünyadaki finansal kriz, uzun vadede ülkenin kalkınması için ihtiyaç duyulan yapısal ekonomik reformları sekteye uğratmışsa da Sırbistan bu olumsuzlukları yavaş da olsa gidermeye çalışmaktadır.
Ayrıca bir Avrupa ülkesi olan Sırbistan'da hayatın nispeten ucuz olması, gece hayatı, yemek ve kafe kültürünü eklediğinizde, ister uzun ister kısa süreli konaklamalar için burası çok cazip bir ülke haline geliyor. Schengen Bölgesi'nde olmamasıyla da birçok ülke vatandaşı daha kolay vize alabiliyor.
Türk yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği ülkelerden Sırbistan'da 600'den fazla Türk firması faaliyet gösteriyor. Resmi kayıtlara göre Sırbistan'da ortak ve kurucularından birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu 636 firma faaliyet gösteriyor.
Avrupa'da asgari ücretin en düşük olduğu ülke ise Arnavutluk (298 Euro). Bulgaristan (399 Euro) ile Sırbistan da (460 Euro) Türkiye'nin altında yer alıyor.
Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, son dönemlerde en yükseğe ulaşmıştır. İki ülke de birbirlerini "komşu ülke" olarak görmekte ve uluslararası ilişkilere değer vermektedirler.
Türk turistlerin oldukça fazla tercih ettiği destinasyonlardan olan Sırbistan güvenli ülkeler arasındadır. Sırbistan'da güvenli bir şekilde seyahat edebilir ve tüm ülkeyi baştan sonra güvenle kat edebilirsiniz. Sırp vatandaşları turistlere karşı oldukça kibar ve yardımcı diyebiliriz.
Ülkenin kuzey bölümünde yer alan başkent Belgrad; kış aylarında 3 ile 5 derece, yaz aylarında ise ortalama 25 derece sıcaklıklarla ideal iklim özelliklerine sahip.
T.C. ve Sırbistan'ın imzalamış olduğu protokol doğrultusunda, Hususi, T.C Umuma Mahsus, ve Hizmet Pasaport Hamilleri, Sırbistan'a olan yolculuklarında 90 günlük vize muafiyetinden faydalanırlar. Bu pasaporta sahip kişilerin Sırbistan'a girişi esnasında vize almaları gerekmez.
Kurs yıl boyunca sürmektedir. Kursiyerlerimizin isteğine göre kurs süresi 12 ila 38 hafta arasında değişmektedir. Sizin kentiniz.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Antigua ve Barbuda yatırım yoluyla vatandaşlık almanın en kolay olduğu ülkelerin ilk sırasındadır. Karayip Denizi'nin doğusunda yer alan ada ülkesi Antiqua ve Barbuda'da vatandaşlığa hak kazanan yatırımcılar dünyadaki 151 ülkeye vizesiz seyahat edebilmektedir.
Türk Lirası değerli olduğu için Sırbistan, Türk turistler tarafından sıkça tercih edilir. Başkent Belgrad, ülkenin en turistik şehirlerinden.
Sırbistan üst-orta gelirli bir ekonomiye sahiptir. İnsani Gelişme Endeksi'nde 64. sıradadır. Üniter bir cumhuriyettir ve parlamenter sistemle yönetilir. Sırbistan BM, Avrupa Konseyi, AGİT, BİO, KEİ ve Orta Avrupa Serbest Ticaret Antlaşması üyesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri