Boşnak böreğinin tadını diğer böreklerden ayıran özelliği, içindeki malzemesinin çiğ olmasıdır. Malzemesini pişirmeden koyuyoruz. Ayrıca, yufkası da çok ince olmalı. Patatesli, kıymalı, kabaklı, lahanalı, ıspanaklı, yoğurtlu börekler yapıyoruz.
Boşnak böreği veya pita, Boşnak ve Türk mutfaklarında tüketilen bir börek türüdür. Boşnak böreğini Bosna Hersek'in her bölgesinde yemek mümkündür.
Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. "Rengo" lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen tatlının Hopa yöresine ait olduğunu ortaya koyan yetkililer, tatlıyı Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettirdi. Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan Laz böreği, Hopa bölgesinde daha çok özel günlerde misafirler için hazırlanan bir tatlı olarak biliniyor.
Üzerine çırpılmış yumurta ve yoğurt sürdüğünüz böreği önceden ısıtılmış 200 derece fırında üst ve alt kısmı kızarana kadar pişirin. Yufkaları ağızda dağılan nar gibi kızarmış Boşnak böreğini dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Boşnak mantısı mantı deyince ilk akla gelen mantılar gibi içi doldurulup haşlanan bir mantı değil. Mantodan ziyade bir çeşit börek aslında. Mantıya benzeyen yanı sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış toz biberle servis edilmesi.
Kayseri ile özdeşleşen 'Mantı'nın 36 çeşidinin bulunması ve her birinin diğerinden lezzetli olması mantının haklı şöhretinin kaynağı olsa gerekir. Etli Mantı,Börek Aşı,Tepsi Mantısı, Peynirli Mantı,Yağ Mantısı, Şebit Yağlaması hamur ağırlıklı ev yemeklerinin önde gelenleri arasında yer alır.
Bosna Hersek'te yaklaşık 6 asırdır sofraların vazgeçilmezi olan ve ünü ülke sınırlarını aşan Boşnak böreği, hem vatandaşların hem de ülkeyi ziyaret eden turistlerin en çok aradığı lezzet.
Diğer bir adı ile patriyot olarak karşımıza çıkan Arnavut böreği; pırasalı, ıspanaklı ve kıymalı gibi farklı şekillerde pişirilebilen bir hamur işidir.
Adana Kol Böreği yüzyıllardır üretim metodunu ve muhtevasını korumuştur. Üretim yöntemi nesiller boyu börek ustalarının çırakları eğitmesi ile aktarılmıştır. Adana Kol Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Öncelikle su böreğinin ismi nereden geliyor ona da bir değinmemiz gerek. Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe “su böreği” adı verilmiş. Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibariyle Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri.
İçinde kıyma var ama kıymalı börek de diyemiyoruz. Gerçi neden "avcı böreği" diyoruz, o da ayrı mevzu. Osmanlı zamanında av etleriyle yapıldığı için bu adı aldığını söylüyorlar, doğrudur. Ama kıyma, ceviz, bulgur ve maydanoz karışımını kim keşfettiyse tuttuğu altın olsun.
Samsa, Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir. Hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanabilen Özbek samsası tarifi genelde çok baharatlı yapılır.
Türk mutfağında börek, baklava gibi tatlı ve tuzlu hamur işlerinde kullanılan yufka, un, tuz ve su birleşiminden oluşur. İç harcı peynir, soğan, kıyma, patates gibi malzemelerle doldurulan yufka, aynı zamanda gözleme yapımında da tercih edilir. İsteğe göre tavada, fırında ve sacda pişirilebilir.
Çalkama bol yeşillikle, yufkasız şekilde hazırlanan bir Ege böreğidir. Özellikle bahar aylarında şansınız varsa bahçenizde yetiştirdiğiniz, o kadar şanslı değilseniz de pazardan alabileceğiniz otlarla çalkama yapabilirsiniz.
Hamur toplarının üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Hızlı Gözat. Boşnak Böreği. Boşnaklarca dillendirilen adıyla meşhur, Pita olarak adlandırılıyor. Basit gibi görünse de, el mahareti isteyen bir börektir Boşnak böreği.
Servis edeceğiniz zaman mantılar bir tabağa dizilir üzerine çırpılmış sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt dökülür. Eritilmiş tereyağına bir çay kaşığı toz kırmızı biber ve ya pul biber karıştırılır sonra mantıların üzerine gezdirilir. Afiyet olsun.
Laz böreği (Doğu Lazcası: Paponi); yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin,Rize ve Trabzon illerinde yapılır.
Karadeniz Bölgesi'nde kadınların dikenlerin arasından binbir zorlukla topladığı, yörede "kırçan" olarak bilinen melocan otundan lezzetli yemekler yapılıyor.
Ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen tatlının Hopa yöresine ait olduğunu vurgulayan Akyürek, "Araştırmalarımız sırasında Laz böreğinin geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını öğrendik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri